Search

Search Icon

search

header

Slide1

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Διμερείς Εμπορικές Σχέσεις Καναδά-Κίνα
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΚΑΝΑΔΑΣ
Ημερομηνία: 24/10/2018
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Οττάβας
Κείμενο:

Σε πρόσφατη ανακοίνωσή του, ο Yπουργός Διεθνούς Εμπορίου, κ. Jim Carr, δήλωσε ότι, από 10 έως 13 Νοεμβρίου 2018, από κοινού με τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Bill Morneau, θα μεταβούν στην κινεζική πρωτεύουσα, προκειμένου να συμπροεδρεύσουν στον Οικονομικό και Στρατηγικό Διάλογο (EFSD) με την Κίνα. Κατά το ίδιο διάστημα, ο Υπουργός Γεωργίας, κ. Lawrence MacAulay, πρόκειται να ηγηθεί επιχειρηματικής αποστολής στην Κίνα, κατά το επιτυχημένο πρότυπο των επιχειρηματικών αποστολών των προηγούμενων δύο ετών, των οποίων ηγείτο ο ίδιος.

Ο κ. Carr επανέλαβε ότι ουδεμία ρήτρα στην πρόσφατα διαπραγματευθείσα Συμφωνία Ηνωμένων Πολιτειών-Μεξικού-Καναδά (USMCA) «δεν απαγορεύει» στον Καναδά να προβεί σε ανεπίσημες συζητήσεις με οποιαδήποτε χώρα, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας.

Στη σχετική ρήτρα, αναφέρεται ότι τα μέρη έχουν δικαίωμα αποχώρησης από τη Συμφωνία, με εξάμηνη προειδοποίηση, εφόσον κάποιος εταίρος προβεί σε διαπραγματεύσεις ελευθέρου εμπορίου με χώρα ελεγχόμενης οικονομίας. Ήδη, η κινεζική Πρεσβεία στην Οττάβα καταδίκασε τη συμπερίληψη της εν λόγω ρήτρας στη Συμφωνία, καθώς «στοχοποιεί αθέμιτα την Κίνα ως χώρα ελεγχόμενης οικονομίας».

Ο κ. Carr δήλωσε ότι ο Καναδάς και η Κίνα δεν έχουν ξεκινήσει «επίσημες» διαπραγματεύσεις για θέματα ελευθέρου εμπορίου. Συνεπώς, δεν υφίσταται υποχρέωση ενημέρωσης των ΗΠΑ και του Μεξικού (Canada and China aren’t embarking on formal free trade talks so, for now, it has nothing to tell its North American partners). Προς το παρόν, οι συζητήσεις περιορίζονται σε επιμέρους εμπορικούς τομείς και όχι στη σύναψη μιας περιεκτικής Συμφωνίας Ελευθέρου Εμπορίου με την Κίνα, οπότε ενεργοποιείται η σχετική ρήτρα της USMCA και η υποχρέωση του Καναδά να ενημερώσει τους εταίρους του (We will look to deepening and broadening our trading relationships with China, sector by sector. If at some stage of the game we enter into a conversation about a full free trade agreement, we will inform our North American partners as we are obliged to do).

Ο κ. Carr τόνισε, επίσης, ότι η USMCA εμπεριέχει έναν ευρύτερο όρο τερματισμού, που επιτρέπει σε οιοδήποτε μέρος να αποχωρήσει από τη Συμφωνία, για οιονδήποτε λόγο, με εξάμηνη προειδοποίηση.

Το διμερές εμπόριο αγροτικών προϊόντων και ιχθυηρών θα βρίσκεται στο επίκεντρο των επικείμενων συζητήσεων μεταξύ Καναδά και Κίνας. Η οικοδόμηση μιας ισχυρής εμπορικής σχέσης με την Κίνα είναι ζωτικής σημασίας για την αναπτυξιακή πορεία του Καναδά, καθώς και για την επίτευξη του στόχου της καναδικής Κυβέρνησης περί αύξησης των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων σε 75 δισεκατομμύρια CAD μέχρι το 2025 (Building a strong relationship with China is vital to the continued growth of the Canadian economy, and to reaching the Government of Canada's target of increasing global agricultural exports to $75 billion by 2025).

Την περασμένη εβδομάδα, ο Κινέζος Υπουργός Γεωργίας, κ. Han Changfu, ηγήθηκε επιχειρηματικής αποστολής κινεζικών εταιρειών του αγροτικού τομέα στις Επαρχίες του Κεμπέκ και του Οντάριο. Ο Καναδός Υπουργός Γεωργίας, κ. Lawrence MacAulay, είχε την τιμή, όπως δήλωσε, να υποδεχθεί τον Κινέζο ομόλογό του στην Οττάβα, όπου υπεγράφησαν Συμφωνίες Συνεργασίας και Μνημόνια Κατανόησης.

Σημειώνεται ότι, κατά τη διετία 2015-2017, οι καναδικές εισαγωγές αγροτικών προϊόντων και ιχθυηρών από την Κίνα παρουσίασαν αύξηση κατά 28%. Το 2017, ο Καναδάς πραγματοποίησε εξαγωγές προς την Κίνα αγροτικών προϊόντων και ιχθυηρών, αξίας $8,60 δισεκατομμυρίων CAD. Η Κίνα είναι ο δεύτερος εμπορικός εταίρος του Καναδά στα γεωργικά προϊόντα.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov