Search

Search Icon

search

header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Swiss International Air Lines (SWISS): Θερινό πρόγραμμα πτήσεων 2021. Αναμένεται μερική ανάκαμψη της αεροπορικής βιομηχανίας το καλοκαίρι. Νέος ελληνικός προορισμός η Σαντορίνη, διατηρούνται και επεκτείνονται Αθήνα, Θεσσαλονίκη.
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΕΛΒΕΤΙΑ
Ημερομηνία: 26/02/2021
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Βέρνης (Αρμοδιότητα και για Λιχτενστάιν)
Πηγή: SWISS
Κείμενο:

Με χθεσινό δελτίο τύπου, ο εθνικός ελβετικός αερομεταφορέας, τουλάχιστον κατ’εικόνα, Swiss International Air Lines (SWISS), οποίος ανήκει στον όμιλο της Lufthansa Group και ακολουθώντας, κατά συνέπεια, τη φετινή ιδιαίτερα συγκρατημένη εμπορική πολιτική του ομίλου, ανακοίνωσε τον φετινό θερινό προγραμματισμό των πτήσεών του.

Ως αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων ταξιδιωτικών περιορισμών, εξαιτίας της πανδημίας, η SWISS δεν προβλέπει σημαντική επιστροφή της ταξιδιωτικής δραστηριότητας μέχρι το καλοκαίρι. Η ανάκαμψη της αεροπορικής βιομηχανίας καθυστερεί περαιτέρω λόγω της εμφάνισης των νέων μεταλλάξεων του κορωνοϊού, των παρατεταμένων απαγορεύσεων κυκλοφορίας (lockdown) σε πολλές χώρες, του κλεισίματος συνόρων και της συνεχιζόμενης εφαρμογής αυστηρών ταξιδιωτικών περιορισμών.

Ειδικά στο β΄ τρίμηνο 2021, το πρόγραμμα πτήσεων θα είναι σημαντικά μικρότερο από το αρχικά προγραμματισμένο, μόνο 37% της διαθέσιμης χωρητικότητας του 2019. Κατά τη διάρκεια του γ΄ τριμήνου, η SWISS αναμένει να είναι σε θέση να προσφέρει περίπου το 65% αυτού του επιπέδου ξανά. Το κύριο βάρος θα σηκώσει η Ζυρίχη, απ’όπου θα εξυπηρετούνται συνολικά 85 προορισμοί και ακολουθεί η Γενεύη με 43 προορισμούς. Κατά την επιλογή της η SWISS αποφάσισε να επικεντρωθεί στο ταξίδι αναψυχής (leisure) και επίσκεψης (visiting), καθώς τα επαγγελματικά ταξίδια αναμένεται να ανακάμψουν πιο αργά.

Ιβηρική (+Αζόρες, Κανάριες Νήσους) και Ελλάδα ενισχύονται ως προορισμοί της Νότιας Ευρώπης και διατηρείται το Κάιρο, από τις αραβόφωνες χώρες. Καμία δημοσιότητα δεν παρατηρείται, μέχρι στιγμής, για Ιταλία, Τουρκία, ΜΕΝΑ.

Από Ζυρίχη θα εξυπηρετηθούν δύο νέοι προορισμοί, το Ταλίν και το Billund της Δανίας, έδρα της LEGO και του θεματικού της πάρκου LEGOLAND. Επανέρχονται τρεις υπερατλαντικοί προορισμοί, το Miami, η Βοστώνη και το Λος Άντζελες, με 5 έως 7 πτήσεις την εβδομάδα έκαστη, ενώ με 2 έως 5 πτήσεις της εβδομάδα θα εξυπηρετούνται Κάιρο, Νις, Σεράγεβο και Μπορντώ. Το Λονδίνο επανέρχεται, επίσης, με 12 πτήσεις την εβδομάδα. Πέραν αυτών, η SWISS θα επεκτείνει την προσφορά της σε δημοφιλείς της προορισμούς:  Βερολίνο (6 πτήσεις την ημέρα), Αθήνα, Βαρκελώνη, Palma de Mallorca, Αμβούργο, Βιέννη, Κοπεγχάγη (3 πτήσεις την ημέρα), Νάπολι με 11 πτήσεις την εβδομάδα και Θεσσαλονίκη με 9 πτήσεις την εβδομάδα.

Από Γενεύη προστίθενται τρεις νέοι προορισμοί: η Σαντορίνη, από 19/6, με 2 πτήσεις την εβδομάδα, το Σπλιτ στις αρχές Ιουλίου και, από αρχές Σεπτεμβρίου, η νήσος Μαδέιρα, στον Ατλαντικό. Οι προορισμοί με τη συχνότερη συγκοινωνία από Γενεύη θα είναι αυτό το καλοκαίρι το Λονδίνο (Heathrow), η Αθήνα, το Πόρτο και η Λισσαβώνα. Τέλος, η SWISS θα είναι η μοναδική εταιρεία με απευθείας εβδομαδιαία πτήση στην Ponta Delgada, στις Αζόρες.

 

Επισημαίνουμε πως η εταιρεία βρέθηκε με το ξέσπασμα της πανδημίας, την προηγούμενη άνοιξη, σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση, όταν και ζήτησε επείγουσα οικονομική στήριξη από την ελβετική Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση. Tην έλαβε, τελικώς, αλλά με πολλές επιφυλάξεις και έντονη, δημόσια και μη, κριτική για το ποιόν της εταιρικής διακυβέρνησής της και την ικανότητα, από μέρους της, διαχείρισης της κρίσης, καθώς δεν υπήρχαν αρνητικά εταιρικά οικονομικά στοιχεία τέτοια που να δικαιολογούσαν την κατάσταση στην οποία περιήλθε.

Τελικώς, επικράτησε η επιχειρηματολογία περί του ισχυρά συστημικού ειδικού βάρους της εταιρείας, αλλά και του έντονου συμβολικού φορτίου που φέρει για λογαριασμό της ευημερούσας και οικονομικά ισχυρής Ελβετίας, φέροντας περίοπτα το εθνικό της σύμβολο.

Δεν είναι όμως βέβαιο, εάν ένα δεύτερο αίτημα οικονομικής στήριξης λάβει την ίδια θετική στήριξη τόσο από τον πολιτικό κόσμο, όσο και από την κοινή γνώμη.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov