Search

Search Icon

search

header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Επενδύσεις στον Αγροτικό Τομέα και σε Αγροτικά Μηχανήματα στην Τυνησία
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΤΥΝΗΣΙΑ
Ημερομηνία: 10/09/2018
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Τύνιδας
Κείμενο:

Η τυνησιακή Κυβέρνηση δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη του αγροτικού τομέα προωθεί τον εκσυγχρονισμό και την εκβιομηχανοποίηση αυτού. Βασικοί φορείς της  προσπάθειας αυτής είναι το αρμόδιο Υπουργείο Γεωργίας, Υδατικών Πόρων και Αλιείας (http://www.agriculture.tn/) και ο Οργανισμός Προώθησης Επενδύσεων στη Γεωργία (Agence de Promotion des Investissements Agricoles – APIA http://www.apia.com.tn/) οι οποίοι μέσω μιας σειράς κινήτρων προωθούν την αγορά εξοπλισμού, εργαλείων, νέες πρακτικές γεωργίας, επέκταση υπαρχόντων και εισαγωγή νέων καλλιεργειών κλπ.

Σύμφωνα με στοιχεία του  APIA, ως το τέλος Ιουνίου 2018 οι επενδύσεις στον τομέα της προμήθειας αγροτικού εξοπλισμού έφθασαν σε αξία τα 415,2 εκ. τυνησιακά δηνάρια –ΤΔ (138 εκ Ευρώ περίπου) και αντιπροσωπεύουν το 52,9% των επενδύσεων στον αγροτικό τομέα το εν λόγω διάστημα.  Σημειώνεται ότι η αγορά εξοπλισμού επιδοτείται βάσει του ισχύοντος επενδυτικού νόμου από τον APIA.  Οι βασικότερες κατηγορίες μηχανημάτων για τις οποίες υπεβλήθη στον εν λόγω οργανισμό αίτημα για επιδότηση αγοράς αφορά 1588 τρακτέρ αξίας 100,9 ΤΔ (1 Ευρώ =3 ΤΔ περίπου), 87 θεριστές αξίας 6 εκ. ΤΔ και 47 συλλεκτικές μηχανές φρούτων αξίας 1,5 εκ. ΤΔ.

Συνολικά τα επενδυτικά σχέδια που υπεβλήθησαν προς έγκριση στον ΑΡΙΑ το α΄ εξάμηνο 2018 έφθασαν σε αριθμό τα 4568  και σε αξία τα 784,2 εκ. ΤΔ, αυξημένα κατά 6,2% και 7,4% αντιστοίχως.  Ο Οργανισμός ενέκρινε την επιδότηση 2795 σχεδίων αξίας 316,8 εκ ΤΔ, ποσό αυξημένο κατά 36,4% σε σχέση με το 2017.

Οι νέες επενδύσεις αναμένεται να δημιουργήσουν 3428 νέες μόνιμες θέσεις εργασίας. Μεγάλο μερίδιο στα επενδυτικά προγράμματα κατέχει η φύτευση νέων δένδρων εκ των οποίων το 78,4% προορίζεται για φυτείες ελαιοδένδρων. Άλλοι τομείς που συγκεντρώνουν επενδυτικό ενδιαφέρον είναι αυτός της προμήθειας εξοπλισμού ηλιακής ενέργειας για αγροτική χρήση, οι εγκαταστάσεις ψύξης – κατάψυξης προϊόντων, η ιχθυοκαλλιέργεια, η συλλογή και η αποθήκευση δημητριακών. Τα προγράμματα εφαρμόζονται σε 21 επαρχίες εκ των οποίων το Sidi Bouzid έχει τη μερίδα του λέοντος με 12,5%.

Σε ότι αφορά στη χρηματοδότηση των αγροτικών επενδύσεων η κύρια πηγή ενίσχυσης είναι τα κεφάλαια υπό μορφή επιδοτήσεων από τον επενδυτικό νόμο (Ν. 71/2016) αλλά και από τραπεζικά δάνεια. Λόγω της κρατικής ενθάρρυνσης τα τραπεζικά δάνεια έφθασαν φέτος το 21,3% έναντι 8,4%, οι δε επιδοτήσεις  τα 103,1 εκ ΤΔ ήτοι το 32,5% του κόστους των εγκεκριμένων προγραμμάτων.

H πριμοδότηση για τη βελτίωση των οικονομικών επιδόσεων αντιπροσώπευε το 69%. Όσον αφορά τα δάνεια για αγορά και αξιοποίηση καλλιεργήσιμης γης, συμφωνήθηκε η χορήγηση 37 σχετικών δανείων ύψους 4,8 εκ. ΤΔ για το α΄εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Αυτές οι πιστώσεις θα επιτρέψουν την ενσωμάτωση 447 εκταρίων γης στην αγροτική οικονομία της χώρας.

Με βάση τις εξελίξεις αυτές κρίνουμε ότι η σχετική αγορά παρουσιάζει ενδιαφέρον. Αναφέρουμε την ελληνική τεχνογνωσία και μηχανήματα στον τομέα της ελαιοσυλλογής. Σύμφωνα με συζητήσεις μας με παράγοντες εδώ αγοράς η αρχική προσέγγιση της αγοράς και η επαφή με εμπόρους γεωργικών μηχανημάτων καλό θα είναι να εκκινήσει από τη συμμετοχή σε μεγάλες αγροτικές Εκθέσεις.

Από πλευράς μας θα προτείναμε ως αφετηρία για την εξερεύνηση της εδώ αγοράς τη συμμετοχή σας με ομαδικό περίπτερο (σε συνεργασία με τους φορείς ενίσχυσης εξωστρέφειας στη χώρα μας) στη μεγάλη Έκθεση για τη γεωργία SIAT – Salon International de l'Investissement Agricole et de la Technologie που διοργανώνει ο κατ’ εξοχήν αρμόδιος οργανισμός Οργανισμός Προώθησης Επενδύσεων στη Γεωργία (Agence de Promotion des Investissements Agricoles – APIA, (13-18/10/2018, Τύνιδα).  Παραπέμπουμε στον ιστοτόπο της Έκθεσης http://www.siat.tn από όπου μπορούν να αντληθούν περισσότερες πληροφορίες και στοιχεία επικοινωνίας. 

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov