Search

Search Icon

search

header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Νέα μέτρα στήριξης γαλλικών επιχειρήσεων και εργαζομένων ενόψει επιβολής νέων περιορισμών λόγω Covid-19
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΓΑΛΛΙΑ
Ημερομηνία: 20/01/2021
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Παρισίων
Κείμενο:

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου υπό τον Γ/Πρωθυπουργό κ. Jean Castex, στις 14 Ιανουαρίου 2021, ο Υπουργός Οικονομίας, Οικονομικών και Ανάκαμψης, κ. Bruno Le Maire παρουσίασε σειρά νέων μέτρων για την ενίσχυση των επιχειρήσεων, ενόψει της γενίκευσης του μέτρου απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 18:00 σε όλη τη χώρα που θα τεθεί σε ισχύ το Σάββατο 16 τρέχ. για τουλάχιστον 15 ημέρες. Τα νέα μέτρα στήριξης αποτιμώνται σε 4 δισ. ευρώ ανά μήνα και περιλαμβάνουν:

 1. Αλλαγές στο Ταμείο Αλληλεγγύης
 • Τα έσοδα από τις εξ αποστάσεως πωλήσεις και την κατ’ οίκον κατανάλωση δεν θα περιλαμβάνονται στον κύκλο εργασιών αναφοράς για τον υπολογισμό της βοήθειας που παρέχεται στο πλαίσιο του ταμείου αλληλεγγύης. Αυτό ισχύει από τον Δεκέμβριο του 2020 και θα αποτελέσει τον κανόνα για όσο διάστημα θα λειτουργεί το ταμείο αλληλεγγύης.
 • Οι εταιρείες στον τομέα των προμηθειών, λιανικού και χονδρικού εμπορίου, ξενοδοχείων και διαφόρων υπηρεσιών που καταγράφουν απώλειες ίσες με τουλάχιστον το 70% του κύκλου εργασιών τους θα δικαιούνται αποζημίωση που καλύπτει το 20% του κύκλου εργασιών τους του 2019 (ενώ μέχρι σήμερα η βοήθεια δεν μπορούσε να υπερβεί το ποσό των 10.000 ευρώ). Η αποζημίωση αυτή θα μπορεί να ανέρχεται έως το όριο των 200.000 ευρώ το μήνα. Οι εταιρείες αυτές θα μπορέσουν να επωφεληθούν από τη βοήθεια αυτή από τον Δεκέμβριο του 2020, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους.
 • Παροχή κρατικής στήριξης που θα ανέρχεται έως και στο 70% των σταθερών δαπανών για διοικητικά κλειστές εταιρείες ή εταιρείες σε συγκεκριμένους τομείς με κύκλο εργασιών άνω του 1 εκ. ευρώ το μήνα. Η έκτακτη αυτή ενίσχυση θα προστεθεί στη βοήθεια του Ταμείου Αλληλεγγύης και θα περιοριστεί στο όριο των 3 εκ. ευρώ για την περίοδο από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2021. Η Κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Ευρ. Επιτροπή, ώστε σε ορισμένες περιπτώσεις να επιτραπεί να ξεπεραστεί το όριο των 3 εκ. ευρώ.

Η κυβέρνηση εξετάζει επίσης την επέκταση της πρόσθετης ενίσχυσης για να καλύψει τις πάγιες δαπάνες και μικρότερων δομών που δεν έχουν κύκλο εργασιών 1 εκ. ευρώ ανά μήνα, αλλά που έχουν σημαντικά πάγια κόστη, όπως γυμναστήρια, αθλητικές αίθουσες, κλειστοί χώροι δραστηριοτήτων και κέντρα διακοπών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων (που περιλαμβάνουν τουριστικά συγκροτήματα για διαμονή, εστίαση και δραστηριότητες).

 1. Ειδική ενίσχυση για τους αμπελουργούς

Οι αμπελουργοί, οι οποίοι πλήττονται και από τις αμερικανικές κυρώσεις με την επιβολή δασμών στους οίνους και το κονιάκ, θα μπορούν να επωφεληθούν από τη βοήθεια του ενισχυμένου ταμείου αλληλεγγύης ως εξής:

 • εάν καταγράψουν απώλειες ίσες με το 50% του κύκλου εργασιών τους, θα λάβουν αποζημίωση ίση με το 15% του κύκλου εργασιών τους του 2019 έως το όριο των 200.000 ευρώ το μήνα,
 • εάν καταγράψουν απώλειες ίσες με το 70% του κύκλου εργασιών τους, θα λάβουν αποζημίωση ίση με το 20% του κύκλου εργασιών τους για το 2019 έως το όριο των 200.000 ευρώ το μήνα.
 1. Κρατικά εγγυημένα δάνεια

Θα δοθεί επιπλέον περίοδος χάριτος ενός έτους για την έναρξη της αποπληρωμής των κρατικά εγγυημένων δανείων σε κάθε επιχείρηση που το επιθυμεί. Έτσι, εταιρεία που έχει συνάψει κρατικά εγγυημένη δανειακή σύμβαση τον Απρίλιο του 2020, και η οποία δεν θα είναι σε θέση να αρχίσει να αποπληρώνει το δάνειο τον Απρίλιο του 2021, δύναται να ζητήσει αναβολή ενός έτους και να αρχίσει να αποπληρώνει το δάνειο τον Απρίλιο του 2022.

 1. Λοιπά τραπεζικά δάνεια

Σε συνεννόηση με τη Γαλλική Ένωση Τραπεζών, θα εξετάζονται ευνοϊκά και με εξατομικευμένο τρόπο τυχόν μορατόριουμ ή παράταση των προθεσμιών εξόφλησης δανείων για εταιρείες που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν περιορισμούς στη δραστηριότητα.

 1. Απαλλαγή από κοινωνικές εισφορές

Οι απαλλαγές, εξαιρέσεις και ενισχύσεις για την πληρωμή των κοινωνικών εισφορών που τέθηκαν σε ισχύ τον Δεκέμβριο 2020 θα διατηρηθούν και τον Ιανουάριο 2021. Όλες οι εταιρείες που είναι διοικητικά κλειστές ή που παρουσιάζουν μείωση τουλάχιστον 50% στον κύκλο εργασιών τους στους συγκεκριμένους τομείς που πλήττονται ιδιαίτερα, θα συνεχίσουν να επωφελούνται από αυτό το μέτρο.

 1. Αναβαλλόμενες λογιστικές αποσβέσεις αγαθών

Καθώς πολύ μεγάλος αριθμός εταιρειών δεν έχει κάνει χρήση του εξοπλισμού του κατά το 2020 όπως προβλεπόταν, παρέχεται η δυνατότητα να αναβληθεί η λογιστική απόσβεση αυτών των αγαθών προκειμένου να ελαφρυνθούν οι λογαριασμοί των εταιρειών και να διατηρηθούν τα ίδια κεφάλαιά τους.

Από την πλευρά της η Υπουργός Εργασίας κα Elisabeth Borne ανακοίνωσε τη διατήρηση του μηχανισμού της μερικής ανεργίας μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου. Έτσι, το κράτος θα συνεχίσει να αποζημιώνει πλήρως (100%) τους εργαζομένους που απασχολούνται σε επιχειρήσεις που έχουν κλείσει διοικητικά ή που πλήττονται ιδιαιτέρως από το μέτρο απαγόρευσης της κυκλοφορίας από τις 18:00 (όπως εμπορικά καταστήματα) έως τα τέλη Φεβρουαρίου. Για εταιρείες σε προστατευμένους τομείς, όπως ξενοδοχεία ή εταιρείες στον τομέα του θεάματος και των εκδηλώσεων, το κράτος θα συνεχίσει να καλύπτει το 100% των αμοιβών που καταβάλλονται στους εργαζομένους μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Από τον Μάρτιο, η κάλυψη στο 100% των αποδοχών θα διατηρηθεί για όσες εταιρείες έχουν πτώση κύκλου εργασιών κατά 80%. Για τις υπόλοιπες εταιρείες, ο εργοδότης θα πρέπει να καταβάλει το 15%. Όσον αφορά στους λοιπούς τομείς, το κράτος θα συνεχίσει να στηρίζει μερικώς τους εργαζομένους μέχρι τον Φεβρουάριο με τον εργοδότη να καταβάλει το 15%, ενώ από τον Μάρτιο το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί σε 40%.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov