header

Slide1

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΙΑΠΩΝΙΑ
Ημερομηνία: 08/07/2020
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Τόκυο (Αρμοδιότητα και για Μικρονησία, Νησιά Μάρσαλ, Τουβαλού)
Κείμενο:

Το ΑΕΠ στο 1ο τρίμηνο 2020 αναθεωρήθηκε σε 2,2% από 3,4%, αλλά αναμένεται περαιτέρω μείωσή του το 2ο τρίμηνο. Το υπουργικό συμβούλιο θεωρεί ότι η οικονομία βρίσκεται ακόμη σε εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση, αλλά έχει σχεδόν σταματήσει να επιδεινώνεται.

Το ποσοστό ανεργίας ανήλθε σε 2,9% τον Μάιο, το υψηλότερο την τελευταία τριετία, από 2,4% τον Ιανουάριο και παραμένει χαμηλό συγκριτικά με τις ΗΠΑ, όπου από 3,6% τον Ιανουάριο ανήλθε σε 13,3% τον Μάιο. Ο αργός ρυθμός αύξησης της ανεργίας οφείλεται κυρίως στο ότι 6,5 εκατ. άνθρωποι θεωρούνται ακόμη ως εργαζόμενοι, αλλά στην πραγματικότητα δεν εργάζονται και λαμβάνουν το 60% των αποδοχών τους, ως επίδομα αδείας. Επιπλέον, 0,9 εκατ. άνθρωποι σταμάτησαν να αποτελούν μέρος του εργατικού δυναμικού, αλλά δεν εγράφησαν ποτέ στους επίσημους καταλόγους ανέργων. Επομένως, το πραγματικό ποσοστό ανεργίας υπολογίζεται πολύ παραπάνω του 2,9%, γύρω στο 12%.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BOJ) αποφάσισε, στις 15-16 Ιουνίου τ.ε., την επέκταση της χρηματοδότησης για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) που επλήγησαν από την κρίση, από 75 τρις. Γιέν (617 δισ. ευρώ) σε 110 τρις Γιέν ( 905 δισ. ευρώ)

Οι ξένοι επισκέπτες στην Ιαπωνία τον Μάιο μειώθηκαν 99,9% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2019, δηλαδή σε μόλις 1.700 αφίξεις. Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να μειώσει του περιορισμούς εισόδου στη χώρα από Ταϊλάνδη, Βιετνάμ, Αυστραλία και Ν. Ζηλανδία, αρχής γενομένης από όσους ταξιδεύουν για επαγγελματικούς σκοπούς από αυτές τις χώρες, οι οποίοι το 2019 αντιπροσώπευαν μόλις το 0,4% του συνόλου των ξένων επισκεπτών στην Ιαπωνία.

Το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι θα αυστηροποιήσει τους κανονισμούς για τις ξένες επενδύσεις σε εγχώριες φαρμακοβιομηχανίες και βιομηχανίες παραγωγής προηγμένου ιατρικού εξοπλισμού. Για το σκοπό αυτό, οι ιατρικοί φορείς θα προστεθούν στον κατάλογο των εθνικών εταιρειών που συνδέονται με την ασφάλεια βάσει του αναθεωρημένου νόμου περί συναλλάγματος και εξωτερικού εμπορίου που θα τεθεί σε ισχύ από 15 Ιουλίου τ.ε.. Το μέτρο αποσκοπεί στην αποτροπή επενδύσεων κυρίως από την Κίνα και στη διασφάλιση σταθερών εγχώριων προμηθειών ιατρικών προϊόντων.

Ο βασικός ΔΤΚ τον Μάιο (με εξαίρεση τα φρέσκα τρόφιμα) παρέμεινε αμετάβλητος, - 0,2% σε ετήσια βάση.

Ο χρηματιστηριακός δείκτης Nikkei 225 στα τέλη Ιουνίου αυξήθηκε κατά 1,9% σε σχέση με τα τέλη Μαΐου. Ωστόσο η αγορά παραμένει ασταθής λόγω της συνεχιζόμενης αύξησης των κρουσμάτων παγκοσμίως.

Να σημειωθεί ότι η τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία είναι 121 Γιεν ανά ευρώ.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports