Search

Search Icon

search

header

Slide1

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Επενδυτική ενημερωτική συνάντηση του Οργανισμού Shanghai Municipal Commission of Commerce (SCOFCOM)
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΚΙΝΑ
Ημερομηνία: 26/02/2021
Συναπτόμενο αρχείο: Photos - Shanghai Municipal Govt Briefing, Shanghai Commission of Commerce 20210224 cn.docx
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Σαγκάης
Πηγή: Γραφείο ΟΕΥ Σαγκάης
Κείμενο:

Επενδυτική ενημερωτική συνάντηση του Οργανισμού Shanghai Municipal Commission of Commerce (SCOFCOM) με τις ξένες αποστολές στη Σαγκάη, (Σαγκάη, 24 Φεβρουαρίου 2021)

 

Πραγματοποιήθηκε επίσημη ενημέρωση επενδυτικού χαρακτήρα για τα επιτεύγματα της πόλης της Σαγκάης κατά το παρελθόν έτος στον τομέα της οικονομίας καθώς και προσκλητήριο για νέες άμεσες ξένες επενδύσεις στην πόλη το τρέχον έτος, που διοργάνωσε ο κινεζικός κυβερνητικός οργανισμός Shanghai Municipal Commission of Commerce(SCOFCOM), στην Σαγκάη, στο Ξενοδοχείο Shangrila Pudong Shanghai, στις 24 Φεβρουαρίου 2021.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι διπλωματικών Αποστολών στη Σαγκάη, εκπρόσωποι ξένων πολυεθνικών εταιρειών με παρουσία στη πόλη &, Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια. Σε εν λόγω εκδήλωση συμμετείχαν 65 περίπου εκπρόσωποι ξένων Διπλωματικών Αποστολών, Επιμελητηρίων και ξένων επιχειρήσεων στη Σαγκάη.

Από πλευράς οργανωτών (Shanghai Municipal Commission of Commerce (SCOFCOM) και Δήμος Σαγκάης, παρουσίασαν τα οικονομικά επιτεύγματα της πόλης οι κκ. Mr. Gu Jun, Party Secretary of Shanghai Municipal Commission of Commerce (SCOFCOM) & Mdm. Zong Ming, Vice Mayor of Shanghai Municipal People’s Government. Παρουσίασαν πίνακες με τους ρυθμούς ανάπτυξης της Σαγκάης. Προβλήθηκαν οι  δυνατότητες για επενδύσεις σε νέους τομείς της οικονομίας, με επισήμανση των ευκαιριών.

Από την εκδήλωση, την οποία παρακολούθησε το Γραφείο ΟΕΥ Σαγκάης, συγκρατούνται τα ακόλουθα:

Εν λόγω εκδήλωση απευθύνονταν αφενός προς τις ξένες χώρες προκειμένου επισημάνει την επιτυχή διαχείριση της πανδημίας Covid-19 εκ μέρους τοπικών Αρχών, (Η Σαγκάη ως η ασφαλέστερη υγειονομικά πόλη παγκοσμίως, όσον αφορά στον Covid-19) και αφετέρου προς ενδιαφερόμενους επενδυτές γενικότερα αλλά και ειδικότερα σε ξένες εταιρείες που θα επιθυμούσαν να εκμεταλλευτούν τα κίνητρα που προσφέρει το INVEST IN SHANGHAI, και να επενδύσουν στην πόλη της Σαγκάης.

Εν λόγω εκδήλωση εστίασε στις νέες τάσεις της αγοράς που αντανακλά το ενδιαφέρον της Κίνας και ειδικότερα της Σαγκάης, για τομείς οικονομικής δραστηριότητας όπως: Τεχνητή Νοημοσύνη & Ρομποτική, Υγεία και καινοτομία, Ηλεκτροκίνηση και Ενέργεια ΑΠΕ, Αυτοματοποίηση και ηλεκτρονικό Εμπόριο & Ψηφιακός μετασχηματισμός διαδικασιών παραγωγής και κατανάλωσης/εμπορίου στην πόλη της Σαγκάης. Ειδική αναφορά έγινε και στην 4η Διεθνή Έκθεση Εισαγωγών Σαγκάης (CIIE 2021) ως σημαντικού μοχλού μετασχηματισμού της οικονομίας της πόλης και κέντρο επιπρόσθετων ξένων επενδύσεων. Ημερομηνίες διεξαγωγής της:5-10/11/2021.

Πιο συγκεκριμένα η οικονομική ανάπτυξη της πόλης για το 2020 είχε ως εξής:

 -11,8 δις Δολλ. ΗΠΑ, Συνολικές επενδύσεις

 -481 Κέντρα καινοτομίας και έρευνας τεχνολογίας,

 -3,7 τρις γιουάν (571,7 δις Δολλ.ΗΠΑ) ΑΕΠ Σαγκάης 

 -3,5 τρις γιουάν (540,8 δις Δολλ.ΗΠΑ) εξωτερικό εμπόριο

 -1,5 τρις γιουάν (231,7 δις Δολλ.ΗΠΑ) ετήσιος κύκλος εμπορίου

Οι επενδύσεις ξένων επιχειρήσεων στη μητροπολιτική περιοχή της Σαγκάης αυξάνονται σταθερά τα τελευταία χρόνια, τάση που παρατηρείται και το 2020,έτος πανδημίας Covid-19.

Στο περιθώριο της εκδήλωσης πραγματοποιήσαμε αρκετές κατ’ ιδίαν  συναντήσεις με κινέζους αξιωματούχους αλλά και εκπροσώπους πολυεθνικών εταιρειών που έχουν επενδύσει στη Σαγκάη προκειμένου αποκομίσουμε εντυπώσεις τους για την οικονομία της πόλης και το επενδυτικό κλίμα για τις ξένες επιχειρήσεις, το περασμένο έτος, στην ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή Σαγκάης.

Παράγοντες όπως η αυστηρότερη νομοθεσία, η αύξηση του κόστους λειτουργίας τους και η έλλειψη αλλοδαπού εξειδικευμένου προσωπικού, λόγω εμποδίων στις άδειες παραμονής τους αλλά και σειράς άλλων εμποδίων, λόγω πανδημίας, καθιστά τη Σαγκάη ολοένα και λιγότερο φιλική προς τον ξένο επιχειρηματία.

Τέτοιες εκδηλώσεις, πέραν του γεγονότος ότι καταδεικνύουν τις νέες τάσεις εντός κινεζικής επικράτειας, όσον αφορά τις επενδύσεις και τις κινήσεις κεφαλαίων, δύνανται να θέσουν κατευθυντήριες γραμμές για συμμετοχή ελληνικών εταιρειών σε επενδυτικά προγράμματα της πόλης της Σαγκάης, που θα επιθυμούσαν να δραστηριοποιηθούν στην τοπική αγορά.

 

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov