Search

Search Icon

search

header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

7o Συνέδριο Foreign Investors Summit (Βουκουρέστι, 21-22/10/2020).
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Ημερομηνία: 22/10/2020
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Βουκουρεστίου (Αρμοδιότητα και για Μολδαβία)
Κείμενο:

Πραγματοποιήθηκε κατά το διήμερο 21-22/10/2020 διήμερο το 7ο Συνέδριο Foreign Investors Summit στο Βουκουρέστι, με θέμα «Άμεσες Ξένες Επενδύσεις στη Ρουμανία κατά την περίοδο της πανδημικής κρίσης και προοπτικές επενδύσεων σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα». Το Συνέδριο, το οποίο έλαβε χώρα διαδικτυακά, λόγω αυξημένου αριθμού κρουσμάτων στη ρουμανική πρωτεύουσα, διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του οικονομικού περιοδικού Business Review.

            Εισαγωγικές ομιλίες πραγματοποίησαν ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στη Ρουμανία κ. Istvan Jakab, η διευθύντρια του Γραφείου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στη Ρουμανία, κα Lara Tassan Zanin, η Πρόεδρος του Διεθνούς Συμβουλίου Επενδυτών, κα Ramona Jurubita και ο επικεφαλής του τμήματος Κεντρικής και ΝΑ Ευρώπης του Διεθνούς Χρηματοδοτικού Οργανισμού κ. Ary Raim. Όλοι οι ομιλητές επεσήμαναν την ιδιαίτερα δυσμενή συγκυρία διεθνώς, σημειώνοντας πως στη Ρουμανία οι ΑΞΕ ήδη παρουσίαζαν στασιμότητα τη διετία 2018-19, οπότε η κρίση επέτεινε την κατάσταση (σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ, η μείωση των ΑΞΕ στη Ρουμανία το 2020 υπολογίζεται σε -30%). Οι τομείς που θεωρούν ότι θα συνεχίζουν να παρουσιάζουν ενδιαφέρον για επενδυτές είναι των υποδομών, της υγείας, της αγροτικής παραγωγής και της πράσινης οικονομίας. Αναφορικά με τις προσπάθειες βελτίωσης του επενδυτικού περιβάλλοντος στη χώρα, πρόοδος σημειώθηκε στον τομέα της ψηφιοποίησης της δημόσιας διοίκησης, ενώ και το επίπεδο των εξειδικευμένων εργαζομένων εμφανίζεται υψηλό, σε σχέση με μία τριετία πριν. Αντιθέτως, πάσχει ακόμα η χώρα σε επίπεδο υποδομών και καταπολέμησης της γραφειοκρατίας.

           Ακολούθησαν τρεις κύκλοι συζητήσεων με θεματικές γύρω από τον τομέα της Έρευνας/Τεχνολογίας και Πληροφορικής, της Αυτοκινητοβιομηχανίας και των Χρηματοοικονομικών, με ομιλητές στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων, δραστηριοποιούμενων στη χώρα (Dacia, Bosch, Ericsson, Vodafone, Impetum, Microsoft). Από τις συζητήσεις συγκρατούνται τα ακόλουθα:

  • O τομέας της Έρευνας και Τεχνολογίας είναι από τους πιο ισχυρά αναπτυσσόμενους στη Ρουμανία. Μέσα σε μία δεκαετία, ο κύκλος εργασιών των εταιριών που δραστηριοποιούνται στον εν λόγω τομέα διπλασιάστηκε και τα κέρδη τους τριπλασιάστηκαν. Παράλληλα η χώρα έχει προσελκύσει μεγάλους επενδυτές, ενώ ρουμανικές επιχειρήσεις είναι οι δύο από τους οκτώ «μονόκερους» της Ευρώπης (eMag και UiPath).
  • Οι εταιρίες Έρευνας και Τεχνολογίας δεν υπέστησαν σοβαρά πλήγματα από την πανδημική κρίση, με κάποιες από αυτές μάλιστα να κάνουν και προσλήψεις εν μέσω lockdown προκειμένου να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες της ζήτησης. Μεσοπρόθεσμα, αναμένεται μεγαλύτερη ακόμα άνοδος του κλάδου, με το μεγαλύτερο «αγκάθι» να παραμένει η έλλειψη υψηλά καταρτισμένου προσωπικού. Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι στις εταιρίες τεχνολογίας και πληροφορικής είναι από τους πιο υψηλά αμειβόμενους στη χώρα, ενώ πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι, αν συνεχίσει η άνοδος των μισθών στον ως άνω τομέα, η νέα γενιά Ρουμάνων που έχει σπουδάσει στο εξωτερικό ενδέχεται να δει θετικά στο μέλλον εργασιακή εμπειρία στη Ρουμανία.
  • O τομέας της αυτοκινητοβιομηχανίας επηρεάστηκε αρνητικά από την πανδημική κρίση, με τις πωλήσεις καινούργιων και μεταχειρισμένων αυτοκινήτων να έχει μειωθεί κατά 37% το οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2020, σε σχέση με το αντίστοιχο του 2019. Μεγάλο στοίχημα, γενικότερα στις επενδύσεις στη βιομηχανία, θα είναι να καταφέρει η Ρουμανία να προσελκύσει επενδύσεις από ευρωπαϊκές βιομηχανίες που σκοπεύουν να επανεγκατασταθούν στην Ευρώπη.
  • Η αναβάθμιση της ρουμανικής κεφαλαιαγοράς, στην οποία προέβη πρόσφατα ο χρηματιστηριακός όμιλος FTSE Russel, κατατάσσοντάς την Ρουμανία στην κατηγορία δευτερεύουσας αναδυόμενης αγοράς έχει ιδιαίτερη σημασία για το επενδυτικό προφίλ της, ωστόσο, σε μία διεθνή οικονομική συγκυρία που χαρακτηρίζεται, κατά κύριο λόγο, από αβεβαιότητα, είναι αρκετά δύσκολο να γίνουν προβλέψεις σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

 

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov