Search

Search Icon

search

header

Slide1

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Έκθεση Κοινοβουλευτικού Γραφείου Προϋπολογισμού (PBΟ) αναφορικά με τη δημοσιονομική πολιτική
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΚΑΝΑΔΑΣ
Ημερομηνία: 17/12/2020
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Οττάβας
Κείμενο:

Σε διαδικτυακή συνάντηση (15.12.2020) που είχε ο επικεφαλής του Κοινοβουλευτικού Γραφείου Προϋπολογισμού (Parliamentary Budget Officer – PBO), κ. Yves Giroux, με τους εμπορικούς ακολούθους των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό τη διοργάνωση της εδώ Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (EUDEL), παρουσιάστηκε η τελευταία Έκθεση (Fall Economic Statement 2020) του εν λόγω Γραφείου, η οποία δημοσιεύθηκε την 10η Δεκεμβρίου 2020. Το κείμενο της Έκθεσης είναι διαθέσιμο στην ακόλουθη ιστοσελίδα: https://www.pbo-dpb.gc.ca/en/blog/news/RP-2021-037-S--fall-economic-statement-2020-issues-parliamentarians--enonce-economique-automne-2020-enjeux-parlementaires

Όπως ανέφερε ο κ. Giroux, η ανταπόκριση της Κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της πανδημίας υπήρξε τεράστια (massive). Η δαπάνη για την υλοποίηση των μέτρων οδήγησε σε αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος, το οποίο έχει φθάσει τα 407 δισεκατομμύρια CAD, άλλως 19% του ΑΕΠ, ενώ η χρηματοδότηση των έκτακτων δαπανών προέρχεται κυρίως από έκδοση  βραχυπρόθεσμων ομολόγων. Προβλέψεις σχετικά με τον αντίκτυπο των ληφθέντων μέτρων στην οικονομία ποικίλλουν ανάλογα με τη χρονική διάρκεια ισχύος τους.

Το Κοινοβουλευτικό Γραφείο Προϋπολογισμού προβλέπει ότι η οικονομία θα εξακολουθήσει να υπολείπεται των δυνατοτήτων της τουλάχιστον μέχρι το 2024, εξαιτίας της κατάρρευσης των επιχειρηματικών επενδύσεων.

Αν και οι βουλευτές είναι ανήσυχοι ως προς τη βιωσιμότητα της οικονομίας λόγω των έκτακτων κυβερνητικών μέτρων, το PBO προβλέπει ότι ο λόγος χρέους-ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στο 50% του ΑΕΠ το 2021, ποσοστό το οποίο κρίνεται βιώσιμο από την Κυβέρνηση, δεδομένης της διατήρησης των επιτοκίων σε χαμηλό επίπεδο. Ωστόσο, δεν παρουσιάζει την ίδια εικόνα η οικονομική κατάσταση των Επαρχιών, που είναι λιγότερο βιώσιμη, σε σύγκριση με εκείνη της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης.

Η εν λόγω Έκθεση εξετάζει την οικονομική κατάσταση με γνώμονα πιθανές θετικές και αρνητικές εξελίξεις.

Έτσι, σαφώς θετική επίδραση θεωρείται ότι θα έχει ένας ταχύτερος ρυθμός ανάπτυξης, καθώς και η διαθεσιμότητα των εμβολίων, η οποία θα επισπεύσει την ανάρρωση του πληθυσμού.

Στις αρνητικές εξελίξεις (negative risks) δεσπόζουν οι ακόλουθες:  παράταση της κρίσης COVID και περαιτέρω περιορισμοί (lockdown), καθυστερήσεις στη διαθεσιμότητα εμβολίου, περαιτέρω χρονική επέκταση των προσωρινών κυβερνητικών μέτρων, λήψη νέων μέτρων και αύξηση των επιτοκίων που θα επηρέαζαν τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους.

Ο κ. Giroux δήλωσε ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις ανέκαμψαν τον Ιούνιο, ενώ αναμένεται ότι θα φθάσουν σε προ-πανδημίας επίπεδο παραγωγής, μέχρι τα τέλη του 2021. Ως προς τα νοικοκυριά, χάρη στις Κυβερνήσεις (Ομοσπονδιακή και Επαρχιακές) σημειώθηκε αύξηση εισοδήματος κατά 5%. Χωρίς τη λήψη έκτακτων μέτρων θα είχε σημειωθεί πτώση του εισοδήματός τους κατά 8%. Σε ερώτημα της εδώ Αντιπροσωπείας, o κ. Giroux απάντησε ότι δεν αποκλείονται νέες φορολογικές επιβαρύνσεις προς κάλυψη των εκτάκτων δαπανών. Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση μπορεί ενδεχομένως να δεχθεί πολιτικές πιέσεις για τη φορολόγηση  προσώπων με υψηλό εισόδημα, αν και ο κ. Giroux έχει αμφιβολίες για τη σκοπιμότητα μιας τέτοιας προσέγγισης.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov