Search

Search Icon

search

header

Slide1

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Προβλέψεις για Τυνησιακή Οικονομία κατά το 2020
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΤΥΝΗΣΙΑ
Ημερομηνία: 05/02/2020
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Τύνιδας
Κείμενο:

Σύμφωνα με τη μελέτη “World Economic Situation and Prospects 2020”, η οποία δημοσιεύθηκε πρόσφατα από τον ΟΗΕ, η τυνησιακή οικονομία αναμένεται να επιτύχει μέτρια ανάπτυξη, ήτοι αύξηση του ΑΕΠ 2,0% κατά το 2020. Η προσδοκώμενη ανάπτυξη είναι κατώτερη της αναμενόμενης στη Βόρεια Αφρική, η οποία εκτιμάται ότι θα φθάσει το 3,6% το 2020 και το 3,7% το 2021. Από τις χώρες της περιοχής, η αύξηση του ΑΕΠ στην Αίγυπτο προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 5,8% το 2020, στο Μαρόκο το 3% και στην Αλγερία θα φθάσει το 2,3%.  

Για τις χώρες της Βόρειας Αφρικής πάντως, αναμένεται σημαντική επιβράδυνση των εισροών κεφαλαίων η οποία και θα επιδεινώσει το έλλειμμα ισοζυγίου πληρωμών και θα επιβαρύνει επιπλέον τις χώρες που αντιμετωπίζουν χρόνια ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών. Άλλο ανησυχητικό σημείο της έκθεσης για τις χώρες της Β. Αφρικής είναι η εκτίμηση ότι τα ποσοστά ανεργίας των νέων υπερβαίνουν το 25% στην Αλγερία, την Αίγυπτο και την Τυνησία χωρίς προοπτική θεαματικής βελτίωσης.

Αντίστοιχα, η Παγκόσμια Τράπεζα με πρόσφατες προβλέψεις της στην έκθεσή της "Global Economic Prospects: Slow Growth, Policy Challenges" εκτιμά, ότι η  αύξηση του ΑΕΠ της Τυνησίας θα φθάσει το 2,2% το 2020 και το 2,6% κατά το 2021 και το 2022. Τα ποσοστά αυτά θα επιτευχθούν κυρίως χάρη στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που λαμβάνουν χώρα και στην ανθεκτικότητα του τουρισμού. Σε προηγούμενες αναφορές, η Παγκόσμια Τράπεζα είχε εκτιμήσει υψηλότερα ποσοστά ανάπτυξης για την Τυνησία  3,4% το 2020 και 3,6% το 2021.

Στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής, η ανάπτυξη αναμένεται να κυμανθεί στο 2,4% το 2020, κυρίως ως αποτέλεσμα των αυξημένων επενδύσεων που προωθούνται από τα έργα υποδομής του δημόσιου τομέα και από τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος. Παρά την προβλεπόμενη επιτάχυνση, η ανάπτυξη θα παραμένει εύθραυστη, καθώς βασικά προβλήματα όπως η υψηλή ανεργία των νέων και των γυναικών και τα υψηλά ποσοστά φτώχειας,  παραμένουν σε ορισμένες χώρες. Οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής εξαρτώνται από την άμβλυνση των ένοπλων συγκρούσεων και τον έλεγχο των περιφερειακών επιπτώσεων τους.

Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του Διευθυντή της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Τυνησία κ. Tony Verheijen, η Τυνησία θα επιτύχει ρυθμό ανάπτυξης 2% φέτος, αλλά αυτός δεν είναι αρκετός για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Η χώρα θα πρέπει να επιτύχει ρυθμό ανάπτυξης από 5 έως 6% για να δημιουργήσει ευκαιρίες απασχόλησης για τους νέους. Επίσης, πρόσθεσε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης 2% συνδέεται με τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και ιδιαίτερα τις κρίσεις στη Λιβύη και τη Μέση Ανατολή, δεδομένου ότι η Τυνησία εξακολουθεί να εξαρτάται από τις εισαγωγές φυσικού αερίου και πετρελαίου, οι τιμές των οποίων επηρεάζουν την οικονομία της χώρας. 

Σύμφωνα με τον κ. Verheijen, ο ρυθμός ανάπτυξης εξαρτάται και από τον γρήγορο σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης, η οποία καλείται να λάβει επείγοντα μέτρα για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης στη χώρα. Επίσης, ανέφερε ότι είναι απαραίτητο να αρθούν τα εμπόδια στα συστήματα αδειοδότησης των επενδύσεων προκειμένου να αναπτυχθεί η επιχειρηματικότητα. Τόνισε ακόμη την ανάγκη αναπροσανατολισμού των δημόσιων δαπανών προς την "εναλλακτική οικονομία" που προκύπτει από "κοινοτικές πρωτοβουλίες". Ο στόχος είναι να αξιοποιηθούν οι φυσικοί πόροι της Τυνησίας, όπως το ελαιόλαδο και τα αρωματικά ή φαρμακευτικά φυτά, ώστε να παράγουν ένα προϊόν υψηλής αξίας που μπορεί να εξαχθεί στο εξωτερικό. Καταλήγοντας συμπέρανε ότι η επόμενη κυβέρνηση καλείται να ανακατανείμει επιδοτήσεις που προορίζονται για παραδοσιακούς τομείς σε νέους περισσότερα υποσχόμενους τομείς.

Τέλος, σε ότι αφορά τις εθνικές προβλέψεις, σύμφωνα με τον ψηφισθέντα προϋπολογισμό της Τυνησίας, για το έτος 2020 αναμένεται αύξηση 2,7% του ΑΕΠ. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (INS) η ανάπτυξη έφθασε μόλις το 1,1% κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2019.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov