header

Slide1

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων (Δεκέμβριος 2016)
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Ημερομηνία: 22/01/2017
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Σύδνεϋ
Κείμενο:

Ο Ι Κ Ο Ν Ο Μ Ι Κ Α  Ν Ε Α  Π Ο Λ Ι Τ Ε Ι Ω Ν

Νέα Νότιος Ουαλία

Οδικός Άξονας Δυτικού Σύδνεϋ

Με Α$31δισ. πρόκειται να προικοδοτηθεί, σε βάθος 30ετίας, ο 20χλμ. οδικός άξονας Sydney-Parramatta προκειμένου να αναδομηθεί εμπορικά και οικιστικά η περιοχή. Υπολογίζεται να οικοδομηθούν περίπου 27,000 νέες κατοικίες στην περιοχή, να δημιουργηθούν τουλάχιστον 50,000 θέσεις εργασίας και ισάριθμα περίπου οχήματα να παρακάμπτουν από τον κεντρικό οδικό άξονα της δυτικής Πολιτείας (Μ5) προς την προαναφερόμενη οδική αρτηρία, με πολλπλασιαστικές επιδράσεις στην ευρύτερη περιοχή. Τα ενδιάμεσα, των δύο κεντρικών προορισμών, προάστια τα οποία πρόκειται να βιώσουν τις εν λόγω αλλαγές είναι τα εξής: Granville, Auburn, Homebush, Burwood, Concord, Leichardt και Camperdown.

Κτηματαγορά

Ξεπέρασε τα όρια της λογικής η αποτίμηση των ακινήτων κατά την τελευταία 25ετία, σύμφωνα με τις Υπηρεσίες NSW Dept. of Planning, NSW Dept. of Housing. Η μέση τιμή από τα Α$150,000, το 1990, διπλασιάστηκε στα Α$300,000, το 2000, προσέγγισε τα Α$500,000, το 2010 και υπερέβη τα Α$900,000, το 2016. Η Πολιτειακή Θησαυροφύλακας, Gladys Berejiklian, θεωρεί ότι «the most effective way to tackle housing affordability is to increase supply» ενώ ακαδημαϊκοί κύκλοι (UNSW City Futures Research Centre) αναφέρουν ότι “new housing supply is 2% of the housing market. Even if that is doubled, what impact would that have? The economics seem basic enough: when supply goes up, price comes down, yet house prices have risen by 40% since 2011 and dwelling completions have ballooned by 85%”. Τη διάδραση αυτή επιβεβαιώνει και ο Tim Williams, Πρόεδρος της Επιτροπής Αναβάθμισης του Σύδνεϋ, κάνοντας λόγο για “Home Unaffordability” για λόγους ύπαρξης στην αγορά υπερπληθώρας χρηματοοικονομικών προϊόντων χαμηλού πιστωτικού κόστους που συντελεί σε ολοένα αύξηση των τιμών. Αξιοσημείωτος είναι ο σχεδόν διπλασιασμός της κατασκευαστικής δαπάνης στην Πολιτεία, από Α$12.4δισ. σε Α$20.8δισ., μεταξύ των ετών 2011-2016.  

Δημογραφικές Επιπτώσεις στις Σχολικές Υποδομές

Με τις σταδιακές δημογραφικές αλλαγές που καταγράφονται στην Πολιτεία παρατηρούνται φαινόμενα υπερπληθώρας μαθητών στα σχολεία, σε βαθμό που ο Πολιτειακός Υπουργός Παιδείας, Adrian Piccoli, εξήγγειλε για επέκταση της δυναμικότητός των σε υποδομές από το τρέχον αναπτυξιακό Πρόγραμμα “Rebuilding NSW”. Μεταξύ των μεγαλύτερων αυξήσεων αριθμού μαθητών ανά προάστιο της περιοχής του ευρύτερου Σύδνεϋ που αναμένεται να καταγραφούν κατά την επόμενη 10ετία, είναι οι εξής: Camden 55%, SydneyCBD 41%, Auburn 39%, Parramatta 29%, Strathfield 28%, Burwood 28%, Waverley 26%, Ryde 25%. H Αντιπολίτευση των Εργατικών κάνει λόγο για πάντρεμα της Πολιτειακής Κυβέρνησης με τα εργολαβικά συμφέροντα.

Σύστημα Περίθαλψης ΑΜΕΑ

Ως εξαιρετικό περιγράφουν οι ασθενείς ΑΜΕΑ το σύστημα NDIS/National Disability Insurance Scheme από τη στιγμή που ξεκίνησε να λειτουργεί το 2013. Η Πολιτειακή κυβέρνηση έχει χαρακτηρίσει το εν λόγω πρόγραμμα, ύψους Α$22δισ. σε παναυστραλιανό επίπεδο, ως τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση κοινωνικής πολιτικής μετά την εισαγωγή του Medicare. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο αριθμός των εντασσόμενων ατόμων πρόκειται να αυξηθεί από τα 90,000 στα 140,000. Ο πολιτειακός Υπουργός NSW Disability Services Minister, John Azaka δήλωσε “we want to give people with disability and their families the information they need, when they need it, so they can take charge of their future”.

Οι 10 πρώτες κατηγορίες παραπόνων καταναλωτών

Η αρμόδια Υπηρεσία ”NSW Fair Trading” δέχθηκε 51,221 παράπονα σχετικά με τη διαχείριση θεμάτων που άπτονται της εξυπηρέτησης των καταναλωτών, κατά το οικ. έτος 2015/16. Μεταξύ των περιπτώσεων διαφορών και κατά ποσοτική σειρά οι κυριότερες ήσαν: ενοικιοστάσιο και συναφή 10%, αγορές οικιακών συσκευών 7%, αγορές μεταχειρισμένων αυτοκινήτων 6%, επισκευές κατοικιών 5%, αγορές καταναλωτικών αγαθών 4%, παροχή τουριστικών υπηρεσιών 3%, μεταβιβάσεις ακινήτων 2%. Ο Επίτροπος Rod Stowe τόνισε τη σημασία του Φορέα στην επίλυση διαφορών μεταξύ των καταναλωτών και των παρόχων προϊόντων ή υπηρεσιών. Συγκεκριμένα δήλωσε “if consumers have concerns that are not being met, Fair Τrading intervention can help deliver a remedy”. Το σύνολο των κατηγοριών παραπόνων αναρτάται ετησίως στο ”NSW Consumer Complaints Register”.

Κουησλάνδη

Διαστάσεις έχει πάρει η απόφαση της Κοινοπολιτειακής κυβέρνησης να χρηματοδοτήσει τις υποδομές και τη μεταφορική δυναμικότητα της ινδικής επένδυσης, του ομίλου Adani, στον τομέα της εξόρυξης άνθρακα, στην Πολιτεία. Η υπαρχηγός του Κόμματος των Πρασίνων, Larissa Waters, έκανε αναφορά για τις δυσοίωνες προοπτικές της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης στους κοραλλιογενείς υφάλους στα βόρειο-δυτικά (Great Barrier Reef), με αρνητικές προεκτάσεις στην απασχόληση για τους περίπου 70,000 εργαζόμενους στην τουριστική αυτή περιοχή. Ταυτόχρονα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στις εμπορικές τράπεζες που επιθυμούν να χρηματοδοτήσουν την όλη επένδυση για λόγους “bad climate and bad accounting debt”. Σημειώνεται ότι τα δύο αντιπολιτευόμενα κόμματα ηγεσίας (Συντηρητικοί, Εργατικοί) συμφωνούν επί της προοπτικής λειτουργίας της εν λόγω εξορυκτικής επιχείρησης για λόγους συμβολής στην Πολιτειακή και Ομοσπονδιακή οικονομία.

Ο Ι Κ Ο Ν Ο Μ Ι Κ Ο Ι  Κ Λ Α Δ Ο Ι  /  Ε Π Ι Χ Ε Ι Ρ Η Σ Ε Ι Σ

Κατασκευές

Δραματικές διαστάσεις έχει λάβει το εργασιακό κόστος επισκευών κατά την τελευταία τριετία. Η μέση αύξηση υπολογίζεται στο 170%, δημιουργώντας απίστευτες πιέσεις στα νοικοκυριά που αναλογίζονται ότι το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε για όσα εξ’ αυτών είχαν το χρηματοοικονομικό τρόπο να προβούν σε αυτές ήταν καταστροφικό για το εισόδημά τους. Σύμφωνα με την ηλεκτρονική βάση δεδομένων “ServiceSeeking.com.au” και το σχετικό δείκτη τιμών “Renovation Consumer Price Index” οι φθηνότερες σχετικά Πολιτείες ήσαν η Βικτώρια και η Κουησλάνδη ενώ η ακριβότερη η Νέα Νότιος Ουαλία. Σύμφωνα με την αγορά κατοικίας, η ζήτηση τεχνιτών (tradespeople) τελευταία έχει γνωρίζει σημαντική άνοδο, γεγονός που πιέζει την προσφορά τους αφού δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην πληθώρα έργων που αναλαμβάνουν προκαλώντας παράλληλα στρεβλώσεις στην επίτευξη του τελικού αποτελέσματος. Σημειώνεται ότι προ δεκαετίας, οι μη εξορυκτικές Πολιτείες έχαναν εργάτες, κατά χιλιάδες, προς όφελος των εξορυκτικών. Προσφάτως, η τάση αυτή έχει ανατραπεί, ταυτόχρονα όμως αυξήθηκε σημαντικά η ζήτηση για κατασκευές και επισκευές, ως στοιχείου εξισορρόπησης της εθνικής οικονομίας, ώστε να μην εισέλθει σε φάση ύφεσης. Υπολογίζεται ότι περίπου 500,000 νεόδμητα διαμερίσματα έχουν ήδη αρχίζει να κατακλύζουν την αυστραλιανή αγορά με πελάτες από την Ωκεανία και την Ανατολική Ασία. Βεβαίως, οφείλουμε να καταγράψουμε και τον παράλληλο διπλασιασμό της αξίας των ακινήτων, ιδίως στις Πολιτείες Βικτώρια και Νέα Νότιο Ουαλία, στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, όπως επιβεβαιώνει και ο οργανισμός HIA/Housing Industry Association, παράγοντας επίδρασης στην ελαστικότητα εργατικού δυναμικού στον κλάδο αλλά και στη συσχετιζόμενη δυναμικότητα και παραγωγικότητα. Παραθέτουμε το ωριαίο εργασιακό κόστος ανά κατηγορία τεχνικής εργασίας, στην ευρύτερη περιοχή του Σύδνεϋ: Concreting $88.71 / Building-Renovations $77.85 / Plumbing $77.42 / Electricians $71.27 / Carpentry $70.11 / Landscaping $60.51 / Tiling-Paving $50.42 / Plastering $49.07 / Painting $45.31 / Flooring $38.48. Τα εν λόγω κόστη, ιδίως τα πέντε πρώτα τα οποία απαιτούν και αδειοδότηση, είναι υπερδιπλάσια εκείνων των λογιστών και των δικηγόρων.

Τραπεζικός Κλάδος

Στρατηγική Αποχώρησης από τις Ασιατικές Αγορές (περίπτωση της ΑΝΖ Βank)

Ο δ/νων σύμβουλος της ΑΝΖ, Shayne Elliott, σε πλήρη αντίθεση με την επιθετική επενδυτική πολιτική στην ανατολική Ασία που είχε εφαρμόσει ο προκάτοχός του, Mike Smith, ανακοίνωσε την πώληση των τμημάτων λιανικής τραπεζικής και διαχείρισης πλούτου στη σιγκαπουριανή εμπορική τράπεζα DBS Bank offloading partial businesses in Singapore, Hong Kpong, PR China, Taiwan and Indonesia». Το συνολικό χαρτοφυλάκιο της τρίτης από πλευράς στοιχείων του ενεργητικού αυστραλιανής τράπεζας ανερχόταν, όταν πραγματοποιήθηκε η συναλλαγή, σε Α$11δισ. δανειακά και Α$17δισ. καταθετικά κεφάλαια. Σημειώνεται ότι η επενδυτική στρατηγική της ΑΝΖ στις πέντε ασιατικές χώρες είχε υλοποιηθεί είτε με απ’ ευθείας εξαγορές είτε με εσωτερική οργανική ανάπτυξη εργασιών. Εφ’ εξής η τράπεζα πρόκειται πέραν των Α$43δισ. δανείων που έχει χορηγήσει πέραν των προαναφερομένων πέντε ασιατικών χωρών να επικεντρωθεί στην μεγάλου μεγέθους δανειοδότηση εταιρικών και θεσμικών επενδυτών. Τα υπόλοιπα στοιχεία του ενεργητικού η τράπεζα σκοπεύει να τα αξιοποιήσει εντός των ορίων της Ωκεανίας διαφυλάσσοντας τις θέσεις εργασίας και έχοντας ενισχύσει κατά 20 μονάδες βάσης τους κεφαλαιακούς της δείκτες ”Tier 1”. Παράλληλα, έντονο είναι το ενδεχόμενο να πωληθεί ο ασφαλιστικός βραχίονας της τράπεζας, ο οποίος αποτιμάται στα Α$4δισ.

Προειδοποίηση S&P προς Αυστραλιανές Τράπεζες περί Κινδύνων στην Αγορά της ΝΖ

Ο διεθνής ελεγκτικός οίκος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στις τέσσερις συστημικές αυστραλιανές τράπεζες, των οποίων το 9% των στοιχείων ενεργητικού αποτιμάται στη γείτονα χώρα της Ωκεανίας, σχετικά με τις εκεί δανειοδοτήσεις τους. Αιτία είναι η υπερβολική αύξηση των τιμών κατοικιών. Σκληρότερα κριτήρια δανειοδοτήσεων έχει επίσης ζητήσει, κατόπιν παρέμβασής της και η οικεία Αποθεματική Τράπεζα (RBNZ/Reserve Bank of New Zealand) της οποίας η κεντρική δήλωση είχε ως εξής: «house price inflation remains excessive and has become more broadbased across the regions, adding to concerns about financial stability». Η κεντρική τράπεζα έχει πλέον θέσει όρια δανειοδότησης το 60% για τους επενδυτές ακινήτων και το 20% για τους ιδιοκτήτες-ενοίκους. Όσον αφορά στο διατραπεζικό επιτόκιο της χώρας, αυτό ευρίσκεται στο ψυχολογικό όριο του 2%, μειωμένο κατά μιάμιση ποσοστιαία μονάδα από τα μέσα του 2015. Αφορμή για τις αυξήσεις των τιμών των ακινήτων έχει υπάρξει το εν γένει χαμηλό κόστος δανειοδότησης, σύμφωνα με τον κρατικό Φορέα “Quotable Value”. Σημειώνεται ότι στη Νέα Ζηλανδία, το ονομαστικό χρέος των νοικοκυριών, όσον αφορά στην αγορά κατοικίας, υπερβαίνει το 160% όσο περίπου και στην αυστραλιανή αγορά.

Ηλεκτρονικό Εμπόριο

Διαστάσεις έχει λάβει η διαμάχη μεταξύ των επιχειρηματιών ηλεκτρονικού εμπορίου και της Επιτροπής Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών (ACCC/Australian Competition & Consumer Commission) σχετικά με τις αθρόες περιπτώσεις που πρόσφατα παρατηρηθεί οι εν λόγω εταιρείες να εξαγοράζονται από μεγάλες επιχειρήσεις φυσικού εμπορίου (brick and mortar) ως τυπική κίνηση «εξόδου» από αυτό το χώρο άσκησης δραστηριότητας. Η αρμόδια Επιτροπή επιθυμεί την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη είσοδο ηλεκτρονικών εμπορικών επιχειρήσεων με στόχο την ενίσχυση του ανταγωνισμού και όχι την «εξασφαλισμένη» προοπτική πλήρους ή μερικής εξαγοράς των. Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Rod Sims, δήλωσε: “We ‘ll be on the alert for the consequences of large firms acquiring promising start-ups. Onine retailers are providing new competition for established retailers and the regulator is intent on ensuring new entrants are not prevented on competing on their own merits”. Η αντιπαράθεση ήταν ότι “the regulator’s main concern should be about online traders that have reached a size sufficient to disrupt the existing market”.

Φαινόμενα Παραοικονομίας στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις

Περίπου 12,000 εργαζόμενοι κατά το 2015/16 δήλωσαν στο Tax Justice Network ότι έχουν προβλήματα με τους εργοδότες τους (φαινόμενα μη νόμιμης πρόσληψης, μη καταβολής συνταξιοδοτικής εισφοράς, πληρωμής μισθού ανά χείρας, μη ξεκαθάρισμα εργασιακού καθεστώτος - υπαλληλική σχέση ή σύμβαση έργου). Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του εν λογω δικτύου πληροφόρησης “subject data are the tip of the iceberg of shady employers who cheat their employees of the wages they are owed and cheat the community of the taxes that should be paid”. Σύμφωνα με τον Assistant Commissioner της Αυστραλιανής Φορολογικής Υπηρεσίας (ATO/Australian Taxation Office), Matthew Bambrick, περίπου 1.6 εκ. μικρο-μεσαίες επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών μέχρι Α$15εκ. εμπλέκονται ποικιλοτρόπως στη μαύρη οικονομία. Ως επιχειρήσεις υψηλού ρίσκου θεωρούνται τα καφέ και εστιατόρια, κομμωτήρια, οι εταιρείες τεχνικών, εργολάβων και καθαρισμού. Από τους 15,000 ελέγχους που διενεργήθηκαν σε 127,000 cash-economy επιχειρήσεις, κατά το οικ. έτος 2015/16, προέκυψαν πρόστιμα και συμπληρωματική φορολογία της τάξης των Α$200εκ. Στην όλη προσπάθεια απασχολήθηκαν 400 εξειδικευμένα φοροτεχνικά στελέχη, προϋπολογισμού Α$40εκ.

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Σύμφωνα με στοιχεία του CEC/Clean Energy Council, η τρέχουσα συμμετοχή ΑΠΕ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ανά Πολιτεία είναι: SA (41.3%), NSW (7.7%), VIC (12.1%), QLD (4.4%), WA (12.1%), TAS (99.9%), ACT (76%) ενώ στο σύνολο της Αυστραλίας το ποσοστό είναι (14.6%) με την κυβερνητική προοπτική να προσεγγίζει το 23.5% (ήτοι 33,000 GWh) μέχρι το 2020 και την Αντιπολίτευση να έχει την πρόθεση να το αυξήσει στο 50% μέχρι το 2030. Επί μέρους αισιόδοξες βλέψεις έχουν και οι Πολιτείες με τη Νότιο Αυστραλία στο 50% μέχρι το 2025, τη Βικτώρια στο 40% μέχρι το 2025, την Κουησλάνδη στο 50% μέχρι το 2030 και την Περιφέρεια Πρωτευούσης στο 100% μέχρι το 2020. Όμως ορισμένοι από τους μεγαλύτερους ενεργειακούς πλαίκτες στην αυστραλιανή αγορά (AGL, Origin, Energy Australia) πιέζουν τις Πολιτείες που ελέγχονται από τους Εργατικος (Νότιο Αυστραλία, Βικτώρια, Κουησλάνδη) να κάνουν κρα΄τει τις μηχανές στη χρήση ΑΠΕ λόγω των συνεπακόλουθων επιπτώσεων στην αξιοπιστία και στο κόστος παροχής ενέργειας με ολέθριες συνέπειες στην εθνική οικονομία. Eκπρόσωποι των ευάλωτων εξορυκτικών εταιρειών δήλωσαν: “The state-based renewable targets being pursued would make achieving reliable and affordable energy more difficult because the debate on energy policy has developed at the expence of reliability and economic sustainability at national level”. Παράλληλα ο ενεργειακός κολοσσός AGL Energy προειδοποιεί ότι “a disorderly, hasty transition away from conventional coal-fired electricity will trigger chaos”.

Εμπορική Συμφωνία Lyon SolarMitsubishi στις Ανανεώσιμες

Η αυστραλιανών συμφερόντων, με έδρα τη Βρισβάνη, Lyon Solar, συνεφώνησε με την ιαπωνική Mitsubishi (σε αναλογία 35%/65%) να προβούν, μέχρι το 2020, στη δημιουργία σταθμών-συσσωρευτών (κατασκευής της αμερικανικής AES) αποθήκευσης ηλιακής ενέργειας δυναμικότητος 1,000 MW, συνολικού κόστους Α$2δισ. Στόχος αυτού του επενδυτικού προγράμματος είναι η καθοριστική συμβολή στη σταθεροποίηση παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στην Πολιτεία και κατ’ επέκταση στη χώρα (καλύπτοντας πρωτίστως τις ενεργοβόρες ανάγκες των ορυχείων Olympic Dam και Roxby Downs της αγγλοαυστραλιανής BHP Billiton) μετά τις φυσικές καταστροφές που έπληξαν το δίκτυο ηλεκτροδότησης της Πολιτείας της Νοτίου Αυστραλίας δίδοντας λαβή σε αναρίθμητα σχόλια από όλους τους εμπλεκόμενους (Ομοσπονδιακή και Πολιτειακή κυβερνήσεις, Κοινοπολιτειακοί Γερουσιαστές με έδρα την Πολιτεία, επιχειρήσεις, τοπική κοινωνία, διεθνής κοινότητα). Πρωταρχική αιτία όμως είναι η αναγκαιότητα υποκατάστασης της ενέργειας που προέρχεται από τις μονάδες καύσης θερμικού άνθρακα. Ως γραμμή ταχείας μεταφοράς ηλεκτρισμού στο δίκτυο Transgrid θεωρείται η επικείμενη διασύνδεση (Interconnector) των δύο Πολιτειών ΝΝΟ και ΝΑ, από την πρώτη που έχει πλεόνασμα στη δεύτερη που έχει έλλειμμα. Το δίκτυο θα είναι ανοιχτό σε περαιτέρω είσοδο ενέργειας από έτερους ηλιακούς και αιολικούς ενεργειακούς σταθμούς.

Φυσικό Αέριο

Συμβολή στο Εθνικό Ενεργειακό Μείγμα

Με την αποδοχή από τον Ομοσπονδιακό Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Josh Frydenberg, της αναπόφευκτης συμμετοχής των μονάδων καύσης άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ο εν λόγω υδρογονάνθρακας αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο κατά τη μετάβαση προς την ολοένα αυξανόμενη χρήση των ΑΠΕ. Ο Υπουργός επεσήμανε ότι τα κατά το δεύτερο εξάμηνο 2016, παρατηρηθέντα σοβαρά περιστατικά διακοπής της μετάδοσης ηλεκτρικής ενέργειας από τους σταθμούς ΑΠΕ, στις Πολιτείες της Τασμανίας και της Νοτίου Αυστραλίας, δεν θα έπρεπε να ενοχοποιήσουν τις ΑΠΕ αυτές καθ’ εαυτές αλλά τις μεμονωμένες ενεργειακές πολιτικές που υιοθετούν οι προαναφερόμενες Πολιτείες, μεθερμηνευόμενο ότι θα πρέπει να υιοθετείται η ίδια πολιτική παναυστραλιανά ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα ακραίων συνεπειών στην απρόσκοπτη λειτουργία του δικτύου. Σημειώνεται ότι στην προηγούμενη Κυβέρνηση, ο εν λόγω Υπουργός διαχειριζόταν το χαρτοφυλάκιο των φυσικών πόρων και ήταν υπέρμαχος της εξόρυξης του άνθρακα ως πρώτης εξαγώγιμης ύλης για καύση σε μονάδες παραγωγής ενέργειας σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Παράγοντες Διαμόρφωσης του Αυστραλιανού Τοπίου Εξόρυξης Φυσικού Αερίου  

Τρεις είναι οι οικονομικοί παράγοντες που διαμορφώνουν το αυστραλιανό τοπίο εξόρυξης αυτής της κατηγορίας υδρογονάνθρακα: α) τα χαμηλά διαμορφούμενα επίπεδα των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης που πλήττουν τους Πολιτειακούς προϋπολογισμούς, β) η υπερβάλλουσα ζήτηση σε συνάρτηση με τη χαμηλή διεθνή τιμή που δημιουργεί προκλήσεις ως το που θα πρέπει να κατευθύνεται η εγχώρια παραγωγή και γ) η έκρηξη του κόστους κατασκευής σε σχέση με το αρχικά προϋπολογισθέν των σταθμών άντλησης του υδρογονάνθρακα.  Στη δεκαετία 2007-2017 ο φόρος εργασιών για τις πολυεθνικές που έχουν επενδύσει στον κλάδο αναμένεται να διπλασιαστεί από τα Α$45δισ. στα Α$90δισ. ενώ ο PRRT να μειωθεί κατά 50% καταλήγοντας στα Α$800εκ. Η ειρωνεία είναι ότι η AGL Energy σκοπεύει να επενδύσει περί τα Α$300εκ. για την κατασκευή σταθμού εισαγωγής φθηνού φυσικού αερίου (FSRU/Floating Storage and Regasification Unit) που να διοχετεύεται προς τις Πολιτείες της Νοτίου Αυστραλίας, της Βικτώριας και της Νέας Νοτίου Ουαλίας (η ημερήσια ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί στα 1,800 terajoules από 1,500 που είναι σήμερα), από την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, λόγω της περιορισμένης διαθεσιμότητας και των υψηλών τιμολογίων των σταθμών άντλησης που κατασκευάζονται στο Gladstone (QLD). Το πρόβλημα έγκειται στην υπερβάλλουσα ζήτηση (η οικιακή χρήση υπερβαίνει τη βιομηχανική) ενώ τα κοιτάσματα coal-seam gas της Κουησλάνδης δεν είναι σε θέση να προμηθεύσουν ικανές ποσότητες αερίου για να γεμίζουν τα υπό κατασκευή τραίνα στο Curtis Island. Επίσης οι επίγειες εξορύξεις στις Πολιτείες της ΝΝΟ και Βικτώρια έχουν απαγορευτεί από τις πολιτειακές κυβερνήσεις. Με τη διεθνή τιμή του υδρογονάνθρακα στα US$5 ανά gigajoule σε σχέση με τα US$18 μερικά χρόνια πριν και το κόστος άντλησης στην Αυστραλία να είναι σε επίπεδα υψηλά λόγω των άνω των Α$200δισ. επενδύσεων στον κλάδο η Αυστραλία «υποχρεώνεται» να καλύψει τις ανάγκες της εσωτερικής αγοράς αντί να προβαίνει σε ελαχίστου τιμήματος εξαγωγές. Εταιρείες όπως η Shell, η Origin και η Santos έχουν πολύ δρόμο να καλύψουν για να μπορέσουν να σταθούν στο διεθνές στερέωμα (χωρίς να βασίζονται στην αθρόα προσφορά) με ανταγωνισμό από τα κοιτάσματα shale gas των ΗΠΑ και τις υπεράκτιες πλατφόρμες του Κατάρ. Το εξαιρετικά χαμηλό κόστος άντλησης από τα κοιτάσματα North West Shelf, Darwin και Pluto πάντως είναι πρόκληση για τις εταιρείες οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να συνάψουν συμβόλαια για το 95% της συνολικής δυναμικότητας (62.3

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports