Search

Facebook

Linkedin

Search Icon

search

header

Εγγραφή στο Newsletter

Πανδημία κορωνοϊού: Ψήφιση ομοσπονδιακού πακέτου στήριξης
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΚΑΝΑΔΑΣ
Ημερομηνία: 25/03/2020
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Οττάβας
Κείμενο:

Κατόπιν έκτακτης σύγκλησης της Βουλής την Τρίτη, 24.3.2020, ψηφίσθηκε στις 25.3.2020, από τα δύο νομοθετικά σώματα και έλαβε τη βασιλική έγκριση το νομοσχέδιο «Bill C-13 An Act respecting certain measures in response to COVID-19», σύμφωνα με το οποίο το ύψος του ομοσπονδιακού πακέτου στήριξης, που είχε εξαγγείλει η Κυβέρνηση προς οικονομική ενίσχυση των Καναδών εν μέσω πανδημίας COVID-19, ανέρχεται πλέον συνολικά σε 107 δισεκατομμύρια καναδικά δολλάρια έναντι 88 δισ. δολλαρίων που είχε ανακοινωθεί αρχικά (18.3.2020).

Ειδικότερα, αυξήθηκε το ποσό της άμεσης οικονομικής ενίσχυσης από 27 σε 52 δισ., προκειμένου να διευρυνθεί ο κύκλος των αποδεκτών, όπως δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Bill Morneau. Ερωτηθείς για τη λειτουργία του Επιδόματος Έκτακτης Ανάγκης (Canada Emergency Response Benefit - CERB), ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι θα έχουν πρόσβαση σε 2.000 δολλάρια το μήνα, για τέσσερις μήνες, ενώ δικαιούχοι θα είναι όλοι οι Καναδοί ηλικίας άνω των 15 ετών που είχαν λάβει περισσότερα από 5.000 δολλάρια κατά τους τελευταίους 12 μήνες και απώλεσαν την εργασία τους εξαιτίας της πανδημίας. Επίσης, οι εργαζόμενοι, ακόμη και αυτοαπασχολούμενοι, που δεν έχουν πρόσβαση στο τρέχον πρόγραμμα ασφάλισης της απασχόλησης (ΕΙ) θα έχουν πρόσβαση στο CERB. Υπογράμμισε, δε, ότι η τρέχουσα κατάσταση είναι «απολύτως άνευ προηγουμένου» ("absolutely unprecedented").

Επιπρόθετα, ψηφίσθηκε η δυνατότητα λήψης από την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση έκτακτων μέτρων στον τομέα της υγείας, χωρίς την έγκριση της Βουλής, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2020 αντί της αρχικής πρότασης για τα τέλη του 2021.

Ενδεικτικός κατάλογος ψηφισθέντων μέτρων

Τα ψηφισθέντα μέτρα συμπεριλαμβάνουν:

  • Προσωρινή ενίσχυση πληρωμών επιδομάτων τέκνων (Canada Child Benefit), με διάθεση 2 επιπλέον δισεκατομμυρίων δολλαρίων.
  • Νέο Επίδομα Έκτακτης Μέριμνας (Emergency Care Benefit), ύψους έως και $900 ανά δεκαπενθήμερο, διάρκειας μέχρι 15 εβδομάδων, για την παροχή εισοδηματικής στήριξης στους εργαζόμενους (συμπεριλαμβανομένων των αυτοαπασχολούμενων), οι οποίοι υποχρεούνται να παραμείνουν στο σπίτι τους και δεν δικαιούνται άδειας μετ’ αποδοχών ή ασφάλισης. Στο πλαίσιο αυτό, θα εκταμιευθούν έως και 10 δισεκατομμύρια δολλάρια.
    • Νέο Επίδομα Έκτακτης Ανάγκης (CERB), ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολλαρίων για τη στήριξη εργαζομένων που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις υπαγωγής στο Πρόγραμμα Ασφάλισης Απασχόλησης (ΕΙ) και είναι αντιμέτωποι με την ανεργία.
  • Εξάμηνη άτοκη απαλλαγή από την αποπληρωμή φοιτητικών δανείων.
  • Διπλασιασμός πόρων για το πρόγραμμα φροντίδας αστέγων.
  • Παράταση προθεσμίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων μέχρι την 1η Ιουνίου. Επίσης, αναβολή μέχρι 31 Αυγούστου της καταβολής φορολογικών χρεών, ληξιπρόθεσμων από την ημερομηνία ψήφισης του νομοσχεδίου μέχρι την 31η Αυγούστου 2020.
    • Διάθεση 305 εκ. δολλαρίων στο νέο Ταμείο Υποστήριξης Αυτοχθόνων Πληθυσμών για την αντιμετώπιση άμεσων αναγκών των Κοινοτήτων First Nations, Inuit και Métis.

Εκτός της ανωτέρω δέσμης μέτρων, ορισμένες Επαρχίες έχουν προβεί στη λήψη πρόσθετων μέτρων τόνωσης της οικονομίας σε τοπικό επίπεδο, τα οποία επικεντρώνονται στην ασφάλιση της απασχόλησης και σε λοιπά επιδόματα εργασίας (Επαρχίες Οντάριο, Κεμπέκ, Αλμπέρτα) καθώς και στην παράταση προθεσμιών υποβολής αιτήσεων επιστροφής φόρων (Επαρχίες Κεμπέκ, Οντάριο).

Ο ιδιωτικός τομέας επίσης στηρίζει την κυβερνητική προσπάθεια. Για παράδειγμα, οι έξι μεγαλύτερες Τράπεζες του Καναδά (που συγκεντρώνουν το 90% της λιανικής τραπεζικής αγοράς) επιτρέπουν την αναβολή αποπληρωμής δόσεων των εμπραγμάτως εξασφαλισμένων δανείων.

Ως προς τον τομέα της υγείας, ορισμένες Επαρχίες αποδεσμεύουν δημόσιους πόρους έκτακτης ανάγκης για την κάλυψη δαπανών προμήθειας ιατρικού υλικού. Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση ανακοίνωσε τη διάθεση 275 εκ. δολλαρίων για την έρευνα του κορωνοϊού COVID-19, την ανάπτυξη και παραγωγή εμβολίων. Σχετικές πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του Πρωθυπουργού, κ. Justin Trudeau: https://pm.gc.ca/en/news/news-releases/2020/03/23/canadas-plan-mobilize-science-fight-covid-19, καθώς και στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας:

https://www.canada.ca/en/institutes-health-research/news/2020/03/government-of-canada-funds-49-additional-covid-19-research-projects-details-of-the-funded-projects.html

Δυνατότητα εξαγοράς προβληματικών περιουσιακών στοιχείων

Σύμφωνα με το ψηφισθέν ομοσπονδιακό πακέτο στήριξης, δίδεται η δυνατότητα στην Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση να προβεί σε εξαγορά προβληματικών περιουσιακών στοιχείων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων ή άλλων εταιρειών, αν παραστεί ανάγκη. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το μέτρο αυτό αποτελεί μέτρο τελευταίας καταφυγής, προσφέροντας στην Κυβέρνηση έναν τρόπο άμεσης δράσης για τη στήριξη όχι μόνο των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων αλλά και άλλων εταιρειών με στρατηγική οικονομική αξία, όπως είναι οι αεροπορικές εταιρείες.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov