Search

Search Icon

search

header

Slide1

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Η γαλλική κυβέρνηση αναθεώρησε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της οικονομίας και το έλλειμμα κατά το τ.ε. και το 2019
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΓΑΛΛΙΑ
Ημερομηνία: 27/09/2018
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Παρισίων
Κείμενο:

Η πρόβλεψη για την ανάπτυξη στην οποία θα βασισθεί ο προϋπολογισμός έτους 2019 θα είναι 1,7%, όπως ανέφερε στις 26 Αυγούστου τ.ε. ο Γάλλος πρωθυπουργός κ. Edouard Philippe, από 2% και 1,9% του ΑΕΠ για το 2018 και το 2019 αντιστοίχως σύμφωνα με προηγούμενες προβλέψεις.

Η ανωτέρω αναθεώρηση δεν επηρεάζει την εκτέλεση του προϋπολογισμού τ.ε., καθώς στο σχέδιο προϋπολογισμού 2017 που ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, το γ/ υπουργείο οικονομικών είχε προβλέψει αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,7% για το 2018.

Εν συνεχεία ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Bruno Le Maire αναγνώρισε ότι οι χαμηλότεροι από το αναμενόμενο ρυθμοί ανάπτυξης της γ/οικονομίας κατά τα δύο πρώτα τρίμηνα 2018 (κατά 0,2 μονάδες αντιστοίχως), επηρεάζουν τελικώς τις οικονομικές εκτιμήσεις της κυβέρνησης για το τ.ε., όπως αυτές είχαν ανακοινωθεί τον Απρίλιο, στο πλαίσιο του Προγράμματος Σταθερότητας που υπεβλήθη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τότε η κυβέρνηση, με δεδομένη την ιδιαίτερα δυναμική ανάπτυξη της οικονομίας το 2017 (τελικώς αύξηση 2,3% του ΑΕΠ), αλλά και την αξιοσημείωτη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω του 3%, στο 2,6% του ΑΕΠ το προηγούμενο έτος, προέβλεπε άνοδο του ΑΕΠ της τάξης του 2% και έλλειμμα 2,3% του ΑΕΠ για το 2018, δηλ. μειωμένο κατά 0,3 μονάδες σε σχέση με το 2017. Παράλληλα προέβλεπε δημόσιο χρέος στο 96,4% του ΑΕΠ.
Ο κ. Le Maire, σε συνάντησή του με τα μέλη της Ένωσης οικονομικών συντακτών στις 27/8/2018, παραδέχθηκε ότι η Γαλλία δεν θα διατηρήσει τον στόχο του 2,3% για το έλλειμμα το 2018. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό η χαμηλότερη ανάπτυξη οδηγεί σε 2,5 ποσοστιαίες μονάδες ελλείμματος, στην οποία θα πρέπει να προστεθεί η ανάληψη του χρέους του σιδηροδρομικού δικτύου της SNCF από το κράτος, που αντιστοιχεί σε 0,1 μονάδες. Επιβάρυνση προκύπτει εν μέρει και από το μέτρο μετατροπής της CICE (πίστωση φόρου για την ανταγωνιστι-κότητα και την απασχόληση) σε μείωση των βαρών για τις επιχειρήσεις.

Ωστόσο, παραμένει σταθερός ο στόχος σεβασμού του ορίου 3% του ΑΕΠ για το έλλειμμα και της βιώσιμης ανάκαμψης των δημόσιων οικονομικών με απώτερο στόχο τη μείωση του δημόσιου χρέους κατά πέντε μονάδες εντός της πενταετίας (στο 89,2% το 2022).

Παρά τα αποτελέσματα των δύο πρώτων τριμήνων και της ευρύτερης συναίνεσης μεταξύ των οικονομολόγων για αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,7% (Insee, ΔΝΤ) ή 1,8% (T.τ Γ.) το 2018, δηλ. κατά 0,2 έως 0,3 μονάδες χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, η τελευταία προχώρησε τελικώς στην αναθεώρηση των εκτιμήσεών της στο τέλος του θέρους, υπό την πίεση της έναρξης των διεργασιών σύνταξης του προϋπολογισμού έτους 2019.

Προηγουμένως, το Ελεγκτικό Συνέδριο στην ετήσια Έκθεση του σχετικά με τις προοπτικές των δημοσίων οικονομικών που δημοσιεύθηκε στις 27.6.2018, έκρινε 'εφικτούς' τους δημοσιονομικούς στόχους της κυβέρνησης για το τ.ε., επισημαίνοντας ωστόσο, ότι αυτοί επηρεάζονται από ασάφειες και κάλεσε το κράτος να καταβάλει «σημαντικές προσπάθειες» για τη μείωση των δημοσίων δαπανών. Σύμφωνα με το Ε.Σ., ο στόχος δημόσιου ελλείμματος 2,3%, μετά από 2,6% το 2017 θα μπορούσε να επιτευχθεί, ενώ αντιθέτως ο στόχος της ανάπτυξης για το 2019 κρίνονταν αισιόδοξος. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ε.Σ., το ύψος των εσόδων έχει κάπως υπερεκτιμηθεί, ενώ ως προς τις δαπάνες της κεντρικής κυβέρνησης απαιτείται μεγαλύτερη σαφήνεια αναφορικά με τους μοχλούς επίτευξης των στόχων. Ακόμη, κίνδυνοι εντοπίζονται στις προβλεπόμενες δαπάνες των περιφερειακών διοικήσεων που εξακολουθούν να υπόκεινται σε έντονες αβεβαιότητες. Η εξοικονόμηση πόρων από τις πολιτικές απασχόλησης και κατοικίας, ή την περιορισμένη μείωση των θέσεων απασχόλησης στον δημόσιο τομέα που έχουν ήδη εξαγγελθεί για το 2019, δεν θεωρούνται επαρκείς και θα πρέπει να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα. Η κυβέρνηση έχει πάντως διευκρινίσει ότι θα προχωρήσει στη μετατροπή της CICE σε μείωση των εργοδοτικών εισφορών.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov