Search

Search Icon

search

header

Slide1

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Αναπροσαρμογή ή ακύρωση των συμφωνιών για τη δημιουργία υπεράκτιων αιολικών πάρκων από τη Γαλλική Κυβέρνηση
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΓΑΛΛΙΑ
Ημερομηνία: 16/03/2018
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Παρισίων
Κείμενο:

Η εκτελεστική εξουσία κατέθεσε τροπολογία στη Γερουσία που θέτει το πλαίσιο για την επαναδιαπραγμάτευση ή ακύρωση των συμφωνιών μεταξύ των EDF, Iberdrola, Engie και του γαλλικού κράτους για την δημιουργία έξι υπεράκτιων αιολικών πάρκων. Όπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, προβλέπεται ακόμη και οριστική εγκατάλειψη των έργων σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η επαναδιαπραγμάτευση προκειμένου να ξαναρχίσει μια νέα διαδικασία το συντομότερο δυνατό, ώστε να αξιοποιηθούν πλήρως οι τεχνολογικές βελτιώσεις στις συμφωνηθέντες μονάδες.

Το περασμένο καλοκαίρι, η Ρυθμιστική Επιτροπή Ενέργειας (CRE) είχε ανακοινώσει πως το ποσό της δημόσιας επιχορήγησης σε αυτά, τα πρωτότυπα αιολικά πάρκα από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης εώς τη λειτουργία τους το 2021 ανερχόταν στα 40,7 δισ. ευρώ με συνολική διάρκεια συμβάσεων είκοσι χρόνια, για ισχύ σχεδόν 3.000 MW. Η εγγυημένη τιμή αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας δεν ανακοινώνεται δημόσια, αλλά εκτιμάται πως κυμαίνεται μεταξύ των 170 με 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh).

Οι τιμές αγοράς όμως, της ηλεκτρικής ενέργειας από μονάδες υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, κυμαίνονται γύρω από τα 40 ευρώ/MWh και παρουσιάζουν σημαντική μείωση κόστους παραγωγής σε χώρες όπου ήδη δραστηριοποιούνται με τη συγκεκριμένη τεχνολογία (Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία). Έτσι, όπως εξηγεί η αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, ο προϋπολογισμός που συμφωνήθηκε για αυτές τις εγκαταστάσεις είναι πολύ υψηλός και δεν αντικατοπτρίζει πλέον την τρέχουσα τιμή της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, προκαλώντας υπερβολικά κέρδη για τους συμμετέχοντες. Ακόμη οι προδιαγραφές των προσφορών είναι πολύ δύσκαμπτες για τη βελτιστοποίηση της απόδοσης των πάρκων, απαγορεύοντας ιδίως την αναβάθμιση των τεχνολογιών που χρησιμοποιούνται.

Το 2012 και 2014 οι ως άνω τρεις εταιρείες, προκειμένου να κερδίσουν τους διαγωνισμούς που είχε προκηρύξει το γαλλικό κράτος για επενδύσεις σε αυτές τις καινοτόμες εγκαταστάσεις υπεράκτιων αιολικών πάρκων, δεσμεύτηκαν να προχωρήσουν σε επενδύσεις επί του γαλλικού εδάφους και να προχωρήσουν στην άμεση δημιουργία 1700 θέσεων εργασίας στα εργοστάσια παραγωγής ανεμογεννητριών των προμηθευτών τους (τότε Alstom και Areva και σήμερα General Electric και Siemens/Gamesa). Αυτές οι θέσεις εργασίας πρόκειται να πληγούν σε περίπτωση που η επαναδιαπραγμάτευση καταρρεύσει. Το ίδιο θα συμβεί και με τις θέσεις εργασίας στις περιοχές των μονάδων, Saint-Nazaire, Courseulles-sur-Mer, Fecamp, Saint-Brieuc, Tréport και Noirmoutier όπου θα χαθούν 160 θέσεις εργασίας ανά μονάδα που προορίζονταν για τα έργα εγκατάστασης και συντήρησης των μονάδων.

Πριν ακόμα επικυρωθεί στη σύνοδο της Γερουσίας, η τροποποίηση προκαλεί ήδη σοβαρές αντιδράσεις στον τομέα της πράσινης ενέργειας. Ο Σύνδεσμος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αποκαλεί την πρόταση “πρωτοφανές καταστροφικό μήνυμα για όλες τις ανανεώσιμες πηγές”, ενώ από τον χώρο της βιομηχανίας, εκφράζεται η άποψη πως δεν είναι λογικό να ζητείται από τους νικητές του διαγωνισμού να τιμολογούν την παραγόμενη ενέργεια όπως σε ευρωπαϊκές χώρες όπου η βιομηχανία και η τεχνολογία αυτών των μονάδων παραγωγής ενέργειας είναι ώριμη (Γερμανία, Δανία, Μεγάλη Βρετανία, Ολλανδία) και να μειώσουν την τιμή από τα 180-200 ευρώ σε 50 ευρώ την MWh. Τέλος σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, η EDF αναμένει μέχρι το τέλος του μήνα την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για μια προσφυγή κατά του έργου του Saint-Nazaire. Σε περίπτωση απόρριψης του ενάγοντος, ο ηλεκτροπαραγωγός θα μπορούσε να πάρει την τελική επενδυτική του απόφαση μέχρι το τέλος του εξαμήνου.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov