Search

Search Icon

search

header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Έγκριση Κρατικού Προϋπολογισμού 2016 Πορτογαλίας από την Ε.Επιτροπή.
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Ημερομηνία: 17/02/2016
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Λισσαβώνας (Αρμοδιότητα και για Πράσινο Ακρωτήρι, Σάο Τομέ και Πρίνσιπε)
Κείμενο: Μετά από μια εβδομάδα διαπραγματεύσεων, η Επιτροπή ενέκρινε στις αρχές Φεβρουαρίου, αν και με σοβαρές επιφυλάξεις, το σχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού της πορτογαλικής Κυβέρνησης για το 2016. Προκειμένου να λάβει το πράσινο φως από τις Βρυξέλλες, η πορτογαλική Κυβέρνηση τροποποίησε το αρχικό σχέδιο Προϋπολογισμού, προβλέποντας πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, ύψους 1,125δις ευρώ (845 εκ.ευρώ κατά τον υπολογισμό της Επιτροπής). Το σχέδιο Προϋπολογισμού 2016 κατετέθη στις 5/2/2016 στο Κοινοβούλιο και εν συνεχεία παρουσιάσθηκε δημοσίως, σε συνέντευξη τύπου, από τον Υπ.Οικονομικών, κ.Mário Centeno.
Ι. Βασικές Δημοσιονομικές και Μακροοικονομικές Προβλέψεις Προϋπολογισμού 2016.
Ο Προϋπολογισμός προβλέπει για το 2016 δημοσιονομική προσαρμογή της τάξης του 0,9% επί του ΑΕΠ, σε σχέση με το 2015, σκοπεύοντας σε δημοσιονομικό έλλειμμα 2,2% επί του ΑΕΠ (έναντι 2,8% στο αρχικό σχέδιο). Επιπλέον, προβλέπεται μείωση του διαρθρωτικού ελλείμματος έναντι του 2015 κατά 0,3%, σε 1,7% επί του ΑΕΠ. Το πρωτογενές πλεόνασμα προβλέπεται να αυξηθεί σε 2,3% επί του ΑΕΠ, έναντι 0,4% το 2015. Η δημοσιονομική προσαρμογή προκύπτει, κυρίως, από το σκέλος των δαπανών, το ποσοστό των οποίων επί του ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 2%. Επίσης, ο Προϋπολογισμός προβλέπει μείωση του δημόσιου χρέους το 2016 κατά 1,1 ποσοστιαία μονάδα, σε ποσοστό 127,7% επί του ΑΕΠ. Με βάση τα παραπάνω, αναθεωρείται επί τα χείρω η ανάπτυξη της οικονομίας το 2016 σε 1,8%, έναντι 2,2% στο αρχικό σχέδιο Προϋπολογισμού. Παράλληλα, προβλέπεται περαιτέρω μείωση της ανεργίας σε 11,3% (έναντι 12,3% το 2015). Σημειώνεται, τέλος, η πρόβλεψη δημοσιονομικού «μαξιλαριού» ύψους 700εκ.€.
ΙΙ. Κύρια Μέτρα
-Αποκατάστασης Εισοδημάτων:
•Άμεση φορολογία νοικοκυριών: Κλιμακωτή μείωση της έκτακτης εισφοράς εισοδήματος. Επαναφέρεται η τιμαριθμική προσαρμογή των φορολογικών κλιμάκων, η οποία είχε παγώσει από το 2012. Σταθερή έκπτωση φόρου εισοδήματος 550-675ευρώ για κάθε ανήλικο τέκνο, ουσιαστικά αυξάνοντας την απαλλαγή ανά τέκνο σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς κατά 225€.
•Κοινωνικές Παροχές. Διατήρηση της προσαύξησης του επιδόματος ανεργίας κατά 10% σε άνεργα ζευγάρια. Αύξηση μηνιαίου ελάχιστου εισοδήματος κοινωνικής ένταξης από 178,15 σε 180,99ευρώ. Επαναφορά του εγγυημένου εισοδήματος ηλικιωμένων σε 5.022ευρώ ετησίως. Αναπροσαρμογή προς τα πάνω των συντελεστών χορήγησης οικογενειακού επιδόματος και περαιτέρω προσαύξηση για μονογονεϊκές οικογένειες. Αύξηση επιδόματος φροντίδας ατόμων με αναπηρία. Κατάργηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων για παροχή υπηρεσιών υγείας σε κέντρα υγείας και στα επείγοντα. Διεύρυνση καθεστώτος παροχής κοινωνικού τιμολογίου ρεύματος σε νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα (έως 5.808 ευρώ/ετησίως).
•Μισθωτοί. Αύξηση κατώτατου μισθού από 505 σε 530 ευρώ, ήδη σε εφαρμογή από αρχές τ.έ.. Σταδιακή μείωση του ωραρίου εργασίας από 40 ώρες/εβδομάδα σε 35, από τον Ιούλιο 2016. Απεσύρθη τελικά η προβλεπόμενη μείωση κατά 1,5% των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων για μισθωτούς κάτω των 600ευρώ.
•ΦΠΑ. Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από 23 σε 13%, οποία θα ισχύσει για τρόφιμα αλλά όχι για ποτά.
•Δημόσιος τομέας. Σταδιακή αποκατάσταση των περικοπών στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων (25%/τρίμηνο).
-Εξοικονόμησης Πόρων και Εξασφάλισης Εσόδων.
•Φορολογία ακινήτων. Κατάργηση της απαλλαγής ιδιοκτητών με χαμηλό εισόδημα από καταβολή φόρου ακινήτων δεύτερης κατοικίας. Αναπροσαρμογή αντικειμενικών αξιών εμπορικών ακινήτων στο τέλος του 2016 που θα αυξήσει την φορολογία αυτών κατά 2,25% (το 2017) σε συνδυασμό με επαναφορά ρήτρας διασφάλισης μέγιστης ετήσιας αύξησης του καταβαλλόμενου φόρου ακινήτων, ώστε να μην προκύπτουν υπέρογκες αυξήσεις ανάλογα με την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών.
•Έμμεσοι φόροι. Αύξηση ΦΠΑ σε αλλαντικά και κονσέρβες κρέατος από 13 σε 23%. Αύξηση τέλους γραμματοσήμου καταναλωτικών δανείων κατά 50% έως το 2018, προκειμένου να αποθαρρυνθεί η λήψη καταναλωτικών δανείων και να ενισχυθεί η αποταμίευση. Αύξηση ειδικού φόρου καπνού (εκτιμάται σε 70 λεπτά/πακέτο τσιγάρων). Αύξηση κατά 3% φόρου στα αλκοολούχα ποτά. Αύξηση φόρου καυσίμων. Αύξηση φόρου οχημάτων, αναλογικά με τον κυβισμό και την περιβαλλοντική επιβάρυνση.
•Φορολογία επιχειρήσεων. Διατήρηση φορολογικού συντελεστή σε 21%. Μείωση από 12 σε 5 έτη του ορίου μεταφοράς ζημιών προηγούμενων ετών σε επόμενα φορολογικά έτη. Περιορισμός απαλλαγής των ενδοομιλικών μερισμάτων/κερδών από τον φόρο εισοδήματος νομικού προσώπου («participation exemption») σε συμμετοχές τουλάχιστον 10% (προηγουμένως 5%).
•Δημόσια Διοίκηση. Επαναφορά του κανόνα 2 (εξερχόμενων) προς 1 (εισερχόμενο) στις δημόσιες προσλήψεις (ουσιαστικά σημαίνει μείωση των δημοσίων υπαλλήλων κατά 10χιλ.ετησίως). Το 2016, πάγωμα προσλήψεων στις δημόσιες επιχειρήσεις και αναστολή πρόωρων συνταξιοδοτήσεων υπαλλήλων σωμάτων ασφαλείας. Διατήρηση παγώματος της αναπροσαρμογής μισθών των δημοσίων υπαλλήλων. Αναμόρφωση και εκσυγχρονισμός δημόσιου τομέα.
•Τράπεζες. Αυξάνεται ο συντελεστής εισφοράς των τραπεζών στο εθνικό Ταμείο Εξυγίανσης, από 0,085% σε 0,105%. Την εισφορά θα καταβάλλουν επίσης πλέον και ξένες τράπεζες που διατηρούν υποκαταστήματα στην Πορτογαλία.
•Υγεία. Εξοικονόμηση 60εκ.€ ετησίως από τα επιδόματα ασθενείας, μέσω ενίσχυσης ελέγχων εξακρίβωσης δικαιούχων.
exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov