Search

Search Icon

search

header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Άρθρο του Ρώσου Υπουργού Οικονομικών στους Financial Times σχετικά με το ουκρανικό χρέος
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΡΩΣΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Ημερομηνία: 11/12/2015
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Μόσχας (Αρμοδιότητα και για Λευκορωσία, Ουζμπεκιστάν, Τατζικιστάν, Τουρκμενιστάν)
Κείμενο: Η διεθνής εφημερίδα Financial Times δημοσίευσε, στις 09.12.2015, άρθρο του Ρώσου Υπουργού Οικονομικών, κ. Anton Siluanov, σχετικά με την αναδιάρθρωση του ουκρανικού χρέους.

Το άρθρο του Ρώσου Υπουργού έρχεται σε απάντηση δήλωσης του Εκπροσώπου Τύπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, κ. Gerry Rice, στις 08.12.2015, σύμφωνα με την οποία το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ αποφάσισε την αλλαγή της έως τώρα πολιτικής του Οργανισμού περί μη ανοχής εκπρόθεσμων οφειλών προς κυρίαρχους πιστωτές (sovereign creditors).

Αυτή η απόφαση του ΔΝΤ επιτρέπει τη συνέχιση του προγράμματος στήριξης στην Ουκρανία, ακόμη και εάν η τελευταία δεν καταφέρει να αποπληρώσει εγκαίρως δάνειο συνολικού ύψους 3 δισ.δολ., το οποίο έχει λάβει από τη Ρωσία υπό τη μορφή ευρωομολόγων και το οποίο λήγει την 20η Δεκεμβρίου τ.ε.

Ο κ. Siluanov εκφράζει προβληματισμό τόσο ως προς τη σκοπιμότητα της αλλαγής των κανόνων του ΔΝΤ, όσο και ως προς τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία λήψης της απόφασης. Αξίζει να σημιωθεί ότι το άρθρο αναφέρει, σε δύο σημεία, την περίπτωση της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ως χαρακτηριστικό παράδειγμα της αντιμετώπισης που έτυχαν, έως τώρα, οι οφειλές προς κυρίαρχα κράτη στο πλαίσιο προγραμμάτων αναδιάρθρωσης χρέους.

Αρχικά, επισημαίνει ότι, αν η ελληνική κυβέρνηση είχε επιμείνει να συμμετάσχουν οι θεσμοί της ΕΕ στο κούρεμα, μαζί με τους ιδιώτες πιστωτές, η αντίδραση των ευρωπαϊκών πρωτευουσών θα ήταν παγερή, ενώ δεν εκφράστηκε αντίστοιχη δυσφορία όταν το Κίεβο ζήτησε το ίδιο.

Και αργότερα σχολιάζει ότι, στην περίπτωση του κουρέματος του ελληνικού χρέους, οι ευρωπαϊκές αρχές πίεσαν τους ιδιώτες πιστωτές της χώρας να δεχθούν ακόμη μεγαλύτερο κούρεμα, ενώ ταυτόχρονα απέρριψαν αιτήματα της χώρας να συμμετάσχουν στο κούρεμα και οι επίσημοι θεσμικοί πιστωτές.

Σύμφωνα με τον Ρώσο Υπουργό, η ευνοϊκή μεταχείριση των κρατικών δανείων, σε περιπτώσεις αναδιάρθρωσης χρέους, έχει σταθεροποιητική επίδραση στο διεθνές οικονομικό σύστημα, καθώς διασφαλίζει την εύρυθμη διεθνή χρηματοδότηση, εξασφαλίζοντας ότι τα κράτη θα είναι πρόθυμα να συνδράμουν άλλα κράτη που βρίσκονται αντιμέτωπα με οικονομική κρίση και δεν έχουν τη δυνατότητα να αντλήσουν χρηματοδότηση από ιδιώτες πιστωτές.

Επιπλέον, ο κ. Siluanov επισημαίνει ότι η χρονική συγκυρία κατά την οποία ανακοινώθηκε η αλλαγή των κανόνων του ΔΝΤ, λίγες ημέρες πριν την εκπνοή της προθεσμίας αποπληρωμής του ρωσικού δανείου στην Ουκρανία, εγείρει ερωτήματα σχετικά με την αμεροληψία του θεσμού, ο οποίος κατέχει τόσο κομβικό ρόλο στην διατήρηση της διεθνούς οικονομικής σταθερότητας.

Καταλήγοντας, ο Ρώσος Υπουργός υποστηρίζει ότι το έργο του ΔΝΤ έχει συμβάλει, σε μεγάλο βαθμό, στην επιτυχή διαχείριση των οικονομικών κρίσεων κατά τα τελευταία 50 χρόνια και, κατά συνέπεια, οι αρχές λειτουργίας του θα πρέπει να μεταβάλλονται μόνο μετά από κατάλληλη μελέτη και όχι ως αντίδραση σε πολιτικές συγκυρίες.


Σημειώνουμε ότι το ρωσικό δάνειο προς την Ουκρανία είχε συμπεριληφθεί σε πακέτο αναδιάρθρωσης του ουκρανικού χρέους, συνολικού ύψους 18 δισ. δολ., τον Αύγουστο τ.ε., αλλά η Ρωσία είχε αντιδράσει, με το επιχείρημα ότι τα υπόλοιπα δάνεια που είχαν συμπεριληφθεί στη ρύθμιση αφορούσαν εμπορικούς πιστωτές, ενώ το ρωσικό δάνειο αφορά οφειλή προς κυρίαρχο κράτος.

Σημειώνουμε επιπλέον ότι, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής των G20 στην Αττάλεια, τον Νοέμβριο τ.ε., ο Ρώσος Πρόεδρος είχε προτείνει αναδιάρθρωση και παράταση της αποπληρωμής του δανείου (καταβολή 1 δισ. δολ. ετησίως από το 2016 έως το 2018), υπό την προϋπόθεση ότι είτε οι ΗΠΑ, είτε η ΕΕ, είτε κάποιος κορυφαίος διεθνής οργανισμός, εγγυηθεί την αποπληρωμή εκ μέρους της Ουκρανίας. Η ουκρανική πλευρά δεν έχει απαντήσει έως τώρα σε αυτή την πρόταση.
exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov