Search

Search Icon

search

header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Ένταξη της Τυνησίας στην Πρωτοβουλία "Belt and Road" της Κίνας. Σινο-Τυνησιακές Οικονομικές Σχέσεις
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΤΥΝΗΣΙΑ
Ημερομηνία: 16/07/2018
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Τύνιδας
Κείμενο:

Στο πλαίσιο της όγδοης διυπουργικής συνάντησης του μηχανισμού συνεργασίας “China-Arab States Cooperation Forum” που πραγματοποιήθηκε στο Πεκίνο, ο τυνήσιος υπουργός Εξωτερικών κ. Khemaies Jhinaoui και ο κινέζος ομόλογός του κ. Wang Yi υπέγραψαν στις 11/7 μνημόνιο κατανόησης σχετικά με την ένταξη της Τυνησίας στην κινεζική πρωτοβουλία "Belt and Road". Και οι δύο υπουργοί τόνισαν ότι μέσω αυτού θα ενισχυθούν οι διμερείς σχέσεις και δημιουργηθούν νέες ευκαιρίες οικονομικής, εμπορικής και τουριστικής συνεργασίας καθώς και νέων επενδύσεων.

Σύμφωνα με τον Τυνήσιο ΥΠΕΞ, η ένταξη της Τυνησίας στην πρωτοβουλία αυτή θα ενισχύσει τη συνεισφορά της Κίνας σε πολλά αναπτυξιακά προγράμματα στην Τυνησία και κυρίως στα μεγάλα έργα υποδομών που προβλέπονται στο τυνησιακό αναπτυξιακό σχέδιο 2016-2020. Παράλληλα τόνισε τις επενδυτικές προοπτικές στην Τυνησία, δεδομένης της στρατηγικής θέσης της χώρας στον αραβικό κόσμο, την Αφρική και τη Μεσόγειο. Η χώρα φιλοδοξεί να καταστεί κομβικό σημείο της πρωτοβουλίας στη Βόρεια Αφρική. Ως τομείς μελλοντικής συνεργασίας ανέφερε τον τουρισμό, τις επενδύσεις, την τεχνική συνεργασία και την τεχνολογία.

Από την πλευρά του, ο Κινέζος ΥΠΕΞ χαιρέτισε τις άριστες σχέσεις συνεργασίας μεταξύ Τυνησίας και Κίνας, επιβεβαιώνοντας την ετοιμότητα της χώρας του να ενισχύσει τη συνεργασία και την εταιρική σχέση με την Τυνησία όσον αφορά τις επενδύσεις, την τεχνική συνεργασία και την ανάπτυξη βασικών υποδομών. Η Κίνα θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις αναπτυξιακές προσπάθειες της Τυνησίας, με βάση τα ήδη συμφωνηθέντα σχέδια και εντοπίζοντας νέες ευκαιρίες συνεργασίας προς όφελος και των δύο χωρών. Παράλληλα έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πρόοδο που σημειώθηκε στην πολιτική και θεσμική ζωή της χώρας και τις διαρκείς προσπάθειές της να επιτύχει μια δίκαιη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.

Ο Τυνήσιος ΥΠΕΞ σε έτερη συνέντευξή του κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του στο forum, αναφέρθηκε αναλυτικότερα στην οικονομική συνεργασία των δύο χωρών. Υπενθύμισε τα έργα που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας, όπως η κατασκευή νοσοκομείων και κέντρων νεότητας στην πρωτεύουσα και σε άλλες πόλεις της Τυνησίας. Επίσης αναφέρθηκε σε υπό συζήτηση σχέδιο για τη δημιουργία τουριστικού και ξενοδοχειακού κέντρου κατάρτισης. Ο κ. Jhinaoui μίλησε επίσης για τη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, λέγοντας ότι η Τυνησία συζητά με την κινεζική πλευρά την υλοποίηση ορισμένων έργων στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ιδίως της ηλιακής ενέργειας. Χαρακτήρισε την Κίνα μια φιλική χώρα, η οποία έχει ανταποκριθεί θετικά σε τυνησιακές προτάσεις για να συμβάλει σε έργα που μπορούν να εγγυηθούν την οικονομική ανάπτυξη. Η Κίνα, ανέφερε, μπορεί να καταστεί εταίρος της Τυνησίας στους τομείς των βασικών υποδομών, των προηγμένων τεχνολογιών, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, διευκρινίζοντας ότι αναθεωρούνται οι νόμοι της Τυνησίας που ενδέχεται να θέτουν περιορισμούς στις επενδύσεις και τη διμερή συνεργασία. Είναι δε ενδεικτική η αναφορά του τυνήσιου ΥΠΕΞ ότι ορισμένα έργα μπορούν να υλοποιηθούν υπό ειδικό νομικό πλαίσιο σύμφωνο πάντως με τον τυνησιακό νόμο.

Ως προς την σινο-τυνησιακή οικονομική συνεργασία αναφέρουμε ότι ήδη κατά το τρέχον έτος ανακοινώθηκαν δυο σημαντικά σχέδια. Τον Απρίλιο τ.ε. εγκαινιάστηκε στην Τυνησία τo πρώτο εκτός Κίνας κέντρο του δορυφορικού κινεζικού συστήματος BeiDou υπό την ονομασία “China-Arab States BDS/GNSS Center Navigation Satellite System” σε συνεργασία με τον οργανισμό του Αραβικού Συνδέσμου Arab Information and Communication Technology Organization (AICTO), ο οποίος εδρεύει στην Τύνιδα. Το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα αναμένεται να συμβάλλει στην ανάπτυξη της επιστημονικής έρευνας και των σχετικών υπηρεσιών γεωδαισίας, στην εκπαίδευση επιστημόνων επί δορυφορικών θεμάτων και στην ώθηση της ψηφιακής οικονομίας.

Πρόσφατα επίσης ανακοινώθηκε από την κινεζική εταιρεία Batou η επικείμενη δημιουργία βιομηχανικής μονάδας συναρμολόγησης σιδηροδρομικών μηχανών και βαγονιών για την κάλυψη της αφρικανικής αγοράς. Το έργο θα αποτελεί σύμπραξη δημόσιου-ιδιωτικού τομέα (PPP), μέσω της εκμετάλλευσης των υποδομών της Εθνικής Εταιρείας Τυνησιακών Σιδηροδρόμων (SNCFT), της αναβάθμισής της και της κατάρτισης των στελεχών και του προσωπικού της. Η κινεζική εταιρεία υπέβαλε αίτηση στις 28/3/2018 για έργο ανανέωσης των σιδηροδρομικών δικτύων της Τυνησίας, με χρηματοδότηση από την κινεζική πλευρά. Επίσης η ίδια εταιρεία θα προμηθεύσει 60 βαγόνια μεταφοράς σιτηρών τον αρμόδιο τυνησιακό οργανισμό.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov