Search

Search Icon

search

header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Οικονομικές Εξελίξεις Οκταμήνου στην Τυνησία
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΤΥΝΗΣΙΑ
Ημερομηνία: 06/10/2020
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Τύνιδας
Κείμενο:

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (INS), το εξωτερικό εμπόριο της Τυνησίας, κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του 2020 παρουσίασε μείωση τόσο από πλευράς τρεχουσών τιμών όσο και από πλευράς σταθερών τιμών σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2019.  Συγκεκριμένα, σε σταθερές τιμές οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 17,2% και οι εισαγωγές κατά 18,8%. Σε τρέχουσες τιμές το κατά το οκτάμηνο 2020 οι εξαγωγές έφθασαν τα 24,032 δις τυνησιακά δηνάρια (ΤΝΔ) ήτοι 7,5 δις ευρώ περίπου και οι εισαγωγές τα 33,246 δις ΤΝΔ ήτοι 10,724 δις ευρώ περίπου. Με βάση τις τρέχουσες τιμές, η πτώση του διεθνούς εμπορίου είναι ακόμη μεγαλύτερη και διαμορφώνεται σε -18,6% και 21,6% αντίστοιχα, σε σχέση με το οκτάμηνο 2019. .

Η μείωση των τυνησιακών εξαγωγών επηρέασε όλους τους τομείς και κυρίως τον τομέα της κλωστοϋφαντουργίας και δερμάτινων ειδών (-20,1%) και του ηλεκτρικού και μηχανολογικού εξοπλισμού (-25,2%). Αντίθετα ο τομέας των αγροτικών προϊόντων και τροφίμων αποδείχθηκε ανθεκτικός και σημείωσε αυξημένες εξαγωγές κατά 19,5% σε σύγκριση με το οκτάμηνο του προηγούμενου έτους.

Αντίστοιχη ήταν και η εξέλιξη στις εισαγωγές όπου τη μεγαλύτερη μείωση είχαν επίσης  οι τομείς της κλωστοϋφαντουργίας και δερμάτινων ειδών (-21,9%) και του ηλεκτρικού και μηχανολογικού εξοπλισμού (-26,5%) ενώ αύξηση κατά 1,1% παρουσίασε ο τομέας των αγροτικών προϊόντων και τροφίμων.   

Επίσης, σύμφωνα με το INS το ΑΕΠ της χώρας κατά το α΄ τρίμηνο του 2020 σημείωσε υποχώρηση κατά -1,7% σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2019 και κατά -2% σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2019. Η κατάσταση όμως επιδεινώθηκε κατά πολύ λόγω της πανδημίας στο β΄τρίμηνο του 2020  καθώς το ΑΕΠ σημείωσε πτώση κατά -21,6% σε σχέση με το β΄τρίμηνο του 2019 και κατά -20,4% σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτος. Βάσει αυτής της εξέλιξης, η τυνησιακή οικονομία υποχώρησε κατά -11,9% το α΄ εξάμηνο του τρέχοντος έτους έναντι α΄ εξαμήνου του 2019.

Σε αυτές τις συνθήκες, το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας της Τυνησίας (BCT), την περασμένη εβδομάδα  αποφάσισε να μειώσει το βασικό επιτόκιο κατά 50 μονάδες βάσης, στο 6,25%. Αυτή η απόφαση ελήφθη προκειμένου η Τράπεζα να συμβάλει στη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για την αναζωογόνηση των επενδύσεων και την αποκατάσταση του ρυθμού της οικονομικής δραστηριότητας, διατηρώντας παράλληλα τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. 

Ο Διοικητής της  BCT  δήλωσε ότι τα κρατικά έσοδα θα μειωθούν και ότι το έτος 2021 θα είναι εξαιρετικά δύσκολο. Επ΄αυτού, ζήτησε την εντατικοποίηση της αλληλεγγύης μέσω της ενθάρρυνσης της εγχώριας κατανάλωσης και της αποτελεσματικής αξιοποίησης των διαθέσιμων κεφαλαίων. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να επιτευχθεί η  διατήρηση των θέσεων εργασίας, η  βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και η σταδιακή βελτίωση της κατάστασης.

Στο ίδιο πλαίσιο, η BCT υπογραμμίζει ότι οι πιο πρόσφατοι διαθέσιμοι οικονομικοί δείκτες δείχνουν μια σταδιακή ανάκαμψη στη βιομηχανική παραγωγή και στο εξωτερικό εμπόριο. Ωστόσο, η ανάκαμψη της δραστηριότητας στον τομέα του τουρισμού και των συναφών υπηρεσιών παρακωλύεται από την παράταση της υγειονομικής κρίσης. Επιπλέον, η μη μεταποιητική βιομηχανία, σε μεγάλο βαθμό κρατική και προσανατολισμένη στις εξαγωγές, παρουσίασε καχεκτική απόδοση λόγω κοινωνικών κινητοποιήσεων. Ο πληθωρισμός ακολούθησε σταδιακή πτωτική τάση και διαμορφώθηκε στο 5,4% τον Αύγουστο έναντι 5,7% τον Ιούλιο και 6,7% τον Αύγουστο του 2019.

Ένα θετικό δεδομένο για την τυνησιακή οικονομία είναι ότι διατηρεί αυξημένο απόθεμα σε  συναλλαγματικά διαθέσιμα που ανέρχονται σε à 21,219 δις ΤΝΔ που αντιστοιχούν σε 141 μέρες εισαγωγών και τα οποία επαρκούν για την αντιμετώπιση των άμεσων μελλοντικών προκλήσεων. 

Τέλος, σημειώνεται ότι σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της EBRD, εκτιμάται ότι η τυνησιακή οικονομία θα κλείσει το τρέχον έτος με συνολική μείωση -8%  και κατά το επόμενο έτος θα επανέλθει σε αναπτυξιακούς ρυθμούς εκτιμώμενους σε  4%.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov