Search

Search Icon

search

header

Slide1

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Διαδικτυακή συζήτηση «Αλήθειες για το εμπόριο: Τα μαθήματα του 2020 και προοπτικές για το 2021» (International Trade Club of Chicago), Ιλινόι, 11.01.2021)
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Ημερομηνία: 15/01/2021
Συναπτόμενο αρχείο: webinar slides us.pdf
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Σικάγου
Κείμενο:

Το International Trade Club of Chicago πραγματοποίησε στις 11 Ιανουαρίου διαδικτυακή συζήτηση με τίτλο «Trade Truths: 2020 Lessons, 2021 Outlook».

Κεντρικός ομιλητής στην συζήτηση ήταν ο Douglas A. Irwin, διακεκριμένος οικονομολόγος, καθηγητής στο Κολλέγιο Dartmouth και συγγραφέας του βιβλίου “Clashing Over Commerce: A History of U.S. Trade Policy”, με τακτική συνεισφορά στο διεθνή τύπο για οικονομικά θέματα (The Economist, Wall Street Journal, Financial Times κ.α.).

Ο ομιλητής υποστήριξε ότι η παρούσα συγκυρία είναι ιδανική για την αναθεώρηση της υπάρχουσας εμπορικής πολιτικής των Η.Π.Α. Από την παρουσίαση του καθηγητή, συγκρατούμε τα κάτωθι.

Την τελευταία τετραετία, υπό τη διοίκηση Trump, το εμπόριο αντιμετωπίστηκε ως ένα παίγνιο μηδενικού αθροίσματος. Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ και η σμίκρυνση του βιομηχανικού τομέα αποδόθηκαν λανθασμένα στο εμπόριο και τις ασύμφορες εμπορικές συμφωνίες.

Κατόπιν επισκόπησης της εμπορικής πολιτικής των Ρεπουμπλικάνων την τελευταία τετραετία, ο κ. Irwin αποκομίζει ορισμένα συμπεράσματα, εκ των οποίων σημειώνουμε τα εξής.

  • Η πολιτική που ακολούθησε ο Πρόεδρος Trump δεν ενδυνάμωσε την αμερικανική οικονομία, ούτε εξάλειψε το εμπορικό έλλειμμα. Ωστόσο, κληροδότησε ένα ισχυροποιημένο αφήγημα, ότι το εμπόριο είναι βλαβερό για την ανάπτυξη, γεγονός που αναμένεται να επηρεάσει την κατεύθυνση της χώρας μελλοντικά.
  • Παράλληλα, αποξενώθηκαν σύμμαχοι των ΗΠΑ (ΠΟΕ, ΕΕ). H αντικατάσταση της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου Βόρειας Αμερικής (NAFTA) από την νέα Συμφωνία Ελευθέρου Εμπορίου μεταξύ των ΗΠΑ, του Καναδά και του Μεξικού (USMCA) εξισορρόπησε τις πιθανές απώλειες για την αμερικανική πλευρά από μια πλήρη κατάργηση της πρώτης. Ωστόσο, το ίδιο δε συνέβη με τη Συμφωνία Συνεργασίας των Δύο Πλευρών του Ειρηνικού, όπου μη προσχωρώντας οι ΗΠΑ απέκλεισαν εαυτόν από τη συνεργασία με χώρες στις οποίες αντιστοιχεί το ένα τρίτο της παγκόσμιας οικονομίας.

- Σύμφωνα με τον κ. Irwin, ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, κ. Trump, ορθώς διείδε και ανέδειξε τα μελανά σημεία της κινεζικής εμπορικής πολιτικής.

Ερωτηθείς από συμμετέχοντα του σεμιναρίου, εάν θα συνιστούσε στον επιχειρηματικό κόσμο την επενδυτική δραστηριοποίηση στην Κίνα, απάντησε αρνητικά, επισημαίνοντας το βέβαιο κίνδυνο παρείσφρησης κρατικών συμφερόντων της Κίνας στον κινεζικό ιδιωτικό τομέα και τη μη εξασφάλιση προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων. Αντιπρότεινε δε την αναζήτηση εργατικού δυναμικού χαμηλού κόστους, εάν αυτό είναι το ζητούμενο, σε άλλες χώρες της Ν.Α. Ασίας.

   

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov