Search

Search Icon

search

header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

ΑΝτιδράσεις από τις νέες φορολογικές αλλαγές
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Ημερομηνία: 28/12/2018
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Βουκουρεστίου (Αρμοδιότητα και για Μολδαβία)
Κείμενο:

το βράδυ της περασμένης Παρασκευής υιοθετήθηκε τελικά από τη ρουμανική κυβέρνηση η πράξη νομοθετικού περιεχομένου, με την οποία επέρχονται αλλαγές στη φορολογική νομοθεσία που αφορά στις τράπεζες και τις εταιρίες ενέργειας και τηλεπικοινωνιών που είναι εγκατεστημένες στη Ρουμανία.

      Η εν λόγω ρύθμιση προβλέπει φόρο επί της αξίας των συνολικών περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών από 1.1.2019, αν το βασικό επιτόκιο ROBOR είναι πάνω από 2% (στην ανακοίνωση των μέτρων από τον Υπουργό Οικονομίας κ. Eugen Teodorovici την Τρίτη 19.1 το όριο του ROBOR ήταν 1,5%). Το ύψος του φόρου θα καθορίζεται ανάλογα με την τιμή του επιτοκίου και ενδέχεται, σε περίπτωση υψηλών επιπέδων ROBOR, να αγγίξει και το 0,9%. Επιβάλλεται, επιπλέον, ανώτατο όριο στο επιτόκιο καταναλωτικών και στεγαστικών δανείων, το οποίο δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από τo βασικό επιτόκιο αυξημένο κατά τρεις μονάδες. Η νομοθετική ρύθμιση προβλέπει και επιβολή πλαφόν από 1.1.2019 στις τιμές του φυσικού αερίου (86 Lei/MW) για οικιακή χρήση (στην αρχική εκδοχή υπήρχε αντίστοιχη πρόβλεψη και για τις βιομηχανίες). Προβλέπονται, επίσης, νέοι φόροι σε επιχειρήσεις των κλάδων της ενέργειας και των τηλεπικοινωνιών, οι οποίοι ανέρχονται στο 2% και 3% αντίστοιχα επί του κύκλου εργασιών τους.

      Η επίσημη αιτιολογία της κυβέρνησης, δια στόματος Teodorovici, είναι η διόρθωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας, ο στόχος για το οποίο είναι 3% για το 2019.

      Η κίνηση αυτή της κυβέρνησης επικρίθηκε έντονα από τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας, καθώς τα πρόσθετα φορολογικά μέτρα αναμένεται να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στις επενδύσεις και κατ' επέκταση, στην οικονομία της χώρας. Η Ένωση Τραπεζών της Ρουμανίας και το Συμβούλιο Τραπεζοϋπαλλήλων Ρουμανίας απέστειλαν ανοιχτή επιστολή προς την κυβέρνηση, με την οποία, όπως αναφέρεται στον ειδησεογραφικό ιστότοπο capital.ro, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις τράπεζες, που εκτιμάται ότι με τη νέα φορολογία θα απολέσουν τουλάχιστον το ήμισυ των κερδών τους. Κάνουν επίσης λόγο για διάχυση των αρνητικών συνεπειών σε όλο το φάσμα της οικονομικής ζωής, καθώς, με τις νέες ρυθμίσεις, αναμένεται να προκληθεί πτώση του ρουμανικού νομίσματος, διπλασιασμός του επιτοκίου δανεισμού σε ξένο νόμισμα, επιδείνωση των συνθηκών χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, δυσπιστία των διεθνών επενδυτών, πλήγμα στην αγορά κτηματομεσιτικών και απώλεια θέσεων εργασίας.

   

      Επικρίσεις από κύκλους της Κεντρικής Τράπεζας της Ρουμανίας δέχτηκε η κυβέρνηση και λόγω της σύνδεσης ενός τραπεζικού φόρου με τη διατραπεζική αγορά, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να περιοριστεί η ευχέρεια της κεντρικής τράπεζας στη χάραξη νομισματικής πολιτικής.

      Δριμεία ήταν και η αντίδραση της αυστριακών συμφερόντων OMV Petrom, της μεγαλύτερης εταιρίας ενέργειας στη Ρουμανία, η οποία επικρίνει την κυβέρνηση για την απόφασή της αυτή, τονίζοντας ότι η νέα φορολογία θα επηρεάσει αρνητικά την εγχώρια παραγωγή φυσικού αερίου, θα προκαλέσει αύξηση των εισαγωγών, θέτοντας σε κίνδυνο την ενεργειακή επάρκεια της χώρας, ενώ μεσοπρόθεσμα θα επιφέρει και σημαντική αύξηση των τιμών φυσικού αερίου.

      Για κίνδυνο αποεπενδύσεων έκανε λόγο και ο Αυστριακός Καγκελάριος Sebastian Kurz κατά τη μονοήμερη επίσκεψή του την Παρασκευή (21.12) στη Ρουμανία, λίγες ώρες προτού ο Υπουργός Teodorovici ανακοινώσει την υιοθέτηση από την κυβέρνηση της νέας φορολογικής νομοθεσίας. Σημειώνεται πως εκτός από την OMV Petrom, πλήγμα θα υποστούν και οι αυστριακές τράπεζες (BCR της Erste Group, Raiffeisen κλπ) που είναι εγκατεστημένες στη Ρουμανία, οι οποίες είναι ιδιαίτερα ανήσυχες από την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα.

      Σε παρόμοιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι ανακοινώσεις του Αμερικανικού Επιμελητηρίου Εμπορίου της Ρουμανίας και της Coalitia (Συμμαχία για την Ανάπτυξη της Ρουμανίας, μη κυβερνητικού οργανισμού, με τη συμμετοχή 25 ρουμανικών και διεθνών επιχειρηματικών φορέων που δραστηριοποιούνται στη Ρουμανία).

      Την αντίθεσή τους εξέφρασαν, τέλος, και οι εταιρίες τηλεπικοινωνιών στη Ρουμανία, οι οποίες τόνισαν ότι με τα νέα μέτρα θα καταστεί σχεδόν αδύνατο να αναπτυχθούν οι νέες τεχνολογίες ασύρματων στοιχείων 5ης γενιάς (5G). Η Ρουμανία ενδέχεται να χάσει το συγκριτικό της πλεονέκτημα ως χώρας φιλικής σε επενδύσεις στον τομέα πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov