Search

Search Icon

search

header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Οδικός Χάρτης για την ελεγχόμενη ανάπτυξη φωτοβολταϊκών μεταξύ γαλλικών αγροτικών ενώσεων και της εταιρείας EDF Renouvelables
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΓΑΛΛΙΑ
Ημερομηνία: 25/01/2021
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Παρισίων
Κείμενο:

Στις 19 Ιανουαρίου 2021, η Εθνική Ομοσπονδία Συνδικάτων Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων Γαλλίας (Fédération Nationale des Syndicats d'Exploitants Agricoles – FNSEA) και η Μόνιμη Συνέλευση των Αγροτικών Επιμελητηρίων Γαλλίας (Assemblée Permanente des Chambres d’Agriculture – APCA) υπέγραψαν οδικό χάρτη με την εταιρεία ενέργειας EDF Renouvelables με στόχο τη διασφάλιση μίας ισορροπημένης ανάπτυξης της επίγειας φωτοβολταϊκής ενέργειας στη Γαλλία.

Με τον τρόπο αυτό, οι δύο επαγγελματικές γεωργικές οργανώσεις και η δημόσια εταιρεία επιχειρούν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις που θέτει η κλιματική αλλαγή, ιδίως μέσω του πολυετούς ενεργειακού προγραμματισμού (PPE), ο οποίος προβλέπει την αύξηση της παραγωγικής ικανότητας της φωτοβολταϊκής ηλιακής ενέργειας από 10 GW σήμερα σε περίπου 40 GW έως το 2028-2030. Ωστόσο, αυτή η αύξηση δεν μπορεί να επέλθει με οποιοδήποτε τρόπο, αλλά πρέπει να είναι ελεγχόμενη και ρυθμισμένη, σύμφωνα με την Πρόεδρο της FNSEA κα Christiane Lambert, με στόχο τη διατήρηση των εδαφών, προκειμένου να διασφαλισθεί η επισιτιστική κυριαρχία της χώρας.

Μέχρι σήμερα, για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκής ενέργειας φαίνεται ότι προκρίνονταν χώροι όπως οι υποβαθμισμένες βιομηχανικές εκτάσεις, οι εγκαταλελειμμένοι αυτοκινητόδρομοι, οι παλιοί χώροι υγειονομικής ταφής και τα βιομηχανικά και γεωργικά κτίρια. Ωστόσο, για την επίτευξη των στόχων που θέτει ο PPE, απαιτείται η ενσωμάτωση φωτοβολταϊκών πάνελ περίπου 15.000 εκταρίων στο ενεργειακό μείγμα της χώρας. Σε αυτό το πλαίσιο, η πίεση στη γεωργική γη αυξάνεται και τα έργα πολλαπλασιάζονται, με αποτέλεσμα η επίτευξη συμφωνίας επί ενός κοινού και σαφούς οδικού χάρτη ανάπτυξης να καθίσταται πολύ σημαντική.

Ο οδικός χάρτης που υπεγράφη μεταξύ FNSEA, APCA και EDF Renouvelables προβλέπει συγκεκριμένες περιβαλλοντικές υποχρεώσεις και καθορίζει ότι όλα τα έργα θα πρέπει να λαμβάνουν την έγκριση της Περιφερειακής Επιτροπής για τη Διατήρηση των Φυσικών, Γεωργικών και Δασικών Περιοχών. Με τον τρόπο αυτό, επιχειρεί να δώσει προτεραιότητα στη δημιουργία περιβαλλοντικών υπηρεσιών για την περίπτωση που θα εφαρμοστούν περιβαλλοντικά αντισταθμιστικά μέτρα στις γεωργικές γαίες, ενώ προβλέπει ότι η περίοδος λειτουργίας και εκμετάλλευσης μίας εγκατάστασης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 35 έτη. Επιπλέον, προβλέπει είτε τη χρήση βάσεων χωρίς σκυρόδεμα είτε τη δέσμευση του χειριστή να αφαιρέσει τις βάσεις στο τέλος της λειτουργίας της εγκατάστασης, προκειμένου να εξασφαλίσει τη δυνατότητα επαναξιοποίησης της γης. Επίσης υποχρεώνει τον χειριστή να αποκαταστήσει τη γη μετά την αποσυναρμολόγηση της εγκατάστασης και καθιστά υποχρεωτική την ανακύκλωση όλων των ανακυκλώσιμων υλικών μέσω ειδικών καναλιών.

Σύμφωνα με την Πρόεδρο της FNSEA κα Christiane Lambert, αυτός ο χάρτης αποτελεί πραγματική πρόοδο, αποδεικνύοντας τον σημαντικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι αγρότες στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Σε κάθε περίπτωση, η κα Lambert δεν παρέλειψε να τονίσει ότι ο γεωργικός κόσμος θα είναι πολύ προσεκτικός, ώστε να διασφαλισθεί ότι αυτή η ευκαιρία που προσφέρεται στους αγρότες για διαφοροποίηση των εισοδημάτων τους δεν θα επηρεάσει την παραγωγή τροφίμων.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov