Search

Search Icon

search

header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Νέα μέτρα στον τομέα εμπορευματικών μεταφορών
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Ημερομηνία: 06/04/2020
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Βουκουρεστίου (Αρμοδιότητα και για Μολδαβία)
Κείμενο:

Σε απάντηση ανωτέρω σχετικών εγγράφων σας και σε συνέχεια δικών μας, οι νεότερες πληροφορίες στον τομέα των μεταφορών στη Ρουμανία είναι οι ακόλουθες:

- Ταξιδιωτικά μέτρα.

Μετά την επαρχία Suceava και η πόλη Tăndărei στην επαρχία Ialomiţa, στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας τέθηκε σε καραντίνα το περασμένο Σάββατο, 4.4.2020, βάσει του 7ου στρατιωτικού διατάγματος που εκδόθηκε.  Επιτρέπεται, κατ’ εξαίρεση η είσοδος και έξοδος από τις ως άνω περιοχές για μεταφορά εμπορευμάτων, ανεξαρτήτως της φύσης τους, πρώτων υλών απαραίτητων για τη συνέχιση οικονομικής δραστηριότητας και τον εφοδιασμό του πληθυσμού με βασικά αγαθά στις περιοχές υπό περιορισμό, καθώς επίσης και η διέλευση ανθρώπων που δεν ζουν μεν στις ως άνω περιοχές, διεξάγουν όμως οικονομικές δραστηριότητες στον τομέα της άμυνας, δημόσιας τάξης, εθνικής ασφάλειας, υγείας, διαχείρισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, τοπικής αυτοδιοίκησης, κοινωνικής προστασίας, δικαστικών υπηρεσιών, υπηρεσιών δημοσίων αγαθών, ενέργειας, γεωργίας, δημόσιας σίτισης, ύδρευσης, τηλεπικοινωνιών και μεταφορών.

- Έκτακτα μέτρα στον τομέα των εμπορευματικών συναλλαγών/μεταφορών.

Περαιτέρω, με το ίδιο στρατιωτικό διάταγμα, αναστέλλονται οι εμπορικές πτήσεις προς και από Αυστρία, Βέλγιο, Ελβετία, ΗΠΑ, ΗΒ, Ολλανδία, Τουρκία και Ιράν για 14 ημέρες, αρχής γενομένης από 5 Απριλίου, ώρα 11 μμ. Με το εν λόγω διάταγμα επεκτείνεται χρονικά η αναστολή πτήσεων προς και από Γαλλία και Γερμανία (επέκταση από 8 ως 14 Απριλίου). Πτήσεις προς και από Ιταλία και Ισπανία είχαν ήδη ανασταλεί με προηγούμενα διατάγματα. Εξαιρούνται μεταφορές εμπορευμάτων, πτήσεις κρατικών αεροσκαφών, πτήσεις για παροχή ανθρωπιστικών και έκτακτων ιατρικών υπηρεσιών και για μεταφορά ταχυδρομικού και υγειονομικού υλικού, ενώ ναυλωμένες πτήσεις εποχιακών εργαζομένων πραγματοποιούνται κατόπιν έγκρισης των αρμόδιων υπηρεσιών των χωρών προορισμού. Η τελευταία προϋπόθεση έγκρισης δεν ισχύει για εργαζομένους στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας.

Όσο διαρκεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όλες οι οδικές μεταφορές προς και από Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία, Βέλγιο, Ελβετία, ΗΒ, Ολλανδία και Τουρκία αναστέλλονται.

-  Μέτρα διευκόλυνσης των εμπορευματικών μεταφορών.

Οι οδηγοί φορτίων άνω των 2,4 τόνων που δεν παρουσιάζουν συμπτώματα COVID-19 συμπληρώνουν το ειδικό έντυπο του ρουμανικού Υπουργείου Μεταφορών, δηλώνοντας τόπο διαμονής κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους, χωρίς να υποχρεούνται σε καραντίνα ή υποχρεωτική παραμονή στο σπίτι, αν αποδείξουν ότι έχουν επαρκή εξοπλισμό προφύλαξης. Η εξαίρεση εφαρμόζεται και σε οδηγούς φορτίων άνω των 2,4 τόνων όταν ταξιδεύουν για επαγγελματικούς σταθμούς στη Ρουμανία προς/από άλλο κράτος-μέλος ΕΕ, ανεξαρτήτως ταξιδιωτικού μέσου. Οι οδηγοί φορτίων άνω των 2,4 τόνων που εισέρχονται transit στη Ρουμανία, δεν υποχρεούνται στη συμπλήρωση του σχετικού υγειονομικού εντύπου, αρκεί: α) να χρησιμοποιούν συγκεκριμένους διαδρόμους διέλευσης, εγκεκριμένους από το ρ/Υπ. Μεταφορών, β) ο χρόνος διέλευσής τους από το ρουμανικό έδαφος να μην ξεπερνά τις 48 ώρες και γ) η στάθμευση του οχήματος να γίνεται σε συγκεκριμένους χώρους, εμφανώς σηματοδοτημένους στους διαδρόμους διέλευσης. Αν οι προϋποθέσεις α) και γ) δεν πληρούνται τότε οι οδηγοί υποχρεωτικά τίθενται σε καραντίνα 14 ημερών και αναλαμβάνουν και το σχετικό κόστος. Το φορτηγό  μπορεί να παραλάβει άλλος εκπρόσωπος της εταιρίας. Καθ’ όλη τη διάρκεια της διέλευσης, οι οδηγοί οφείλουν να έχουν ειδικό αυτοκόλλητο (vignette – που θα προμηθεύονται από τις οικείες ρουμανικές αρχές) σε εμφανές σημείο στο παράθυρο. Οι μηχανικοί τρένων και το προσωπικό των σιδηροδρομικών εταιριών εξαιρούνται της καραντίνας.

- Γενική ενημέρωση για προβλήματα που προκαλεί η πανδημία στις μεταφορές/επιχειρείν:

Την προηγούμενη εβδομάδα παρατηρήθηκαν αρκετά προβλήματα σε ορισμένους συνοριακούς σταθμούς της Ρουμανίας με Βουλγαρία και Ουγγαρία, λόγω αυξημένων υγειονομικών ελέγχων που διενεργούν και οι τρεις χώρες, με χρόνο αναμονής που, σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούσε τις 2,5 ώρες.

 Γενικώς, μεγάλοι χρόνοι αναμονής για φορτηγά στα σύνορα με Ουγγαρία (ειδικά σε Nadlac II και Bors) παρατηρούνται τις πρωινές – μεσημεριανές ώρες, ενώ προς το βράδυ η κίνηση ομαλοποιείται. Σήμερα, χρόνο αναμονής άνω της μία ώρας στην έξοδο είχε ο σταθμός Petea. Στα σύνορα με Βουλγαρία (Giurgiu και Calafat) οι χρόνοι αναμονής είναι αυξημένοι για φορτηγά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, με βελτιωμένους, ωστόσο, χρόνους αναμονής σήμερα σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Για επιβατηγά αυτοκίνητα η κατάσταση είναι καλύτερη σε σχέση με τα φορτηγά.

Στους οδηγούς συνιστούμε την παρακολούθηση του διαρκώς ανανεούμενου διαδραστικού χάρτη της συνοριακής αστυνομίας της Ρουμανίας, όπου αποτυπώνονται οι ανοιχτοί σταθμοί και ο χρόνος αναμονής στην είσοδο και έξοδο από αυτούς, ξεχωριστά για επιβατηγά οχήματα είτε και για φορτηγά:

https://www.politiadefrontiera.ro/en/traficonline/

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov