Search

Search Icon

search

header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Στοιχεία εκτέλεσης Κρατικού Προϋπολογισμού α΄6μήνου 2015. Υπερκάλυψη στόχου αύξησης φορολογικών εσόδων από ΦΠΑ και ΦΕΦΠ και πιθανότητα επιστροφής μέρους έκτακτης εισφοράς σε φορολογουμένους.
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Ημερομηνία: 04/08/2015
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Λισσαβώνας (Αρμοδιότητα και για Πράσινο Ακρωτήρι, Σάο Τομέ και Πρίνσιπε)
Κείμενο: Σύμφωνα με στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού του πορτογαλικού Υπ.Οικονομικών για το πρώτο 6μηνο 2015, υπερκαλύπτεται ο στόχος αύξησης των φορολογικών εσόδων από ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων (ΦΕΦΠ), γεγονός που καθιστά πιθανή την επιστροφή μέρους της έκτακτης εισφοράς στους φορολογουμένους, εφόσον η τάση συνεχισθεί και κατά το υπόλοιπο ήμισυ του έτους. Υπενθυμίζεται ότι ο Κρατικός Προϋπολογισμός 2015 για πρώτη φορά προβλέπει δυνατότητα μερικής ή ολικής επιστροφής της έκτακτης εισφοράς επί του φορολογητέου εισοδήματος, εφόσον τα κρατικά έσοδα από ΦΠΑ και ΦΕΦΠ υπερβούν τα προϋπολογισθέντα. Το μετρό αφορά στην έκτακτη εισφορά του οικονομικού έτους 2015, συνεπώς τυχόν επιστροφές εξαρτώνται από την επίδοση των φορολογικών εσόδων στο σύνολο του έτους και θα εκτελεσθούν το 2016.
Στοιχεία Εκτέλεσης Προϋπολογισμού-Ενδεχόμενο επιστροφής έκτακτης εισφοράς. Κατά το πρώτο 6μηνο 2015, το έλλειμμα του Προϋπολογισμού της Γενικής Κυβέρνησης ανήλθε σε 3,8δις ευρώ, ενώ το πρωτογενές πλεόνασμα ανήλθε σε 911,8εκ.ευρώ. Η βελτίωση του δημοσιονομικού αποτελέσματος οφείλεται κατά 27% στο σκέλος των δαπανών και κατά 73% στο σκέλος των εσόδων. Οι δημόσιες δαπάνες κυμάνθηκαν στα ίδια επίπεδα (-0,3%) σε σχέση με το πρώτο 6μηνο 2014. Τα καθαρά έσοδα αυξήθηκαν κατά 3,8%, ήτοι κατά 645,5εκ.ευρώ, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, έναντι στόχου αύξησης κατά 17,9% σε ετήσια βάση. Ανωτέρω εξέλιξη οφείλεται, κυρίως, στην αύξηση των εσόδων από έμμεσους φόρους (+6,1%) και ειδικότερα στις εισπράξεις από ΦΠΑ (+8%). Σημειώνεται ότι το περασμένο έτος δεν υλοποιήθηκε καμία τροποποίηση στους συντελεστές ΦΠΑ, ως εκ τούτου η αύξηση των εσόδων αποδίδεται, σύμφωνα με το πορτογαλικό Υπ. Οικονομικών, αποκλειστικά στην ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας και στην αποτελεσματικότητα των μέτρων για την καταπολέμηση της φοροαπάτης και της φοροδιαφυγής. Σύμφωνα δε με το πορτογαλικό Υπ.Οικονομικών, με δεδομένα τα ανωτέρω και εφόσον τα έσοδα από ΦΠΑ και φορολόγηση φυσικών προσώπων (ΦΕΠΦ) διατηρήσουν την θετική αυτή επίδοση της τάξης του +4,2% και κατά το δεύτερο 6μηνο του έτους, τότε θα καταστεί δυνατή η επιστροφή στους φορολογουμένους μέρους της έκτακτης εισφοράς που θα ξεπερνά τα 100εκ.ευρώ. Πρακτικά αυτό θα σημαίνει αναδρομική μείωση του συντελεστή της έκτακτης εισφοράς από τον ισχύοντα 3,5% σε 2,8%.
Πάντως, σημειώνεται ότι σημαντική μείωση, της τάξης του 11%, καταγράφουν και οι επιστροφές ΦΠΑ προς τις επιχειρήσεις, γεγονός που αυξάνει τα καθαρά έσοδα ΦΠΑ. Η μείωση των επιστροφών ΦΠΑ οφείλεται στο νέο νομικό πλαίσιο που ισχύει από αρχές 2015 και σκοπεύει στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Βάσει αυτού, η επιστροφή ΦΠΑ προς τις επιχειρήσεις εξαρτάται από την διασταύρωση των αποδείξεων κατά την προηγούμενη περίοδο και των αξιών που προκύπτουν από τις εκκαθαριστικές δηλώσεις, καθώς και την φορολογική τους ενημερότητα, γεγονός που έχει δημιουργήσει καθυστερήσεις στην σχετική διαδικασία.
Ανάλυση Τεχνικής Μονάδας Υποστήριξης σε Δημοσιονομικά Θέματα (UTAO) του Πορτογαλικού Κοινοβουλίου-Διακύβευση στόχου ελλείμματος 2015. Η UTAO έχει επισημάνει από τον περασμένο Μάιο το πρόβλημα καθυστερήσεων στην διαδικασία επιστροφής ΦΠΑ, εκτιμώντας ωστόσο ότι, «όταν ξεπερασθούν οι δυσκολίες», θα επιταχυνθούν οι επιστροφές ΦΠΑ και θα κυμανθούν στο σύνολο του 2015 στα ίδια επίπεδα με τα προηγούμενα έτη. Επιπλέον, η UTAO, σε ανάλυσή της βασιζόμενη στα στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού πρώτου 6μήνου 2015, επισημαίνει ότι υφίσταται απόκλιση στα φορολογικά έσοδα, τα οποία συνολικά αυξήθηκαν κατά 3,5% (σε σχέση με το α΄6μηνο 2014-μη προσαρμοσμένα στοιχεία), έναντι στόχου αύξησης 5,1%. Επισημαίνει δε ότι, εάν εν λόγω απόκλιση διατηρηθεί και στο β΄ 6μηνο, θα ανέλθει συνολικά σε επίπεδο έτους σε 660εκ.ευρώ, ήτοι 0,37% επί του ΑΕΠ. Σε αυτήν την περίπτωση, θα διακυβευθεί η επίτευξη του στόχου δημοσιονομικού ελλείμματος 2,7% επί του ΑΕΠ το 2015 και εξόδου της χώρας από την διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, που σημειωτέον αποτελεί «ζήτημα τιμής» για την παρούσα κυβέρνηση.
Σε κάθε περίπτωση, τυχόν επιστροφή μέρους της έκτακτης εισφοράς στους Πορτογάλους φορολογούμενους θα εκτελεσθεί από την Κυβέρνηση που θα προκύψει από τις βουλευτικές εκλογές του προσεχούς Οκτωβρίου. Τέλος, σημειώνεται ότι τόσο ο Κυβερνητικός Συνασπισμός όσο και το Σοσιαλιστικό Κόμμα έχουν δεσμευθεί να μειώσουν σταδιακά τον συντελεστή της έκτακτης εισφοράς, τοποθετώντας χρονικά την οριστική κατάργησή της στο 2018 και 2017, αντίστοιχα.
exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov