Search

Search Icon

search

header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Τροποποίηση Περιοριστικών Μέτρων επί της Πανδημίας 4/5/2020
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΤΥΝΗΣΙΑ
Ημερομηνία: 04/05/2020
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Τύνιδας
Κείμενο:

Από τη Δευτέρα 4 Μαΐου η Τυνησία πέρασε στην επόμενη φάση των περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί για την πρόληψη και μείωση της διάδοσης του COVID-19 στη χώρα. Χωρίς να αρθούν στο σύνολό τους,  προγραμματίζεται μια σταδιακή άρση των περιορισμών ανά τομέα δραστηριότητας και ανά περιοχή.

Ήδη, κατά τις τελευταίες εβδομάδες, παρατηρήθηκε αισθητή χαλάρωση ιδίως στην κυκλοφορία των πολιτών εντός της Τύνιδας η οποία έγινε ανεκτή από τις Αρχές σε κάποιο βαθμό, δεδομένου ότι υπήρξαν αντιδράσεις από αδύναμα κοινωνικά στρώματα που η επιβίωσή τους στηρίζεται στο ημερομίσθιο. Οι ανακοινώσεις χαλάρωσης θα βοηθήσουν αναμφίβολα στη μείωση της κοινωνικής δυσαρέσκειας.

Η προστασία, η πρόληψη και η επιφυλακτικότητα, η χρήση μάσκας, η βαθμιαία άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών, η  σταδιακή απελευθέρωση των συγκοινωνιών μεταξύ Περιφερειών και η επανέναρξη της εργασίας είναι οι λέξεις-κλειδιά της μετάβασης. Για να βρει μια ισορροπία μεταξύ των κοινωνικοοικονομικών αναγκών και της διατήρησης της υγείας, η κυβέρνηση σχεδιάζει την επάνοδο σε μια κατά το δυνατόν κανονικότητα σε τρεις φάσεις: η α΄ φάση διαρκεί από τις 4 έως τις 24 Μαΐου, ήτοι το τέλος του Ραμαζανιού, η β΄ φάση από τις 24 Μαΐου έως τις 4 Ιουνίου και η γ΄ φάση από 4 έως 14 Ιουνίου. Η κυβέρνηση ελπίζει να επανεκκινήσει πλήρως τη χώρα στις 14 Ιουνίου. Η στρατηγική αυτή διαμορφώθηκε μετά από ευρεία διαβούλευση με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη: οργανισμούς, συνδικάτα, εργοδότες και την αρμόδια επιστημονική επιτροπή.

Στην πρώτη φάση επανεκκίνησαν οι δραστηριότητες της δημόσιας διοίκησης η μερική επιστροφή του κλάδου της βιομηχανίας, έως και το 50% του δυναμικού της καθώς και οι μικρές εμπορικές και τεχνικές επιχειρήσεις. Οι δημόσιες συγκοινωνίες είναι προσβάσιμες μόνο σε όσους έχουν άδεια να εργάζονται. Οι καφετέριες, τα εστιατόρια και τα τζαμιά παραμένουν κλειστά. Η χρήση της μάσκας καθίσταται υποχρεωτική με πρόβλεψη προστίμου ύψους 50 δηναρίων (16 ευρώ) σε περίπτωση μη συμμόρφωσης. Η κοινωνική αποστασιοποίηση παραμένει στην καθημερινή ζωή, τόσο σε γραφεία και καταστήματα όσο και στο δρόμο. Επιπλέον, η κυκλοφορία μεταξύ περιφερειών παραμένει απαγορευμένη. Τα σχολεία και τα πανεπιστήμια παραμένουν κλειστά καθ 'όλη τη διάρκεια του Ραμαζανιού (ως 24/5).

Όσον αφορά την εκπαίδευση, μόνο οι μαθητές που τελειώνουν τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα συνεχίσουν τα μαθήματά τους από τις 28 Μαΐου έως τις 23 Ιουνίου. Οι προβιβασμοί στις τάξεις θα βασίζονται στους μέσους όρους των δύο πρώτων τριμήνων. Για το πανεπιστήμιο, τα μαθήματα θα συνεχιστούν από την 1η Ιουνίου, η πολιτεία θα παρέχει διαμονή και τροφοδοσία για φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από το σπίτι και οι εξετάσεις θα διεξαχθούν τον Ιούλιο. Οι Αρχές θα διασφαλίσουν όλες τις συνθήκες υγιεινής για όλους εκείνους που θα συνεχίσουν τα μαθήματα ή θα συμμετάσχουν σε  εξετάσεις.

Σύμφωνα με τους αρμόδιους αξιωματούχους, το 70% της επιτυχίας της διαδικασίας εξαρτάται από αυτήν την ατομική και συλλογική υπεύθυνη στάση στην οποία καλούνται να συμβάλλουν τα μέσα ενημέρωσης, η κοινωνία των πολιτών και οι τοπικές κοινότητες, έτσι ώστε να κερδηθεί το στοίχημα των προληπτικών μέτρων. Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας κ. Abdellatif El Mekki, οι λίγες περιπτώσεις που παρατηρήθηκαν στην Τυνησία (1013 κρούσματα και 42 θάνατοι ως 4/5) οφείλονται στην αποτελεσματικότητα των ιατρικών ομάδων και στην ανταπόκριση της κυβέρνησης, η οποία έκλεισε τα σύνορα στις 18 Μαρτίου, προειδοποίησε, ωστόσο, ότι η χώρα δεν είναι απρόσβλητη από μια ενδεχόμενη αναζωπύρωση της πανδημίας.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov