Search

Search Icon

search

header

Slide1

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Διμερείς εμπορικές σχέσεις Καναδά-Κίνας
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΚΑΝΑΔΑΣ
Ημερομηνία: 20/11/2018
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Οττάβας
Κείμενο:

Στο πλαίσιο των προσπαθειών ενίσχυσης των εμπορικών δεσμών με την Κίνα, ο Yπουργός Διεθνούς Εμπορίου του Καναδά, κ. Jim Carr, από κοινού με τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Bill Morneau, μετέβησαν στην κινεζική πρωτεύουσα, προκειμένου να συμπροεδρεύσουν με τον Κινέζο «State Councilor» Wang Yong, στην πρώτη Σύνοδο του Διμερούς Οικονομικού και Στρατηγικού Διαλόγου (EFSD) Καναδά και Κίνας, που διεξήχθη στις 12 Νοεμβρίου 2018.

Μετά το πέρας των συζητήσεων, ο κ. Carr δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το ενδιαφέρον της καναδικής Κυβέρνησης εστιάζεται στη διμερή εμπορική συνεργασία που προάγει τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, βοηθά τους αυτόχθονες πληθυσμούς και προωθεί τις καναδικές αξίες.

Οι δύο πλευρές συζήτησαν για τη μακροοικονομική κατάσταση, την διεθνή οικονομική διακυβέρνηση, τη συνεργασία στο εμπόριο και τις επενδύσεις. Κατέληξαν, δε, σε πενήντα (50) σημεία αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας, μεταξύ των οποίων αναφέρονται, επιγραμματικά, τα ακόλουθα:

α) Συνεργασία για τον εκσυγχρονισμό του ΠΟΕ, προς αντιμετώπιση των νέων εμπορικών προκλήσεων και δη των πρακτικών προστατευτισμού.

β) Ενίσχυση διμερούς εμπορίου και επενδυτικής δραστηριότητας, μέσω αξιοποίησης ευκαιριών σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος και διασφάλισης ενός διαφανούς επιχειρηματικού περιβάλλοντος για τις εταιρείες.

γ) Ίδρυση διμερούς Συμβουλίου Επενδύσεων (bilateral investment council), στην ετήσια Συνεδρία του οποίου θα προσκαλώνται στελέχη επιχειρήσεων, με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων για επενδυτικά θέματα και την υποβολή προτάσεων στο EFSD.

δ) Οριστικοποίηση Συμφωνίας μεταξύ του Συμβουλίου Τυποποίησης του Καναδά (Standards Council of Canada - SCC) και της Αρχής Πιστοποίησης και Διαπίστευσης της Κίνας περί εφαρμογής διαδικασίας αμοιβαίας αναγνώρισης προτύπων (Certification and Accreditation Administration of the People’s Republic of China - CNCA) προς διευκόλυνση του διμερούς εμπορίου κατά το 2019.

ε) Δέσμευση για διπλασιασμό του διμερούς εμπορίου γεωργικών προϊόντων μέχρι το 2025. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η πραγματοποίηση επιχειρηματικής αποστολής στην Κίνα υπό τον Υπουργό Γεωργίας, κ. Lawrence MacAulay, κατά το επιτυχημένο πρότυπο των επιχειρηματικών αποστολών των δύο προηγουμένων ετών, η οποία έλαβε χώρα από τις 7 έως τις 16 Νοεμβρίου 2018. Η εν λόγω επιχειρηματική αποστολή ανέδειξε τα αγροτικά προϊόντα του Καναδά στην ευρεία κινεζική αγορά. Ο στόχος του διπλασιασμού του αγροτικού εμπορίου, πάντως, αντιμετωπίζεται με επιφυλακτική αισιοδοξία από τη γεωργική βιομηχανία του Καναδά, η οποία επιθυμεί τη μείωση των υφισταμένων δασμολογικών και λοιπών εμπορικών εμποδίων.

στ) Συστηματική συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και λοιπών φυσικών πόρων προς μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Ειδικότερα, στον εν λόγω τομέα, η καναδική πλευρά εξέφρασε την ικανοποίησή της για κινεζική επένδυση υγροποιημένου φυσικού αερίου στην επικράτειά της, η οποία συνιστά τη μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση στον Καναδά.

ζ) Δέσμευση συνεργασίας σε τομείς όπως: πράσινης εξόρυξης, γεωεπιστημών, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενεργειακής απόδοσης, πετρελαίου, φυσικού αερίου και πυρηνικής ενέργειας.

η) Ενίσχυση της διμερούς εμπορικής συνεργασίας στον τομέα των αερομεταφορών, συμπεριλαμβανομένης της εμπορίας αεροσκαφών, εξοπλισμού, καθώς και αμφίδρομης προσφοράς υπηρεσιών εκπαίδευσης, συντήρησης, επισκευής και επιθεώρησης αεροσκαφών. Ακόμη, συμφωνήθηκε η συνεργασία για την εκπόνηση κειμένου διμερούς συμφωνίας στον τομέα της ασφάλειας των αερομεταφορών (Bilateral Aviation Safety Agreement - BASA).

Από το περιεχόμενο των ως άνω σημείων, προκύπτει η αμφίπλευρη επιθυμία περαιτέρω συνεργασίας σε πολλούς τομείς. Σχετικά, ο Υπουργός Διεθνούς Εμπορίου του Καναδά, κ. Jim Carr, δήλωσε, μετά τις διμερείς συζητήσεις, ότι η Κίνα ενδιαφέρεται για ένα ευρύ φάσμα καναδικών προϊόντων από ποικίλους τομείς, γεγονός το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει στην διαπραγμάτευση μιας περιεκτικής εμπορικής Συμφωνίας.

Ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Bill Morneau, χαρακτήρισε εποικοδομητικές τις διμερείς συζητήσεις υψηλού επιπέδου και τόνισε ότι θα υπάρξει συνέχεια. Δήλωσε, ωστόσο, ότι, αν και ο Καναδάς είναι μια χώρα «ανοικτή προς το κινεζικό επιχειρείν», θα εξετάζει με προσοχή τις επενδυτικές προτάσεις κρατικών κινεζικών επιχειρήσεων, υπό το πρίσμα της ασφάλειας και αποφυγής άλλων ενδεχομένων κινδύνων.

Πάντως, σε περίπτωση που ο Καναδάς προβεί σε διεξαγωγή «επισήμων» διαπραγματεύσεων με την Κίνα για την σύναψη μιας περιεκτικής εμπορικής Συμφωνίας, έχει υποχρέωση ενημέρωσης των ΗΠΑ και του Μεξικού, δυνάμει της Συμφωνίας USMCA. Προς το παρόν, οι συζητήσεις περιορίζονται σε συγκεκριμένους τομείς.

Τέλος, προς επίρρωση των ανωτέρω, στις 14 Νοεμβρίου 2018, ο Καναδός Πρωθυπουργός, κ. Justin Trudeau, συναντήθηκε με τον Κινέζο ομόλογό του, κ. Li Keqiang, στη Σιγκαπούρη, στο περιθώριο της 33ης Συνόδου Κορυφής της Ένωσης των Εθνών της ΝΑ Ασίας (Association of Southeast Asian Nations – ASEAN) και της 13ης Συνόδου Κορυφής των Κρατών της Ανατολικής Ασίας (East Asia), με απώτερο σκοπό την περαιτέρω προώθηση των συζητήσεων για σύναψη συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου μεταξύ των δύο κρατών.

Σημειώνεται ότι ο Καναδάς δεν είναι μέλος των ανωτέρω ομάδων. Ωστόσο, ασκεί πιέσεις για ένταξη στην Ομάδα των Κρατών της Ανατολικής Ασίας, προκειμένου να ισχυροποιήσει τη θέση του, διεθνώς, σε ζητήματα ασφαλείας. Ακόμη, διερευνά το ενδεχόμενο σύναψης περιεκτικής εμπορικής συμφωνίας με την ASEAN.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov