Search

Search Icon

search

header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Εκτιμήσεις και Μέτρα της Κεντρικής Τράπεζας της Τυνησίας
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΤΥΝΗΣΙΑ
Ημερομηνία: 15/04/2020
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Τύνιδας
Κείμενο:

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας της Τυνησίας, σε ανακοίνωσή του στις 10.4, ανέφερε ότι αναμένει σημαντική μείωση του τυνησιακού ΑΕΠ για το τρέχον έτος, το ύψος της οποίας θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα θα τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία. Ο αντίκτυπος της πανδημίας είναι ιδιαίτερα μεγάλος στον τομέα του τουρισμού και τις συναφείς δραστηριότητες, στον τομέα των μεταφορών, καθώς και στον βιομηχανικό τομέα που επηρεάζεται από την πτώση της εξωτερικής ζήτησης και τη διακοπή των εξωτερικών αλυσίδων εφοδιασμού.

Επίσης αναφέρεται ότι θα επηρεαστούν αρνητικά το επενδυτικό κλίμα, η κατανάλωση καθώς και τομείς που είναι προσανατολισμένοι προς την εγχώρια ζήτηση, δεδομένου ότι συνεχίζεται το καθεστώς περιορισμού μετακινήσεων του πληθυσμού.

Σημειώνεται εξάλλου, ότι οι τιμές των περισσότερων καταναλωτικών προϊόντων κινήθηκαν ανοδικά λόγω της αυξημένης ζήτησης, σε συνδυασμό με τις διαταραχές των δικτύων διανομής της τυνησιακής αγοράς και την συμπεριφορά υπερβολικής αποθήκευσης από πλευράς καταναλωτών που παρατηρήθηκε μετά την επιβολή καθεστώτος περιορισμού κυκλοφορίας. Η άνοδος των τιμών αφορούσε κυρίως τα προϊόντα διατροφής, οι τιμές των οποίων αυξήθηκαν κατά 5,1% σε ετήσια βάση, ήτοι σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2019 και κατά 3,7% σε σχέση με το Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους. Ο γενικός δείκτης πληθωρισμού διαμορφώθηκε σε 6,2% τον Μάρτιο έναντι 5,8% το Φεβρουάριο. 

Όσον αφορά τον εξωτερικό τομέα, σημειώνεται η μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών το πρώτο τρίμηνο του 2020 στο 1,7% του ΑΕΠ, σε σύγκριση με 2,2% την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Τούτο σχετίζεται κυρίως με την επιβράδυνση του ρυθμού διεύρυνσης του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου, ενώ τα τουριστικά έσοδα και το εισόδημα των εργαζομένων παρουσίασαν σημαντική επιβράδυνση λόγω της πανδημίας.

Τα καθαρά συναλλαγματικά αποθέματα έφτασαν τα 20,099 δις δηνάρια ή 118 ημέρες εισαγωγών στο τέλος Μαρτίου 2020, έναντι 14,464 δις δηνάρια ή 84 ημέρες εισαγωγών το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

Επιπλέον, το ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας της Τυνησίας αποφάσισε να διατηρήσει το βασικό επιτόκιο αμετάβλητο στο 6,75% ήτοι στο ίδιο επίπεδο που είχε διαμορφωθεί στις 17.3 μετά τη μείωσή του κατά 100 μονάδες βάσης.

Παράλληλα τονίστηκε ότι η Κεντρική Τράπεζα  θα συνεχίσει να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς, σε διαβούλευση με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, τις εξελίξεις που σχετίζονται με την πανδημία και επανέλαβε  την αποφασιστικότητά της να λάβει τα απαραίτητα μέτρα με βάση τις εξελίξεις προκειμένου να περιοριστεί ο αντίκτυπος αυτής της κρίσης στην εθνική οικονομία.

Επίσης, επανεξέτασε σε τηλεδιάσκεψη τα έκτακτα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί για τον περιορισμό των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεών της επιδημίας καθώς και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και την παροχή ρευστότητας στις εμπορικές τράπεζες ώστε αυτές να στηρίξουν τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Επί της ανακοίνωσης, σημειώνεται ότι ορισμένες οργανώσεις, ιδίως εργοδοτικές και λογιστικές, ζήτησαν μια επιπλέον σημαντική μείωση του βασικού επιτοκίου της Κεντρικής Τράπεζας για την υποστήριξη των τυνησιακών επιχειρήσεων που πλήττονται. 

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov