Search

Search Icon

search

header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΕΡΒΙΑΣ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΣΕΡΒΙΑ
Ημερομηνία: 03/04/2017
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Βελιγραδίου
Κείμενο:

Ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Σερβίας και Υπουργός Εμπορίου, Τουρισμού και Τηλεπικοινωνιών, κ.Ρασίμ Λιάιτς, εγκαινίασε, πρόσφατα (Μάρτιος τ.ε.), νέα γραμμή της τουρκικής αεροπορικής εταιρείας «Atlas Global», η οποία θα εκτελεί τακτική απ’ευθείας σύνδεση Βελιγραδίου-Κωνσταντινούπολης. Η νέα αεροπορική γραμμή, βάσει εμπορικής συνεργασίας μεταξύ «Air Σερβία» και «AtlasGlobal», αναμένεται να αυξήσει τον αριθμό των Τούρκων τουριστών προς το Βελιγράδι, ο αριθμός των οποίων σημείωσε κατά το περασμένο έτος άνοδο της τάξης του 30% σε σχέση με το 2015.

              

Η ανωτέρω συνεργασία εντάσσεται στο πλαίσιο διαρκούς ενίσχυσης των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών, καθώς κατά το προηγούμενο έτος καταχωρήθηκαν 136 νέες τουρκικές εταιρείες στη Σερβία, ενώ 23 επιπλέον εταιρείες έχουν καταγραφεί εντός του 2017. Υπενθυμίζεται ότι, ο αριθμός των τουρκικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη σερβική αγορά υπερτριπλασιάσθηκε κατά την τελευταία τετραετία, περνώντας από 20 επιχειρήσεις το 2012, σε πλέον των 70 το 2016. Η συνολική αξία των τουρκικών επενδύσεων στη Σερβία από το 2006 μέχρι σήμερα εκτιμάται σε 45 εκ.δολ.ΗΠΑ, συνυπολογίζοντας δε τις, μη καταγεγραμμένες ως χρηματικές ροές, επενδύσεις των εδώ εν ενεργεία τουρκικών εταιρειών (εξοπλισμός, κ.λ.π.) η ανωτέρω αξία υπολογίζεται σε 80 εκ.δολ.ΗΠΑ το 2016 (βλ.ανωτέρω σχετικό έγγραφό μας).

Εξάλλου, ο Σέρβος υπουργός Εμπορίου, Τουρισμού και Τηλεπικοινωνιών, κ. Ρασίμ Λιάιτς, επισκέφθηκε πρόσφατα την τουρκική πρωτεύουσα (28-02/1-03-2017), όπου συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας, κ. Μπινάλι Γιλντιρίμ. Αντικείμενο των συνομιλιών απετέλεσαν οι προοπτικές περαιτέρω βελτίωσης των διμερών σχέσεων και της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Κατά την επίσκεψη ο Τούρκος Πρωθυπουργός υπογράμμισε την υποστήριξη του προς την πολιτική μεταρρυθμίσεων της σερβικής κυβέρνησης και εξήγησε ότι η διμερής οικονομική συνεργασία αναπτύσσεται συνεχώς και καλύπτει περισσότερους επιχειρηματικούς τομείς. Ο Σέρβος Υπουργός Εμπορίου, κ.Ljajić, εξέφρασε την ικανοποίηση του σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για την επέκταση του καταλόγου των αγαθών και υπηρεσιών που θα συμπεριληφθούν στο καθεστώς ελεύθερου εμπορίου μεταξύ δύο χωρών. Ο κ. Ljajić ζήτησε, τέλος, από την κυβέρνηση της Τουρκίας τον καθορισμό της ποσόστωσης ελεύθερων εξαγωγών σερβικού κρέατος προς την Τουρκία, γεγονός το οποίο θα αυξήσει το επίπεδο διμερούς εμπορίου σε πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Παράλληλα, ο Σέρβος Υπουργός Εμπορίου, πραγματοποίησε συνάντηση, στην Κωνσταντινούπολη, υπό την αιγίδα του Συμβουλίου Εξωτερικής Εμπορικής Συνεργασίας της Τουρκίας (DEIK), με κορυφαίες τουρκικές κλωστοϋφαντουργικές επιχειρήσεις, δύο εκ των οποίων ανακοίνωσαν την πραγματοποίηση επενδύσεων τους στη Σερβία στο άμεσο μέλλον. Σύμφωνα με το υπουργείο, ο κ. Ljajić ενημέρωσε τους Τούρκους επενδυτές σχετικά με τα επενδυτικά κίνητρα και πλεονεκτήματα της Σερβίας, με έμφαση και το έμπειρο και ειδικευμένο εργατικό δυναμικό στον τομέα της κλωστοϋφαντουργίας. Ο κ Λιάιτς τόνισε, επίσης, ότι οι τουρκικές εταιρείες απασχολούν πάνω από 8 000 εργαζόμενους και ότι στόχος είναι η λειτουργία άλλων 10 εργοστασίων κατά το τρέχον έτος και αναφέρθηκε στην τουρκική κλωστοϋφαντουργική επιχείρηση «Aster» ως πρότυπο επιτυχούς ξένης επένδυσης και καλών πρακτικών.

Σημειώνεται, τέλος, ότι το εμπόριο αγαθών της Σερβίας με την Τουρκία ανήλθε το 2016 σε 850 εκατομμύρια ευρώ, γεγονός το οποίο αποτελεί, επίσης, σαφή ένδειξη της συνεχούς και σταθερής ανάπτυξης των διμερών οικονομικών σχέσεων.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov