Search

Search Icon

search

header

Slide1

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Οι θέσεις της κινεζικής Κυβέρνησης επί των τελευταίων εξελίξεων στην κινεζική οικονομία και επί των μελλοντικών προκλήσεων
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΚΙΝΑ
Ημερομηνία: 15/09/2015
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Πεκίνου (Αρμοδιότητα και για Μογγολία)
Κείμενο: Το 9ο ετήσιο Φόρουμ υπό την επωνυμία "The Annual Meeting of the New Champions 2015" το οποίο είναι γνωστό και ως "Summer Davos forum" έλαβε χώρα στην πόλη της ΒΔ Κίνας Dalian από 9 έως 11 Σεπτεμβρίου. Συμμετείχαν 1.700 επικεφαλής επιχειρηματικών ομίλων και ειδικοί από 90 χώρες. Βασικές θεματικές ήταν η επισκόπηση της κινεζικής οικονομίας, το διαδίκτυο και τα όρια της επιστήμης και της τεχνολογίας.
Στο Φόρουμ παρέστη και ο Πρωθυπουργός της Κίνας κ. Li Keqiang ο οποίος συμμετείχε στις εργασίες και συνομίλησε με τους συμμετέχοντες. Η παρέμβασή του κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική καθώς συνόψισε τις επίσημες θέσεις της κινεζικής πλευράς για τις τελευταίες εξελίξεις στην κινεζική οικονομία και τις γενικές γραμμές της ακολουθητέας οικονομικής πολιτικής: Τα βασικά σημεία της παρέμβασής του είναι τα εξής:
Μετά από 7 χρόνια παγκόσμιας οικονομικής κρίσης η κινεζική οικονομία βρέθηκε υπό καθοδική πίεση, παρόλα αυτά διατηρεί ρυθμό ανάπτυξης 7%, εκ των μεγαλυτέρων μεταξύ των αναπτυγμένων οικονομιών. Ο ρυθμός αυτός επιτρέπει επαρκή απασχόληση, αύξηση στο εισόδημα των νοικοκυριών, βελτίωση περιβαλλοντικών προβλημάτων. Σχετικά το ποσοστό ανεργίας στα αστικά κέντρα ήταν 5,1% το α΄εξάμηνο τ.ε. και δημιουργήθηκαν πάνω από 7 εκ. αστικές θέσεις εργασίας.
Νέα κινητήρια δύναμη στην οικονομία είναι η ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας. Θετικές εξελίξεις είναι η αυξημένη συμμετοχή της κατανάλωσης στη δημιουργία του ΑΕΠ (έφθασε το 60%), η όλο και μεγαλύτερη συμβολή του τομέα των υπηρεσιών και η ανάπτυξη άνω του 10% των βιομηχανιών υψηλής τεχνολογίας.
Υπάρχει σταθερότητα στην οικονομία παρά τις δυσκολίες και την σχετική επιβράδυνση. Οι δομικές μεταρρυθμίσεις των τελευταίων τριών ετών προχωρούν και, καθώς οι παραδοσιακοί κινητήριοι μοχλοί της οικονομίας αντικαθίστανται από τους νέους, είναι φυσικό να παρουσιάζονται διακυμάνσεις.
Η Κυβέρνηση είναι προετοιμασμένη για τυχόν αναγκαίες προσαρμογές της οικονομικής πολιτικής και κατάλληλες ρυθμίσεις για την επίτευξη των στόχων μιας μέσης ταχύτητας ανάπτυξης.
Η κρίση στα κινεζικά χρηματιστήρια είναι απότοκος της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Ελήφθησαν τα κατάλληλα μέτρα για τη σταθεροποίηση της χρηματαγοράς και του περιορισμού των κινδύνων. Μακροπρόθεσμος στόχος είναι η ανάπτυξη μιας πολυεπίπεδης, ανοιχτής και διάφανης κεφαλαιαγοράς με μακροπρόθεσμη και σταθερή ανάπτυξη.
Το δημόσιο χρέος της χώρας είναι σε χαμηλά επίπεδα (20% του ΑΕΠ) ενώ το 70% του χρέους των τοπικών κυβερνήσεων αφορά κεφάλαια που έχουν επενδυθεί σε διάφορες δραστηριότητες οι οποίες αναμένεται να αποδώσουν. Επιπλέον, λαμβάνονται μέτρα για τη ρύθμιση της έκδοσης ομολόγων των τοπικών κυβερνήσεων. Γενικά για το ζήτημα αυτό δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας παρά μόνο απαιτείται διορατικότητα για τη μη μελλοντική διόγκωσή του.
Η μεταρρύθμιση του χρηματοοικονομικού τομέα θα συνεχιστεί σταδιακά και ελεγχόμενα με στόχο τη σταθερότητα και το άνοιγμα αυτού. Αναφέρονται τα πρόσφατα μέτρα της Κεντρικής Τράπεζας που αφορούσαν μείωση επιτοκίων, του ποσοστού υποχρεωτικών αποθεμάτων των τραπεζών, αλλά και το μέτρο της άρσης του ορίου επιτοκίου για προθεσμιακές καταθέσεις άνω του ενός χρόνου. Θα διευκολυνθεί η επέκταση λειτουργίας των ξένων τραπεζών στην κινεζική αγορά και η πρόσβαση ξένων επενδυτών στον τομέα με τη δημιουργία κοινοπραξιών με Κινέζους συνεργάτες.
Σε ότι αφορά στο κινεζικό νόμισμα και την πρόσφατη υποτίμησή του ανέφερε ότι αυτή ήταν μια μικρή προσαρμογή που επέφερε σταθερότητα δεδομένου ότι το γιουάν (RMB) ήταν υπερτιμημένο από το 2013 κατά 15%. Δεν υπάρχει λόγος για περαιτέρω υποτίμηση καθώς η οικονομία δεν το απαιτεί, υπάρχουν μεγάλα συναλλαγματικά αποθέματα και το πλεόνασμα στο εμπορικό ισοζύγιο αυξάνεται. Ως εκ τούτου, η συναλλαγματική ισορροπία έχει επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό.
Δεν επιδιώκεται η αύξηση των εξαγωγών μέσω υποτίμησης του νομίσματος καθώς τούτο αντιβαίνει στην πολιτική δομικών μεταρρυθμίσεων της οικονομίας. Επίσης το ενδεχόμενο ενός «νομισματικού πολέμου» είναι απευκταίο λόγω του μεγάλου βαθμού ενσωμάτωσης της κινεζικής οικονομίας στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. Διότι, αν η παγκόσμια αγορά αναμένει εκ νέου υποτίμηση του γιουάν, οι παραγγελίες κινεζικών προϊόντων θα παγώσουν εξ αιτίας της προσδοκίας για φθηνότερη αγορά αυτών στο μέλλον και οι εξαγωγές θα μειωθούν αντί να αυξηθούν.
Η παρατηρούμενη και προβεβλημένη πτώση των εισαγωγών είναι μόνο ως προς τη αξία αυτών και όχι ως προς την ποσότητα. Το εμπόριο βασικών ειδών αποτελεί μεγάλο μέρος του εξωτερικού εμπορίου της χώρας. Το διάστημα Ιαν. – Αυγ. 2015 οι εισαγωγές αργού πετρελαίου (220 εκ τόνοι) ήταν αυξημένες κατά 10% (y-o-y), οι εισαγωγές καρπών σόγιας κατά 7% και σιδηρομεταλλευμάτων σταθερές. Λόγω όμως των μειωμένων τιμών αυτών (έως και 50%) η οποία δεν οφείλεται στην Κίνα, η αξία των εισαγωγών είναι μειωμένη άρα και τα έσοδα του κράτους από δασμούς. Η ανάκαμψη των διεθνών τιμών θα είναι επωφελής λόγω αύξησης των εισπράξεων από δασμούς, άρα θα υπάρξουν μεγαλύτερες δημόσιες δαπάνες προς βελτίωση της ζωής των πολιτών. Επιπλέον θα υπάρξει αλλαγή στο δείκτη τιμών παραγωγού (ΡΡΙ) και θα βελτιωθεί ουσιαστικά η επιχειρηματική απόδοση και κερδοφορία.
Η διεθνοποίηση του κινεζικού νομίσματος πρέπει να είναι μια διαδικασία καθοριζόμενη από την αγορά και θα πάρει ικανό χρόνο. Στην κατεύθυνση αυτή δεν βοηθά η τυχόν συνεχής υποτίμηση του γιουάν και άρα δεν είναι επιθυμητή για ένα επιπλέον λόγο. Η Κίνα εύχεται το κινεζικό νόμισμα να ενταχθεί στο καλάθι των Ειδικών Τραβηκτικών Δικαιωμάτων του ΔΝΤ όχι μόνο για τη διεθνοποίηση αυτού αλλά και για την εκπλήρωση των διεθνών υποχρεώσεών της ως μεγάλης ανεπτυγμένης οικονομίας.
Το επιμύθιο της παρέμβασης του Κινέζου Π/Θ είχε ως εξής: «Η Κίνα δεν αποτελεί πηγή κινδύνων για την παγκόσμια οικονομία. Η Κίνα αποτελεί οδηγό της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης»
exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov