Search

Search Icon

search

header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Τρέχουσα οικονομική κατάσταση των ρουμανικών επιχειρήσεων
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Ημερομηνία: 08/04/2020
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Βουκουρεστίου (Αρμοδιότητα και για Μολδαβία)
Κείμενο:

Οι συνέπειες της εξάπλωσης του COVID19 συνεχίζουν να επιδρούν αρνητικά στον επιχειρηματικό κόσμο της Ρουμανίας. Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό κ. L. Orban, η κρίση έχει επηρεάσει αρνητικά τουλάχιστον το 30% της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας. Ο αριθμός των νέων εταιριών που ενεγράφησαν στο Μητρώο Εμπορικών Εταιριών της Ρουμανίας τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο παρουσιάζει μείωση κατά 27,17%  (οι ξένου κεφαλαίου παρουσιάζουν μείωση 4,6%), σε σχέση με το ίδιο διάστημα του προηγούμενου έτους και το επενδεδυμένο κεφάλαιο αυτών είναι 42,4% χαμηλότερο από των αντίστοιχων νεοεισελθουσών εταιριών του πρώτου διμήνου του 2019. Ο αριθμός των εταιριών σε διαδικασία λύσης και εκκαθάρισης αυξήθηκε κατά 3,13% το πρώτο δίμηνο του έτους, ενώ πολλοί επιχειρηματίες και επενδυτές κάνουν έκκληση στη ρουμανική κυβέρνηση για έκτακτη ενίσχυση 30 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 15% του ΑΕΠ της χώρας, προκειμένου να αποφευχθεί κίνδυνος σημαντικής οικονομικής ύφεσης.

            Σε μία προσπάθεια να αξιολογηθούν οι επιπτώσεις της κρίσεις στον τομέα λιανικού εμπορίου και να προτεραιοποιηθούν οι σχετικές ανάγκες, ο κ. Orban συναντήθηκε χθες με εκπροσώπους μεγάλων δικτύων λιανικής, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να διατηρήσει την αγοραστική δύναμη των πολιτών, έτοιμη για ενδεχόμενη επανεκκίνηση της οικονομίας, «αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα μέσα». Μεγάλη προτεραιότητα αποδίδει η ρουμανική κυβέρνηση και στην ενίσχυση της φαρμακοβιομηχανίας της χώρας.

            Περαιτέρω, οι συμβάσεις εργασίας που έχουν ανασταλεί από την έναρξη ισχύος της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, λόγω της εξάπλωσης της πανδημίας, ανέρχονται πλέον στις 950.000, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ρουμανικού Υπουργείου Εργασίας. Στον τομέα HORECA αυτή τη στιγμή η τεχνική ανεργία εκτιμάται σε 60%, με προοπτική να αγγίξει και το 90%. Οι αεροπορικές εταιρίες έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα· η εταιρία BlueAir που έχει διακόψει πλήρως τις πτήσεις, ζήτησε από το ρουμανικό κράτος έκτακτη βοήθεια υπό μορφή δανείου, ύψους 45 εκατ. ευρώ.

            Σύμφωνα με μελέτη της PWC πολλές ρουμανικές επιχειρήσεις (ποσοστό 37%) έχουν εφαρμόσει πρακτικές μερικής απασχόλησης, αναπροσαρμόζοντας και τους μισθούς, προκειμένου να μην προβούν σε απολύσεις, 20% έχουν περιορίσει σημαντικά τις δραστηριότητές τους και το 1/3 περίπου κατέληξε στη λύση της απόλυσης.

             Τα μεγάλα εμπορικά κέντρα, τα οποία φιλοξενούσαν 9.000 καταστήματα, καταγράφουν, παραμένοντας κλειστά, συνολικές απώλειες 20 εκατ. ευρώ ημερησίως, σύμφωνα με μελέτη της Cushman & Wakefield Echinox. Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, όμιλοι όπως η LVMH και η L’Oreal στρέφονται στην παραγωγή απολυμαντικών, ενώ οι εταιρίες H&M και Inditex στην παραγωγή ιατρικού εξοπλισμού και ιατρικής ένδυσης. Αντίστοιχα και άλλες ρουμανικές εταιρίες (Antibiotice Iasi, Chimcomplex, Farmec Cluj, OMV Petrom κλπ) είτε έχουν ξεκινήσει ή έχουν ζητήσει άδεια παραγωγής βιοκτόνων.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov