Search

Search Icon

search

header

Slide1

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Δεσμεύσεις γαλλικών επιχειρήσεων για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΓΑΛΛΙΑ
Ημερομηνία: 15/12/2020
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Παρισίων
Κείμενο:

Με αφορμή τη συμπλήρωση πέντε ετών από τη Συμφωνία των Παρισίων για το Κλίμα, η οποία υπεγράφη κατά τη διάρκεια του COP21 στις 12 Δεκεμβρίου 2015, έλαβε χώρα το Σάββατο 12.12.2020, τηλεδιάσκεψη, υπό τον Γάλλο Πρόεδρο Emmanuel Macron με τη συμμετοχή των φορέων και συνασπισμών που αναδύθηκαν από το ‘One Planet Summit’, συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων των μεγαλύτερων γαλλικών επιχειρήσεων. Αντικείμενο της διάσκεψης, με τίτλο “Χρηματοδότηση για το Κλίμα, Προοπτική Ουδετερότητας του Άνθρακα 2050” ήταν η επίτευξη σύγκλισης των προτύπων όσον αφορά τη διαφάνεια των κλιματικών επιπτώσεων των επενδύσεων και ο αναπροσανατολισμός των χρηματοοικονομικών ροών προς επενδύσεις χρήσιμες για την οικολογική μετάβαση.

Στο πλαίσιο της διάσκεψης, οι εταιρείες του δείκτη CAC40 δεσμεύτηκαν να εφαρμόσουν, από το επόμενο έτος, αυστηρότερους κανόνες δημοσιοποίησης των δεσμεύσεών τους για το κλίμα, υιοθετώντας τις συστάσεις της ειδικής ομάδας για τις χρηματοοικονομικές πληροφορίες που σχετίζονται με το κλίμα “TFCD” (Task Force on Climate-related Financial Disclosures) στις οικονομικές εκθέσεις τους για το 2021. Οι συστάσεις αυτές αποσκοπούν όχι μόνο στο να καταστήσουν πιο διαφανή τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες μετρούν τις εκπομπές CO2, αλλά και να επανεξετάσουν τη διακυβέρνησή τους, τη στρατηγική τους και τον τρόπο με τον οποίο κατανοούν τους κινδύνους για το κλίμα.

Ο Γάλλος Πρόεδρος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμμετοχή των σαράντα σημαντικότερων γαλλικών εταιρειών στο TFCD, καθώς η κινητοποίηση των εταιρειών είναι εξίσου σημαντική με την προσπάθεια των δημόσιων αρχών και των πολιτών. Σύμφωνα με τον ίδιο, η εφαρμογή των συστάσεων TFCD είναι μία αρχή, που καθιστά σαφές ότι τα κλιματικά θέματα βρίσκονται στην καρδιά του οικονομικού μοντέλου και είναι τόσο σημαντικά όσο η οικονομική βιωσιμότητα και ο χρηματοοικονομικός κίνδυνος. Αυτό συνεπάγεται μία αλλαγή της συμπεριφοράς όσων επενδύουν.

Μέσω αυτής της διαδικασίας και αντλώντας έμπνευση από το παράδειγμα των μεγάλων εταιρειών, στόχος είναι, σταδιακά, ο ιδιωτικός τομέας να αποκτήσει περισσότερη επίγνωση του αντίκτυπου των δραστηριοτήτων του, έτσι ώστε οι τράπεζες, τα επενδυτικά κεφάλαια, οι πολίτες και οι καταναλωτές να αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα των δεσμεύσεών τους. Ήδη, όλο και περισσότεροι μεγάλοι όμιλοι, όπως οι Danone, Nestlé, Apple, Vinci, Microsoft, Total κ.λπ. διακηρύσσουν την πρόθεσή τους να καταστούν ουδέτεροι ως προς τον άνθρακα έως το 2050.

Μέχρι σήμερα, η συμπερίληψη του ζητήματος του κλίματος στις ετήσιες εκθέσεις των επιχειρήσεων ήταν αρκετά ασαφής. Εδώ και πέντε έτη, είχε αναπτυχθεί ένα εργαλείο, ο Επιστημονικός Στόχος (Science-Based Target), ο οποίος απαιτεί την ευθυγράμμιση των φιλοδοξιών της εταιρείας με εκείνες της Συμφωνίας των Παρισίων. Σε όλο τον κόσμο, σχεδόν 530 μεγάλες εταιρείες χρησιμοποιούν αυτό το εργαλείο, εκ των οποίων 37 γαλλικές, που δραστηριοποιούνται σε όλους τους τομείς, από τη Renault έως την Capgemini και από τη Decathlon έως τη L'Oréal.

Το ενδιαφέρον της νέας μεθοδολογίας, στην οποία δεσμεύτηκαν οι επιχειρήσεις του CAC40, είναι ότι έχει ένα ευρύτερο όραμα, απαιτώντας την ενεργή εμπλοκή του διοικητικού συμβουλίου στη διαδικασία και έχοντας σχεδιαστεί για να χρησιμεύει ως δείκτης για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο. Το 2018, μόνο 5 γαλλικές εταιρείες είχαν υιοθετήσει τις οδηγίες της TFCD, συμπεριλαμβανομένων των Engie, Veolia και Schneider, ενώ το επόμενο έτος ο αριθμός τους έφτασε σε 17 και το 2020 σε 22.

Βέβαια, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Γαλλία είναι υποχρεωμένες να μετρούν τις εκπομπές ρύπων που πραγματοποιούν και να δημοσιεύσουν τις σημαντικές άμεσες και έμμεσες εκπομπές τους, δηλαδή εκείνες που συνδέονται με τη δραστηριότητα της εταιρείας, ιδίως μέσω της χρήσης των αγαθών και των υπηρεσιών που παράγει. Υποχρεούνται επίσης να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνονται για την προσαρμογή στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, τους στόχους μείωσης των εκπομπών που καθορίζονται οικειοθελώς μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα και τα μέτρα που εφαρμόζονται για το σκοπό αυτό. Εάν έχουν περισσότερους από 500 υπαλλήλους και ισολογισμό ή κύκλο εργασιών άνω των 100 εκ. ευρώ, υποχρεώνονται, επίσης, να συμπεριλάβουν στην έκθεση αειφόρου ανάπτυξης τους, τις σημαντικές έμμεσες εκπομπές τους σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας, εκτός από τις άμεσες εκπομπές. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη όλες οι εκπομπές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αντιστοιχούν σε στάδια που προηγούνται και έπονται των δραστηριοτήτων τους.

Για να επιτευχθεί αυτό, χρειάζεται η δέσμευση τόσο των επιχειρήσεων όσο και των προμηθευτών τους, των δημόσιων αρχών και των πολιτών. Στη Γαλλία, στο πλαίσιο των συζητήσεων μεταξύ της κυβέρνησης και της Σύμβασης των Πολιτών για το Κλίμα, εξετάζονται διάφορες προτάσεις, όπως η δημιουργία ενός συστήματος bonus-malus που θα βασίζεται όχι μόνο στις δεσμεύσεις που ανέλαβαν οι εταιρείες αλλά και στα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν, με όλες τις κρατικές ενισχύσεις, συμπεριλαμβανομένης της πίστωσης φόρου έρευνας και των φορολογικών ελαφρύνσεων για τη λήψη δανείων, να εξαρτώνται από τα αποτελέσματα του αποτυπώματος άνθρακα. Επιπλέον, εξετάζεται η ιδέα, οι κατασκευαστές να τοποθετούν στα προϊόντα τους μία “βαθμολογία CO2”, η οποία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες, όπως η βαθμολογία Nutri-Score που εφαρμόζεται στα τρόφιμα.

Ωστόσο, το κόστος προσαρμογής των επιχειρήσεων στις νέες απαιτήσεις είναι τεράστιο. Σύμφωνα με την τελευταία μελέτη της Boston Consulting Group (BCG), παγκοσμίως θα απαιτηθούν επενδύσεις μεταξύ 100.000 και 150.000 δισ. δολαρίων τις επόμενες τρεις δεκαετίες. Μόνο για την ArcelorMittal, το κόστος της επίτευξης ουδετερότητας άνθρακα εκτιμάται μεταξύ 15 και 40 δισ. ευρώ, ενώ στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών, η CMA CGM, η τέταρτη μεγαλύτερη ναυτιλιακή εταιρεία στον κόσμο, υπολογίζει μία αύξηση του λειτουργικού της κόστους κατά 20-30%, προκειμένου να επιτύχει τη μείωση των εκπομπών CO2 κατά περίπου 20% και την εξάλειψη σχεδόν όλων των εκπομπών θείου και των μικροσωματιδίων.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov