Search

Search Icon

search

header

Slide1

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Αναβολή της καταβολής φόρων και τελών αεροδρομίων από τις αεροπορικές εταιρίες
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΓΑΛΛΙΑ
Ημερομηνία: 08/04/2020
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Παρισίων
Πηγή: Γαλλικό υπουργείο αρμόδιο για τις μεταφορές
Κείμενο:

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Οικολογικής και Αλληλέγγυας Μετάβασης από 1.4.2020, η γαλλική κυβέρνηση αποφάσισε την αναβολή της υποχρέωσης καταβολής μιας σειράς αεροναυτικών φόρων και τελών εκ μέρους των αεροπορικών εταιριών. Με την απόφαση αυτή το αρμόδιο γ/Υπουργείο παρέχει στήριξη στις αεροπορικές εταιρίες, ώστε αυτές να ανταπεξέλθουν στην κρίση του Covid-19, οι οικονομικές επιπτώσεις της οποίας είναι ιδιαίτερα ισχυρές για τον τομέα των αερομεταφορών. Συγκεκριμένα, η γ/Κυβέρνηση αποφάσισε να αναβάλει την καταβολή ορισμένων φόρων και τελών που αντιστοιχούν στο διάστημα μεταξύ Μαρτίου και Δεκεμβρίου 2020, μεταφέροντας την σχετική υποχρέωση στα έτη 2021 και 2022.

Όπως σημειώνεται, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε στις 31 Μαρτίου 2020 τη συμβατότητα με τους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων, του μέτρου αναβολής της πληρωμής φόρων πολιτικής αεροπορίας και αλληλεγγύης στα αεροπορικά εισιτήρια από γαλλικές εταιρίες, ως αντιστάθμισμα των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας. Η αναβολή πληρωμής των τελών πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Eurocontrol, στην οποία η Γαλλία έχει αναθέσει τη συλλογή των τελών για τις υπηρεσίες τερματικών εναέριας κυκλοφορίας από όλες τις αεροπορικές εταιρείες που χρησιμοποιούν τακτικά τα μητροπολιτικά αεροδρόμια.

Όπως προκύπτει, η αναβολή καταβολής των φόρων αφορά μόνο τις γαλλικές εταιρείες, ενώ η καταβολή των τελών επηρεάζει το σύνολο των εταιριών που εξυπηρετούν γαλλικά αεροδρόμια. Ως εκ τούτου, η ένωση BAR France, η οποία αντιπροσωπεύει 76 αεροπορικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη Γαλλία, εκ των οποίων οι 70 αλλοδαπές, κατήγγειλε «διαφοροποίηση στην μεταχείριση» μεταξύ των εταιριών.

Ο φόρος πολιτικής αεροπορίας και τα σχετικά τέλη χρηματοδοτούν τον πρόσθετο προϋπολογισμό της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Αεροπορίας, η οποία παρέχει υπηρεσίες αεροναυτιλίας στη Γαλλία. Δεδομένων των πρωτόγνωρων περιστάσεων, σύμφωνα με το γ/Υπουργείο, θα πρέπει να καθοριστούν επιπρόσθετα μέτρα, όπως η προσαρμογή των διαδικασιών εφαρμογής των δικαιωμάτων των επιβατών (πχ. επιστροφή εισιτηρίων).

Η εν λόγω απόφαση συμπληρώνει τα μέτρα που ζήτησε η Γαλλία και εξήγγειλε ήδη η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως το μορατόριουμ για τα αχρησιμοποίητα χρονοθυρίδια των αερομεταφορέων. Βάσει των κανόνων για τις αερομεταφορές, οι αεροπορικές εταιρείες οφείλουν να χρησιμοποιούν τουλάχιστον το 80% των «slots» απογείωσης και προσγείωσης που τους έχουν δοθεί, ώστε να μην κινδυνεύσουν να χάσουν τις χρονοθυρίδες κατά την επόμενη περίοδο. Η προσωρινή αναστολή των ως άνω κανόνων, προτείνεται όπως ισχύσει έως τις 24 Οκτωβρίου 2020, αντί αρχικής πρότασης για αναστολή της έως τις 30 Ιουνίου τ.ε..

Καθώς οι αεροπορικές εταιρίες πλήττονται ιδιαίτερα από το ξέσπασμα του κορωνοϊού, καταγράφοντας μεγάλες οικονομικές απώλειες, με το πτητικό έργο να έχει κατ’ ουσίαν σταματήσει, πληθαίνουν τα αιτήματα των εταιριών και των φορέων εκπροσώπησής τους για ανάληψη συντονισμένης δράσης εκ μέρους των κυβερνήσεων και της βιομηχανίας.

Κατά την ενημέρωση της 2ας Απριλίου τ.ε. προς τους ξένους συντάκτες, ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών κ. Bruno Le Maire, αναφέρθηκε στην ανάγκη προστασίας των εταιριών και κλάδων στρατηγικής σημασίας από το κράτος, ως έναν από τους κύριους άξονες επανεκκίνησης της οικονομίας μετά την τρέχουσα κρίση. Σε ερώτηση δε, που του ετέθη για το μέλλον του γαλλο-ολλανδικού ομίλου αερομεταφορών ‘Air France-KLM’, εξέφρασε την αισιοδοξία του, τονίζοντας ότι η Αir France –KLM δεν θα αφεθεί μόνη, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει την μορφή που θα λάβουν τυχόν μέτρα για την στήριξή της.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov