Search

Facebook

Linkedin

twitter - x

Search Icon

search

header

Εγγραφή στο Newsletter

Η Τυνησιακή Οικονομία και οι Προεδρικές Εκλογές
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΤΥΝΗΣΙΑ
Ημερομηνία: 09/09/2019
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Τύνιδας
Κείμενο:

Καθώς η πολιτική ζωή της Τυνησίας κινείται στους ρυθμούς των προσεχών προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών, τα δεδομένα της τυνησιακής οικονομίας δεν επιτρέπουν μια αισιόδοξη θεώρηση για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές, η αποστολή του νέου Προέδρου και της νέας Κυβέρνησης φαίνεται να είναι δύσκολη, δεδομένης της επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης στη χώρα και του μεγάλου χάσματος μεταξύ των καθορισθέντων στόχων και των επιτευγμάτων κατά τα τελευταία πέντε χρόνια.

Πιο συγκεκριμένα, ο ρυθμός ανάπτυξης έφτασε το πρώτο εξάμηνο του 2019 μόλις το 1,1%, ενώ ο προϋπολογισμός του 2019 προέβλεπε ετήσια αύξηση 3,1%. Με βάσει τα δεδομένα αυτά, οι οικονομολόγοι και οι διεθνείς οργανισμοί θεωρούν ότι είναι αδύνατο να επιτευχθεί ένας τέτοιος ρυθμός μέχρι το τέλος του έτους, κυρίως λόγω της μείωσης της προστιθέμενης αξίας των μεταποιητικών βιομηχανιών (-0,8%) και των μη μεταποιητικών βιομηχανιών (-2,6%) κατά τη διάρκεια του δευτέρου τριμήνου του 2019.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αυτές, παρά τις καλές επιδόσεις του δηναρίου και τον σχετικό έλεγχο του πληθωρισμού, η σταθεροποίηση ορισμένων οικονομικών δεικτών παραμένει εύθραυστη. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν, εκτός από το χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης που παρατηρήθηκε τα τελευταία δύο χρόνια και τη μείωση των βιομηχανικών δεικτών και των επενδύσεων, το επίπεδο του δημόσιου χρέους και των δημόσιων δαπανών, η κατάσταση των δημόσιων επιχειρήσεων και των κοινωνικών ταμείων. Οι οικονομικοί αναλυτές θεωρούν ότι ο δείκτης δημόσιου χρέους παραμένει υψηλός, παρότι έχει μειωθεί σε 70,9% τον Ιούλιο του 2019, έναντι 76,7% το 2018.

Ακόμα και η βελτίωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του δηναρίου από την 1η Φεβρουαρίου 2019 μέχρι τα τέλη Αυγούστου ως προς το Ευρώ και το δολάριο, αποδίδεται στη σταθεροποίηση των συναλλαγματικών διαθεσίμων, χάρη στα εξωτερικά δάνεια της Τυνησίας (3,5 δις δηνάρια κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019). Το ποσοστό ανεργίας παραμένει υψηλό παρά την ελαφρά υποχώρηση, καθώς εξακολουθεί να ανέρχεται σε 15,3% (2ο τρίμηνο του 2019), έναντι 15,4% το 2018, 15,3% το 2017 και 15,6% το 2016.

Για την αντιμετώπιση των δυσκολιών αυτών, γίνεται λόγος για την ανάγκη εξισορρόπησης του προϋπολογισμού, αναβίωσης των επενδύσεων και εφαρμογής τομεακών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που αποσκοπούν στην αναμόρφωση του εθνικού μοντέλου ανάπτυξης. Το βασικό διακύβευμα για τις νέες αιρετές Αρχές της χώρας θα καταστεί η ανάκαμψη της οικονομίας και η βελτίωση της οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης της μετεπαναστατικής Τυνησίας.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov