Search

Search Icon

search

header

Slide1

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Αναφορές στον εδώ τύπο για την συνάντηση των ηγετών των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στα Τίρανα 21.12. 2019 σχετικά με την δημιουργία της ζώνης «Mini-Schengen»
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Ημερομηνία: 10/01/2020
Συναπτόμενο αρχείο: AGORA_Mini Schengen_10_1_2020 mk.doc
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Σκοπίων
Κείμενο:

Σύμφωνα με τα εδώ τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, οι ηγέτες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων συναντήθηκαν στα Τίρανα, την 21.12.2019, με σκοπό να προχωρήσουν τις συνομιλίες τους για το θέματα της περιφερειακής συνεργασίας, καθώς οι χώρες τους βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια στην προσπάθειά τους να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι συνομιλίες στοχεύουν στη δημιουργία ενός λεγόμενου «μίνι-Σένγκεν», που θα επιτρέπει την ελεύθερη κυκλοφορία μεταξύ των χωρών τους, πριν από την ένταξή τους στην ΕΕ. Στην εν λόγω συνάντηση συμμετείχε για πρώτη φορά ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου κ. Milo Đukanović, μαζί με τους κ.κ. Aleksandar Vučić, Πρόεδρο της Σερβίας, Edi Rama, Πρωθυπουργό της Αλβανίας και Zoran Zaev, Πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας. Οι συζητήσεις ξεκίνησαν τον περασμένο μήνα, όταν οι κ.κ. Rama, Zaev και Vučić συναντήθηκαν για να εξετάσουν το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας κοινής αγοράς έως το 2021, με σκοπό να άρουν τα διοικητικά εμπόδια για την ελεύθερη κυκλοφορία αγαθών και ανθρώπων μεταξύ των χωρών τους. Την πρωτοβουλία ξεκίνησε ο κ. Aleksandar Vučić, μετά την μη-έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών από την ΕΕ, για τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία. Σύμφωνα με την πρωτοβουλία αυτή, οι πολίτες των Δυτικών Βαλκανίων θα μπορούν να ταξιδεύουν μεταξύ των χωρών τους χρησιμοποιώντας μόνο δελτίο ταυτότητας. Επιπλέον, θα έχουν τη δυνατότητα κοινής άδειας εργασίας. Εντός της ζώνης "μίνι-Σένγκεν" θα υπάρχει απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης, ενώ θα επιτρέπει και στους ξένους επισκέπτες να κινούνται ελεύθερα, εντός των συνόρων της εν λόγω ζώνης. Οι χώρες ελπίζουν, επίσης, να εισαγάγουν τελωνειακές διαδικασίες για να επιταχύνουν τη διέλευση φορτηγών από τα σύνορα. (Βλ. περισσότερα στην ιστοσελίδα του Γραφείου ΟΕΥ στον ισότοπο “agora” του Υπουργείου Εξωτερικών).

Μετά την εν λόγω συνάντηση και από τα όσα αναφέρονται στον εδώ τύπο, επισημαίνονται οι ακόλουθες δηλώσεις των ηγετών των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων:

Ο Πρωθυπουργός κ. Zoran Zaev ανακοίνωσε ότι η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία θα κάνει χρήση ενός συστήματος λογισμικού από τη Σερβία, το οποίο θα επιτρέπει στους πολίτες των δύο χωρών να υποβάλλουν αίτηση για εργασία ηλεκτρονικά και ότι μέσω του εν λόγω συστήματος θα υπάρξουν ευκαιρίες για όλους τους πολίτες της Σερβίας, της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας να εργάζονται σε αυτές τις τρεις χώρες χωρίς πρόσθετα έγγραφα, άδειες εργασίας ή θεωρήσεις.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο κ. Aleksandar Vučić, οι κτηνιατρικές και φυτοϋγειονομικές επιθεωρήσεις στα σύνορα μεταξύ Σερβίας και Βόρειας Μακεδονίας λειτουργούν σε συνεχή βάση (24 ώρες/24ωρο). Πέραν αυτού, οι τελωνειακές ομάδες θα έχουν επίσης συνάντηση κατά την επόμενη περίοδο για να διευκολύνουν, έτι περαιτέρω, τις διαδικασίες εκτελωνισμού και να μειώσουν την αναμονή στα σύνορα. Επίσης, διεξάγονται συζητήσεις σχετικά με τα ψηφιακά συστήματα (paperless systems) που χρησιμοποιούνται από τις τελωνειακές υπηρεσίες των χωρών της περιοχής και άλλων οργανισμών.

Ο Πρωθυπουργός κ. Edi Rama δήλωσε ότι δεν υπάρχουν πρόσθετοι όροι για τη συμμετοχή του Κοσσυφοπεδίου στην πρωτοβουλία και τόνισε ότι θεωρεί πως «το Κοσσυφοπέδιο δεν χρειάζεται αυτοαπομόνωση». Ο κ. Rama υποστήριξε ότι η πρωτοβουλία δεν αποκλείει κανέναν και ότι τυχόν προϋποθέσεις δεν θα γίνονταν αποδεκτές.

Ο Πρόεδρος κ. Milo Đukanović δήλωσε ότι το Μαυροβούνιο έχει δεσμευτεί για περιφερειακές πρωτοβουλίες και θα συμμετάσχει στις συνομιλίες «μίνι-Σένγκεν» κατά την προσεχή περίοδο και επεσήμανε ότι επιθυμεί να συμβάλει ενεργά στην επίτευξη της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσής στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων στο εγγύς μέλλον. Πρόσθεσε ότι το Μαυροβούνιο είναι έτοιμο να φιλοξενήσει μερικές από τις μελλοντικές συναντήσεις.

Ο κ. Zaev κάλεσε τους ηγέτες όλων των χωρών της περιοχής να συμμετάσχουν στην επόμενη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στο Βελιγράδι, ενώ ανέφερε ότι μετά το Βελιγράδι, αναμένει η συνάντηση να πραγματοποιηθεί στην Ποντγκόριτσα και να μπορέσει να συνεχιστεί στην Πρίστινα ή στο Σεράγεβο. Διευκρίνισε ότι, όσον αφορά στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, αυτή η πρωτοβουλία χρησιμεύει μόνο για την περαιτέρω επιτάχυνσή της και τίποτε περαιτέρω και στοχεύει στην εξάλειψη της μισαλλοδοξίας στην περιοχή στην πορεία της προς την ΕΕ.

Η επόμενη συνάντηση της πρωτοβουλίας αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο Βελιγράδι στα τέλη Ιανουαρίου ή αρχές Φεβρουαρίου 2020.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov