Search

Search Icon

search

header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Συνάντηση στρογγυλής τραπέζης μεταξύ του ομοσπονδιακού Υπουργού Οικονομίας, Παιδείας και Έρευνας και θεσμικούς φορείς της ελβετικής εξαγωγικής οικονομίας.
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΕΛΒΕΤΙΑ
Ημερομηνία: 27/11/2020
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Βέρνης (Αρμοδιότητα και για Λιχτενστάιν)
Πηγή: Eidgenössisches Departement für Wirtschaft, Bildung und Forschung
Κείμενο:

Ο Ομοσπονδιακός Υπουργός Οικονομίας, Παιδείας και Έρευνας, κ. Guy Parmelin, κάλεσε τους συναφείς θεσμικούς συνομιλητές της ελβετικής εξαγωγικής οικονομίας για δεύτερη φορά σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, καθώς η κατάσταση εκτιμάται πως παραμένει ανησυχητική και απειλεί να επιδεινωθεί, λόγω του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, στο επίκεντρο των συζητήσεων ήταν τα πρόσθετα μέτρα στήριξης των ελβετικών εξαγωγών, η ανάπτυξη αγορών στόχων, όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα, και οι τρέχουσες εξελίξεις σχετικά με το ελεύθερο εμπόριο.

Συμμετείχαν εκπρόσωποι 19 επιχειρηματικών ενώσεων και εμπορικών επιμελητηρίων, το Υφυπουργείο Οικονομικών Υποθέσεων SECO, ο δημόσιος φορέας προώθησης εμπορίου και προσέλκυσης επενδύσεων (Switzerland Global Enterprise- S-GE), ο ελβετικός οργανισμός ασφάλισης εξαγωγικών πιστώσεων (Swiss Export Risk Insurance-SERV) και η κρατική επιτροπή εμπορικών εκθέσεων και προωθητικών δράσεων (Messe- und Projektkommission-MPK), οποία υπάγεται στις SECO και S-GE.

Η συρρίκνωση του ελβετικού εξωτερικού εμπορίου έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ κατά το β΄ τρίμηνο του 2020. Παρά την προσωρινή ανάκαμψη στο γ΄ τρίμηνο, η κατάσταση παραμένει δύσκολη για πολλές ελβετικές εξαγωγικές βιομηχανίες και απειλεί να επιδεινωθεί λόγω του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Αυτό οφείλεται εν μέρει και στο γεγονός ότι σημαντικές εξαγωγικές αγορές πλήττονται τη στιγμή αυτή και αυτές από την πανδημία.  Οι περιορισμοί στα επαγγελματικά ταξίδια αποτελούν ένα επιπλέον εμπόδιο για την εξαγωγική οικονομία. Οι θετικές αναφορές σχετικά με την πιθανή κυκλοφορία εμβολίων το 2021 αποτελούν, ωστόσο, ελπιδοφόρα ένδειξη.

Εκτός από την τρέχουσα αξιολόγηση της κατάστασης, η συζήτηση στράφηκε και στις προτεραιότητες της ελβετικής εξαγωγικής οικονομίας κατά τους επόμενους μήνες, η οποία εξαρτάται ισχυρά από τις διεθνείς αγορές και είναι στενά διασυνδεδεμένη. Αυτό έχει ως συνέπεια οι διαφανείς και λειτουργικοί κανόνες στις εμπορικές σχέσεις, καθώς και οι διμερείς και πολυμερείς οικονομικές συμφωνίες να έχουν μεγάλη σημασία.

Συγκεκριμένα, οι προτιμησιακές σχέσεις με τρίτες χώρες που δημιουργήθηκαν χάρη στην υπογραφή των πολυάριθμων συμφωνιών ελευθέρου εμπορίου έχουν αποδείξει, σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στην συζήτηση, την αξία τους σε καταστάσεις κρίσεως. Ειδικότερη αναφορά έγινε και στην επικείμενη ολοκλήρωση της αντίστοιχης συμφωνίας με την Ινδονησία, η οποία συμφωνία υιοθετεί επιπλέον νέα πρότυπα στη βιωσιμότητα.

Ο στενός διάλογος μεταξύ της Ελβετικής Συνομοσπονδίας και της επιχειρηματικής κοινότητας εκτιμάται ιδιαίτερα από όλες τις πλευρές και αναμένεται να συνεχιστεί στις αρχές του επόμενου έτους.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov