Search

Search Icon

search

header

Slide1

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Εκτιμήσεις Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Τυνησίας για Τυνησιακή Οικονομία
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΤΥΝΗΣΙΑ
Ημερομηνία: 06/11/2020
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Τύνιδας
Κείμενο:

Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Τυνησίας κ. Marouan El Abassi στη διάρκεια εισήγησής του στο τυνησιακό Κοινοβούλιο, ανέφερε ότι το ΑΕΠ της Τυνησίας για το 2020 θα έχει αρνητικό πρόσημο γεγονός που συμβαίνει  για πρώτη φορά από το 1962. Ο ίδιος προσδιόρισε ότι η αρνητική αυτή εξέλιξη που οφείλεται κυρίως στην παγκόσμια πανδημία του  COVID-19 η οποία επιδείνωσε κατά πολύ την ευάλωτη τυνησιακή οικονομία θα κυμανθεί, στην καλύτερη περίπτωση σε -7,2%. 

Ο κ. El Abassi ανέφερε ότι οι τρέχοντες δείκτες παρουσιάζουν και κάποια ενθαρρυντικά  στοιχεία όπως το γεγονός ότι ο πληθωρισμός έχει πτωτική τάση και το ποσοστό 5,7%, που επιτεύχθηκε το 2020, είναι θετικό αν και εξακολουθεί να είναι υψηλό για την εθνική οικονομία. Η Κεντρική Τράπεζα θα εργαστεί για τη μείωση των επιτοκίων με στόχο την περαιτέρω πτώση του πληθωρισμού στην Τυνησία. Η τιμή του πετρελαίου στη διεθνή αγορά βοήθησε την Τυνησία να εξοικονομήσει περίπου 3 δις δηνάρια (1 δις ευρώ περίπου). Τα εμβάσματα Τυνήσιων ομογενών σταθεροποιήθηκαν κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2020 και ανήλθαν σε 4,604 δις δηνάρια, γεγονός που αποδεικνύει την αλληλεγγύη τους προς τις οικογένειές τους στην Τυνησία. Ο τομέας του ελαιολάδου αναμένεται να αποφέρει έσοδα περίπου 800 εκατομμυρίων ευρώ το 2020. Τα αποθεματικά σε ξένο νόμισμα αυξήθηκαν κατά περίπου 900 εκ. δηνάρια (300 εκ. ευρώ) καθώς οι Τυνήσιοι δεν ταξίδευσαν κατά το 2020.

Παρά ταύτα, ο κ. El Abassi προειδοποίησε για την αύξηση του ποσοστού ανεργίας κατά την προσεχή περίοδο, καθώς οι δυσκολίες  που αντιμετωπίζουν πολλές επιχειρήσεις είναι ιδιαίτερα σοβαρές.  Επίσης, ζήτησε να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι τομείς φωσφορικών αλάτων και πετρελαίου, κυρίως λόγω των επαναλαμβανόμενων και διαρκών απεργιών και κινητοποιήσεων των εργαζομένων σε αυτούς τους τομείς οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα τη στέρηση σημαντικών εσόδων από την Τυνησία για το 2020. Η μεγάλη πτώση των τουριστικών αφίξεων, ιδίως από τις γειτονικές χώρες, επιδείνωσε την ήδη δύσκολη τρέχουσα οικονομική κατάσταση. Βασικές αρνητικές εξελίξεις  αποτελούν η μείωση των επενδύσεων κατά 13% και των αποταμιεύσεων κατά 6%.

Εστίασε επίσης στη συσσώρευση χρέους της χώρας και το φαύλο κύκλο δανεισμού προς εξυπηρέτηση παλαιών δανείων και όχι για δημόσιες επενδύσεις. Το συνεχώς αυξανόμενο δημόσιο χρέος εκτιμάται ότι θα φθάσει το 90% του ΑΕΠ το 2020, με το χρέος των δημόσιων επιχειρήσεων και κοινωνικών ταμείων να εκτοξεύεται.  Ο Διοικητής προέτρεψε τους Τυνήσιους, στην παρούσα συγκυρία, να καταναλώνουν προϊόντα της Τυνησίας και να εξορθολογίσουν την κατανάλωση για να τονώσουν την εθνική οικονομία.

Αναφέρθηκε εκτενώς και στο θέμα του ελλείμματος του προϋπολογισμού που αναμένεται να φθάσει το ποσοστό ρεκόρ του  13,4% για 2020 και το 7,3% για το 2021. Σημειώνεται ότι πρόσφατα ο Τυνήσιος Π/Θ κ. Hichem Mechichi  ζήτησε από την Κεντρική Τράπεζα της Τυνησίας να χρηματοδοτήσει το έλλειμμα. Ο κ. El Abassi δήλωσε ότι η Κεντρική Τράπεζα δεν βλέπει κανένα πρόβλημα στη συμπληρωματική χρηματοδότηση του προϋπολογισμού για το 2020, σε αποδεκτές πάντα αναλογίες ώστε να διατηρούνται οι βασικές χρηματοοικονομικές ισορροπίες του κράτους.

Υπογράμμισε τη σημασία της εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και της εξεύρεσης μόνιμων και μη κυκλικών λύσεων για οικονομικές και χρηματοοικονομικές πολιτικές, λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές συνέπειες.  Για το λόγο αυτό, εξήγησε η Τράπεζα  συνεργάζεται πάντα τόσο με το Υπουργείο Οικονομικών όσο και με τα κόμματα που συμμετέχουν στην Κυβέρνηση, τονίζοντας την ανάγκη για από κοινού προσπάθειες για την τόνωση των επενδύσεων και τη δημιουργία πλούτου και επισημαίνοντας την ανάγκη συντονισμού μεταξύ των οικονομικών και νομισματικών πολιτικών της χώρας.

Κατά τον Διοικητή, η έλλειψη τομεακών πολιτικών και η κυβερνητική - πολιτική αστάθεια είναι οι δύο βασικοί παράγοντες που μέχρι στιγμής εμπόδισαν την επίτευξη των αναμενόμενων στόχων της ανάπτυξης και των επενδύσεων. Επιβάλλεται, προς την κατεύθυνση αυτή, η υιοθέτηση σαφών πολιτικών υπέρ των διαφόρων στρατηγικών τομέων, όπως ο γεωργικός τομέας. Συμπερασματικά ανέφερε ότι η κατάσταση είναι δύσκολη και απαιτεί λεπτούς χειρισμούς, αλλά πρέπει “να παραμείνουμε αισιόδοξοι, ενώ αντιμετωπίζουμε τα πραγματικά προβλήματα”.

     

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov