Search

Search Icon

search

header

Slide1

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Συνομιλίες για την επιτάχυνση των διαδικασιών για την υλοποίηση των αγωγών φυσικού αερίου ΤΑΡ και Ελλάδας - Βουλγαρίας (IGB)
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Ημερομηνία: 19/10/2015
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Σόφιας
Κείμενο: Η επιτάχυνση των διαδικασιών για την υλοποίηση των αγωγών φυσικού αερίου ΤΑΡ και Ελλάδας - Βουλγαρίας (IGB) συζητήθηκε σε συνάντηση στη Αθήνα (14.10.2015) του Υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Πάνου Σκουρλέτη, με την ομόλογό του από τη Βουλγαρία κα Τεμενούζκα Πέτκοβα και τον ειδικό απεσταλμένο και συντονιστή για τις διεθνείς ενεργειακές σχέσεις των ΗΠΑ κ. Άμος Χοχστάιν.

Στις δηλώσεις του ο κ. Σκουρλέτης χαρακτήρισε τον ΤΑΡ ως έργο τεράστιας στρατηγικής σημασίας και έθεσε ζήτημα βελτίωσης των όρων διέλευσής του από την Ελλάδα, τόσο για το Δημόσιο, όσο και για τις τοπικές κοινωνίες των περιοχών από τις οποίες θα διέρχεται ο αγωγός. Όπως ανέφερε: «Ως κυβέρνηση κληρονομήσαμε τους όρους της συμφωνίας, οι οποίοι κατά τη γνώμη μας θα έπρεπε να ήταν καλύτεροι για την ελληνική πλευρά. Βρισκόμαστε σε ένα οριακό σημείο αυτή τη στιγμή. Επιθυμούμε να συμβάλουμε στο να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, αλλά αφού προηγουμένως έχουμε βελτιώσει και τα οφέλη – όσο μπορεί να γίνει αυτό τώρα – για την Ελλάδα». Όπως έγινε γνωστό, η ελληνική πλευρά θέτει ζήτημα αποζημίωσης για τη διέλευση του αγωγού από δασικές εκτάσεις και από δημόσια γη, ενώ επιθυμεί περισσότερα από την κοινοπραξία κατασκευής του αγωγού στον τομέα της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

Για τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό ο κ. Σκουρλέτης έθεσε ζητήματα σχετικά με τη χρηματοδότηση και την οικονομική βιωσιμότητα του έργου, δηλαδή τα συμβόλαια που σχετίζονται με τη δέσμευση των ποσοτήτων που θα περνάνε από τον αγωγό, ενώ ανέφερε ότι τα θέματα αυτά θα συναντηθούν στη Σόφια. Από την πλευρά του ο κ. Hochstein εκτίμησε ότι υπήρξε σημαντική πρόοδος αναφορικά με τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό και κάλεσε την κυβέρνηση και την κοινοπραξία του ΤΑΡ να συζητήσουν ανοιχτά τις εκκρεμότητες προκειμένου να υπάρξει λύση το συντομότερο.

Σε ομιλία της την επόμενη ημέρα σε συνέδριο του h5;conomist στη Σόφια (15.10.2015) η κα Τεμενούζκα Πέτκοβα, χαρακτήρισε τη συνάντηση εργασίας με τον Έλληνα ομόλογό της ως «πολύ εποικοδομητική». Η κα Υπουργός υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση είχε εξασφαλίσει στον προϋπολογισμό του 2015 80 εκατ. ευρώ ως κρατική εγγύηση για το έργο, το οποίο στη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας στο Ντουμπρόβνικ συμπεριλήφθηκε μεταξύ των πρώτων τριών βασικών σχεδίων της ΕΕ. «Αυτά τα βήματα δείχνουν πόσο σημαντικό είναι το έργο όχι μόνο για τη Βουλγαρία και την Ελλάδα αλλά και για την ενεργειακή ασφάλεια της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης», τόνισε η κα Πέτκοβα. Πρόσθεσε ότι ο διασυνδετήριος αγωγός έχει χωρητικότητα 3-5 δις κ.μ., συζητούνται όμως όλες τις δυνατότητες που θα επιτρέψουν να μεταφέρονται μεγαλύτερες ποσότητες φυσικού αερίου. Εξέφρασε τέλος την ελπίδα ότι η τελική επενδυτική απόφαση θα υπογραφεί σε έναν μήνα, μόλις διευθετηθούν ορισμένα τεχνικά ζητήματα.Θεολογία Βούλγαρη
Γραμματέας ΟΕΥ Α'΄
exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov