Search

Search Icon

search

header

Slide1

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Ανακοίνωση νέων επενδυτικών σχεδίων της Transgaz ως το 2026, ύψους 1,62 δισ.ευρώ
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Ημερομηνία: 12/02/2018
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Βουκουρεστίου (Αρμοδιότητα και για Μολδαβία)
Κείμενο:

Τα νέα επενδυτικά σχέδια της Transgaz, της κρατικής εταιρίας διαχείρισης συστήματος φυσικού αερίου στη Ρουμανία, ανακοίνωσε χθες ο Γενικός Διευθυντής της κ. Ion Sterian σε εκδήλωση με αφορμή τα δέκα χρόνια από την εισαγωγή της εταιρίας στο Χρηματιστήριο Αξιών Βουκουρεστίου.

       Συγκεκριμένα, ο κ. Sterian αναφέρθηκε σε εννέα έργα ανάπτυξης, συνολικού ύψους 1,62 δισ. ευρώ, δύο εκ των οποίων με διεθνή προσανατολισμό και χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2026. Ειδική αναφορά έκανε στον Διάδρομο BRUA, ένα νέο σχέδιο αγωγού, αμφίδρομης κατεύθυνσης που κατασκευάζεται από την Transgaz και ενώνει ενεργειακά τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία και την Αυστρία. Το μήκος του αγωγού θα είναι 570 χμ και η δυναμικότητά του 1,75 δισ. κ.μ. το χρόνο στην πρώτη φάση και 4,4 δισ. κ.μ. το χρόνο στη δεύτερη φάση. Η πρώτη φάση περιλαμβάνει την κατασκευή, στο ρουμανικό έδαφος, τριών σταθμών μεγίστης συμπύκνωσης φυσικού αερίου, που θα αποτελούν μέρος του αγωγού, ενώ κατά τη δεύτερη θα πραγματοποιηθεί η μεταφορά φυσικού αερίου από τη Μαύρη Θάλασσα στην Κεντρική Ευρώπη. Η συνολική εκτίμηση κόστους για την κατασκευή του ανέρχεται σε 479 εκατ.ευρώ, μέρος του οποίου η ρουμανική πλευρά εξασφάλισε από κοινοτικούς πόρους (από το χρηματοδοτικό μηχανισμό Διευκόλυνση "Συνδέοντας την Ευρώπη"), από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων κ.α, και το οποίο, μετά την ολοκλήρωσή του, που τοποθετείται στο τέλος του 2019, αναμένεται να ενισχύσει τη διασύνδεση των χωρών της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Σημειώνεται ότι οι τέσσερις εμπλεκόμενες χώρες υπέγραψαν στις 28.9.2017 Μνημόνιο Κατανόησης. Ο κ. Sterian τόνισε τη σημασία του εν λόγω αγωγού τόσο για τη Ρουμανία, που αναμένεται να παίξει κομβικό ρόλο στην διατήρηση της ενεργειακής επάρκειας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, όσο και για τα υπόλοιπα κεντροευρωπαϊκά κράτη που θα ωφεληθούν σημαντικά από τη διασύνδεση και τη διαφοροποίηση πηγών ενέργειας.

       Περαιτέρω, ο κ. Sterian έκανε λόγο για τη διεκδίκηση μεριδίου 66% της ΔΕΣΦΑ μαζί με την ισπανική Reganosa, η τελική προσφορά για το οποίο θα υποβληθεί στις 16 Φεβρουαρίου. Σημειώνεται ότι η Transgaz είχε προσέλθει στην πρώτη φάση του διαγωνισμού για ιδιωτικοποίηση του 66% της ΔΕΣΦΑ, σε κοινοπραξία με τη γαλλική GRTGaz, όμως η προσπάθεια δεν προχώρησε, καθώς δεν πληρούνταν οι κοινοτικές προδιαγραφές περί νομικού διαχωρισμού ανεξάρτητων λειτουργικά εταιριών (διαχωρισμός εμπορικών δραστηριοτήτων από εκείνες που σχετίζονται με την κατασκευή και διαχείριση δικτύων).

       Ο κ. Sterian αναφέρθηκε και στην υποβολή από μέρους της Transgas προσφοράς για την εξαγορά της μολδαβικής Vestmoldtransgas, η οποία συμμετέχει στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Iasi - Ungheni - Kisinau, για την έκβαση της οποίας δήλωσε αισιόδοξος. Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων θα λάβει χώρα την επόμενη εβδομάδα.

       Τέλος, ο Γενικός Διευθυντής της Transgaz έκανε ειδική μνεία στη βαρύτητα που η εταιρία του δίνει σε άλλα έργα υποδομής στα βορειοανατολικά της χώρας, στον εκσυγχρονισμό των σταθμών μέτρησης σε Isaccea και Negru Voda και στη διασύνδεση με τη Σερβία, έργο εκτιμώμενο στα 43 εκατ. ευρώ, που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2026.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov