Search

Search Icon

search

header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Περαιτέρω αποδυνάμωση ρωσικού νομίσματος
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΡΩΣΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Ημερομηνία: 03/09/2015
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Μόσχας (Αρμοδιότητα και για Λευκορωσία, Ουζμπεκιστάν, Τατζικιστάν, Τουρκμενιστάν)
Κείμενο: Η ισοτιμία του ρουβλίου προς το δολάριο κατέγραψε σημαντική πτώση κατά τον μήνα Αύγουστο, συνεχίζοντας την τάση που παρατηρήθηκε τον Ιούλιο. Η χαμηλότερη επίδοση σημειώθηκε στις 24.08.2015 με ισοτιμία 70,89 ρούβλια ανά δολάριο (πτώση 43% σε σχέση με την ισχυρότερη ισοτιμία του έτους). Έκτοτε παρατηρείται τάση βραδείας ενδυνάμωσης του νομίσματος.

Υπενθυμίζουμε ότι το ρούβλι έχει ακολουθήσει μια άκρως μεταβλητή πορεία κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο. Μετά την δραματική πτώση στα μέσα Δεκεμβρίου 2014 και την αδύναμη πορεία του κατά το πρώτο δίμηνο του 2015, το ρούβλι ακολούθησε μια πορεία ενδυνάμωσης έως τα μέσα Μαΐου 2015, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η ισοτιμία με το δολάριο κατά 40%. Η πορεία της συναλλαγματικής ισοτιμίας αναστράφηκε εκ νέου μετά τα τέλη Μαΐου, καθώς το ρούβλι ξεκίνησε να υποχωρεί και πάλι έναντι του δολαρίου. Η πτώση σημείωσε μεγάλη επιτάχυνση από τα τέλη Ιουλίου, με αποκορύφωμα την 24η Αυγούστου, όπου η ισοτιμία εκτοξεύθηκε στα 70,89 ρούβλια ανά δολάριο και 82,37 ρούβλια ανά ευρώ.

Σημειώνουμε ότι η συναλλαγματική ισοτιμία του ρουβλίου παρουσιάζει γενικώς υψηλή συσχέτιση με την τιμή του πετρελαίου, γεγονός που επιβεβαιώνεται και στην παρούσα περίπτωση, καθώς, στις 24.08.2015, η τιμή ανά βαρέλι αργού Brent ήταν 42,69 δολάρια (η χαμηλότερη τιμή από το 2009 και έπειτα).

Η αποδυναμωμένη ισοτιμία ρουβλίου-δολαρίου αναμένεται να έχει αρνητική επίπτωση στον ρωσικό πληθωρισμό, ο οποίος βρίσκεται ήδη σε ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι, τον Ιούλιο του 2015, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ανήλθε στο 15,8%, έναντι του ίδιου μήνα το 2014. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Τράπεζας της Ρωσίας (οι οποίες είχαν δημοσιευτεί πριν την πρόσφατη μεταβολή της ισοτιμίας), ο πληθωρισμός κατά το έτος 2015 προβλέπεται να ανέλθει στο 10,8%.
Περαιτέρω επιβαρυντικό παράγοντα κατά την τρέχουσα συγκυρία αποτελεί και το ΑΕΠ της χώρας, το οποίο, σύμφωνα με στοιχεία του Ρωσικού Υπουργείου Οικονομικής Ανάπτυξης και Εμπορίου, παρουσιάζει συρρίκνωση της τάξης του 3,6% κατά τα πρώτο επτάμηνο του 2015, έναντι της ίδιας περιόδου το προηγούμενο έτος.

Επί του παρόντος, η ρωσική οικονομία φαίνεται να είναι ακόμη σε θέση να ανταπεξέλθει στα νέα δεδομένα, καθώς οι αρνητικές συνέπειες από την αύξηση του πληθωρισμού αντισταθμίζονται, σε ορισμένο βαθμό, από αυξημένα έσοδα στις πωλήσεις ενεργειακών προϊόντων. Ακόμη και στην παρούσα φάση των χαμηλών τιμών πετρελαίου, η μετατροπή των εσόδων από τις εξαγωγές ενεργειακών προϊόντων σε ρούβλια, με τη νέα αποδυναμωμένη ισοτιμία, παράγει αυξημένα έσοδα τα οποία επιτρέπουν την ομαλότερη εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Ωστόσο, σε μία κίνηση έλεγχου της μεταβλητότητας του νομίσματος, η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσικής Ομοσπονδίας διέκοψε ήδη, στις 29 Ιουλίου τ.ε., την αναπλήρωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων. Υπενθυμίζουμε ότι η Κεντρική Τράπεζα είχε ξεκινήσει, στα μέσα Μαΐου, κατά τη φάση ισχυροποίησης του ρωσικού νομίσματος, την αναπλήρωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων που είχαν χαθεί κατά την προσπάθεια στήριξης του νομίσματος στα τέλη του περασμένου έτους, αγοράζοντας καθημερινώς περίπου 200 εκατ. δολάρια, με διακηρυγμένη πρόθεση να συνεχίσει τις καθημερινές αγορές έως την πλήρη αναπλήρωση των αποθεμάτων στο επίπεδο των αρχών του 2014 (510 δισ. δολάρια).

Επιπλέον, εάν η ισοτιμία δημιουργήσει πιο μόνιμη πίεση στη ρωσική οικονομία, ο Πρωθυπουργός, Dmitry Medvedev, δήλωσε, στις 23.08.2015, ότι ενδέχεται να κινητοποιήσει ξανά τις μεγάλες εξαγωγικές εταιρείες της χώρας. Υπενθυμίζουμε ότι τον Δεκέμβριο του προηγούμενου έτους, ο Πρωθυπουργός είχε εκδώσει οδηγία προς τις τέσσερις μεγαλύτερες εξαγωγικές εταιρείες (Gazprom, Rosneft, Zarubezneft, Alrosa) να στηρίξουν το ρωσικό νόμισμα πωλώντας συνάλλαγμα ύψους 1 δισ.δολ. ημερησίως. Σημειώνουμε, ωστόσο, ότι, επί του παρόντος, ο Πρωθυπουργός δεν έχει προχωρήσει σε έκδοση νέας αντίστοιχης οδηγίας.

Πέραν των όποιων επιπτώσεων της ισοτιμιακής μεταβολής στην ίδια τη ρωσική οικονομία, μεγάλος αναμένεται ο αντίκτυπος και προς τους εξαγωγείς που ενδιαφέρονται για τη ρωσική αγορά. Η αποδυνάμωση του ρουβλίου αναμένεται να επηρεάσει τις τιμές των εισαγομένων προϊόντων, γεγονός το οποίο με τη σειρά του θα μπορούσε να επηρεάσει τον όγκο των εξαγωγών προς τη Ρωσία, καθώς οι Ρώσοι καταναλωτές ενδέχεται να απομακρυνθούν από τα εισαγόμενα προϊόντα, όπου αυτό είναι εφικτό. Σε κάθε περίπτωση, οι συνθήκες αυτές επηρεάζουν σχετικά ομοιόμορφα τον διεθνή ανταγωνισμό (ιδιαιτέρως εξαγωγείς που συναλλάσσονται σε ισχυρά νομίσματα), αλλά μεταβάλλουν προς το χειρότερο τη θέση του διεθνούς ανταγωνισμού σε σχέση με τον ανταγωνισμό από παραγωγούς που κοστολογούν σε ρούβλια. Σε αυτό το πλαίσιο, οι εξαγωγείς θα κληθούν να επιλέξουν εάν είναι δυνατόν να απορροφήσουν μέρος της αύξησης των τιμών προκειμένου να παραμείνουν ανταγωνιστικοί στην αγορά.
exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov