Search

Search Icon

search

header

Slide1

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Οικονομικές Συνέπειες των Νέων Μέτρων κατά της Πανδημίας
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΤΥΝΗΣΙΑ
Ημερομηνία: 22/10/2020
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Τύνιδας
Κείμενο:

Η λήψη των νέων μέτρων που έλαβε η Τυνησία για τον περιορισμό της πανδημίας ενδέχεται να έχουν καταστροφικές κοινωνικές συνέπειες σε μια χώρα που ήδη δοκιμάζεται οικονομικά από τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με εδώ αναλύσεις.

Συγκεκριμένα οι Αρχές της Τυνησίας αποφάσισαν την επαναφορά της απαγόρευσης κυκλοφορίας κατά τις βραδινές ώρες στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας (Τύνιδα, Ben Arous, Ariana και Manouba) από 8/10 με αρχική διάρκεια δύο εβδομάδων. Η απαγόρευση ισχύει για τις εργάσιμες ημέρες από 21:00 έως 05:00  και τα Σαββατοκύριακα από 19:00 έως 05:00, οι εβδομαδιαίες αγορές θα παραμείνουν κλειστές ενώ και η προσευχή της Παρασκευής δε θα πραγματοποιηθεί κατά το εν λόγω διάστημα. Αντίστοιχο μέτρο είχε επιβληθεί και στις διοικητικές ενότητες των πόλεων Sousse και Monastir, τουριστικές περιοχές στα παράλια της χώρας. Εν συνεχεία το μέτρο επεκτάθηκε και σήμερα ισχύει στα δύο τρίτα των Περιφερειών της χώρας. 

Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία των Αρχών, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανέρχεται σε 32.556, συμπεριλαμβανομένων 478 θανάτων (σε σύγκριση με 50 τέλη Ιουνίου), ενώ έχουν προσβληθεί τουλάχιστον 18 βουλευτές και δύο εργαζόμενοι στο τυνησιακό Κοινοβούλιο.    

Σύμφωνα με τη βασική εργοδοτική Ένωση UTICA, το πρώτο κύμα της επιδημίας (από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο,) είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια 165.000 θέσεων εργασίας. Συγκεκριμένα το 40% των βιοτεχνιών χειροτεχνίας έχουν ήδη κλείσει και περίπου το 35% των ΜΜΕ απειλούνται με πτώχευση.

 Το πρώτο εξάμηνο του έτους, το ποσοστό ανεργίας από 15% ανήλθε στο 18%, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (INS), ενώ θα μπορούσε να φτάσει το 21,6% έως το τέλος του έτους σύμφωνα με κοινή μελέτη της κυβέρνησης και του ΟΗΕ. Τούτο θα αντιστοιχούσε σε  σχεδόν 274.500 επιπλέον άνεργους το 2020. Πολλές θέσεις εργασίας έχουν χαθεί ακόμη και στο χώρο της παραοικονομίας και της αδήλωτης εργασίας, ο οποίος απασχολεί περίπου το 44% των εργαζομένων της Τυνησίας σύμφωνα με το INS. Βασικοί τομείς που χτυπήθηκαν σκληρά από την πανδημία είναι η εστίαση, το εμπόριο και ο τουρισμός. Για παράδειγμα στην Τύνιδα και σε άλλες περιοχές που πλήττονται σοβαρά από την πανδημία, απαγορεύτηκαν από τις αρχές τα τραπεζοκαθίσματα σε καφετέριες. Σύμφωνα με το σωματείο των ιδιοκτητών των καφέ, η απόφαση θέτει σε κίνδυνο 100.000 οικογένειες και απαιτείται κρατική βοήθεια επί τουλάχιστον των μισθών και των εισφορών ασφάλισης των υπαλλήλων προκειμένου να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας.

Η χώρα, ήδη ευρισκόμενη σε δύσκολη οικονομική συγκυρία από την πανδημία, βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε διεθνείς δωρητές για τη στήριξη της οικονομίας και την ανακούφιση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Η βασική βοήθεια στις φτωχότερες οικογένειες ήταν η εφάπαξ καταβολή 200 δηνάριων (67 ευρώ) κατά την έναρξη της πανδημίας τον Μάρτιο και η εκπόνηση ενός σχεδίου ενίσχυσης 700 εκ. δηναρίων (235 εκ. ευρώ) για τις πληγείσες εταιρείες.

Επί του παρόντος, η κυβέρνηση έχει ελάχιστο περιθώριο ελιγμών για να στηρίξει την οικονομία η οποία σύμφωνα με το INS, το ΑΕΠ της χώρας σημείωσε συρρίκνωση 21,6% το δεύτερο τρίμηνο του 2020. Ο πρώην πρωθυπουργός κ.Elyes Fakhfakh είχε ήδη προειδοποιήσει τον Ιούνιο ότι το εξωτερικό χρέος της χώρας είχε φτάσει σε «τρομακτικό επίπεδο», φτάνοντας το 60% του ΑΕΠ, ήτοι 92 δις δηνάρια (περίπου 30 δις ευρώ). Παρόλα αυτά, η τωρινή Κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη, όπως και η παγκόσμια κοινότητα, να ισορροπήσει μεταξύ της λήψης των αναγκαίων μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας και της διατήρησης και τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας.  

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov