Search

Search Icon

search

header

Slide1

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Απώλειες των επιχειρήσεων του δείκτη CAC 40 κατά το έτος 2020 λόγω της πανδημίας
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΓΑΛΛΙΑ
Ημερομηνία: 05/03/2021
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Παρισίων
Κείμενο:

Η πανδημία Covid-19 και η οικονομική κρίση που ακολούθησε είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση των κερδών των επιχειρήσεων του δείκτη CAC 40 κατά 51% το 2020, ποσοστό σημαντικά μεγαλύτερο από εκείνο που καταγράφηκε κατά τη χρηματοοικονομική κρίση του 2008, οπότε τα κέρδη τους είχαν μειωθεί κατά 37%. Τα συνολικά καθαρά κέρδη των 37 εταιρειών που έχουν δημοσιεύσει μέχρι σήμερα λογαριασμούς ανέρχονται σε 39 δισ. €, έναντι 80 δισ. € το 2019, ενώ και τα μερίσματα που κατέβαλαν οι εταιρείες του CAC40 υποχώρησαν κατά 42% το 2020, σε 28,6 δισ.€.

Αρκετοί ήταν οι όμιλοι, οι οποίοι έκλεισαν το έτος με θεαματικές απώλειες: 8 δισ. ευρώ για τη Renault, 7,2 δισ. ευρώ γαι την Unibail-Rodamco-Westfield, σχεδόν 6 δισ. ευρώ για την Total, άνω του 1 δισ. ευρώ για την Engie και την Airbus, ενώ ακολουθούν οι ArcelorMittal και Société Générale με απώλειες 700 και 200 εκ. ευρώ αντίστοιχα.

Παρόλο που η έκταση των απωλειών αυτών αποδεικνύεται πολύ σημαντική, η διάρκειά τους αναμένεται να είναι βραχεία. Περίπου ένα έτος μετά την ανακοίνωση του πρώτου περιορισμού, οι μεγάλες γαλλικές εταιρείες βλέπουν ήδη ορισμένα σημάδια ανάκαμψης, έχοντας πλέον προσαρμοστεί στις επιπτώσεις της κρίσης, μετά από τη διακοπή που βίωσαν το α΄ εξάμηνο του 2020.

Στο τέλος Ιουνίου 2020, ο δείκτης CAC 40 στο σύνολό του κατέγραφε ζημιές. Έξι μήνες αργότερα, ο αριθμός των εταιρειών στο “κόκκινο” είχε μειωθεί στο μισό. Όσον αφορά την πτώση του κύκλου εργασιών, περιορίστηκε τελικά σε λίγο πάνω από 10% κατά τη διάρκεια του έτους, έναντι πτώσης 20% το α΄ εξάμηνο του έτους. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η επιστροφή στην κανονικότητα είναι κοντά, με την πιο έντονη περίοδο της κρίσης να έχει παρέλθει ακόμη και για τους τομείς που πλήττονται περισσότερο, όπως ο τουρισμός, οι αεροπορικές μεταφορές και η αυτοκινητοβιομηχανία. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η Renault αύξησε το περιθώριό της στο τέλος του έτους, υιοθετώντας ένα νέο στρατηγικό σχέδιο, ενώ οι ArcelorMittal, Total, Airbus και Société Générale μείωσαν τις απώλειές τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το Bloomberg, τα ετήσια αποτελέσματα έχουν ξεπεράσει τις προσδοκίες των αναλυτών κατά περίπου 10% κατά μέσο όρο.

Από την άλλη πλευρά, οι τομείς των ειδών πολυτελείας και της τεχνολογίας αποτελούν την εξαίρεση, έχοντας ήδη ξεπεράσει τα επίπεδα πριν από την κρίση στο χρηματιστήριο, με ορισμένες εταιρείες, όπως οι Schneider, LVMH και Dassault Systèmes, να έχουν πετύχει ακόμη και νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Βέβαια, η πανδημία αναμένεται ότι θα αφήσει το σημάδι της στις γαλλικές εταιρείες, καθώς για ορισμένες εξ αυτών, οι οποίες αντιμετωπίζουν μακροχρόνια διαρθρωτικά προβλήματα, δημιούργησε έναν επείγοντα χαρακτήρα και ενήργησε ως καταλύτης. Σύμφωνα με τους αναλυτές της PricewaterhouseCoopers, 18 εταιρείες του δείκτη CAC 40 έχουν ξεκινήσει σχέδια αναδιάρθρωσης και εξοικονόμησης πόρων: η Unibail-Rodamco-Westfield αναθεώρησε τη στρατηγική της, η Société Générale ξεκίνησε την ενοποίηση του δικτύου λιανικής τραπεζικής της θυγατρικής της Crédit du Nord, η PSA ολοκλήρωσε τη συγχώνευση της με τη Fiat-Chrysler δημιουργώντας την εταιρεία Stellantis, ενώ πρόσφατα η Danone επανεξέτασε το μοντέλο διακυβέρνησής της, διαχωρίζοντας τις αρμοδιότητες του Προέδρου και του Διευθύνοντος Συμβούλου.

Ωστόσο, σε ορισμένους τομείς, η ανάκαμψη αναμένεται να είναι δύσκολη, με την Unibail να έχει ήδη προειδοποιήσει ότι δεν θα πληρώσει μέρισμα τα επόμενα τρία χρόνια, την Airbus και τη Safran να εξακολουθούν να εξαρτώνται από την επανέναρξη των αεροπορικών μεταφορών, και τις αυτοκινητοβιομηχανίες, που επλήγησαν σοβαρά το περασμένο έτος, να αντιμετωπίζουν τώρα δυσκολίες στην προμήθεια ημιαγωγών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κρίση της πανδημίας είχε ως αποτέλεσμα και την επιτάχυνση του μετασχηματισμού του δείκτη CAC 40, λόγω της πτώσης της κεφαλαιοποίησης των παραδοσιακά ισχυρών επιχειρήσεων, όπως τις εταιρείες ενέργειας (π.χ. Total) και τους μεγάλους γαλλικούς τραπεζικούς ομίλους, και της ταυτόχρονης αύξησης της κεφαλαιοποίησης εταιρειών άλλων κλάδων. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι τέσσερις σημαντικότερες εταιρείες ειδών πολυτελείας, οι οποίες συχνά αναφέρονται με το ακρωνύμιο KHOL – Kering, Hermès, L'Oréal και LVMH, είδαν την κεφαλαιοποίησή τους να αυξάνεται κατά 20% το 2020, από 500 δισ. ευρώ σε 600 δισ. ευρώ, όταν η συνολική κεφαλαιοποίηση του δείκτη CAC 40 μειώθηκε κατά 2,2% (ήτοι, πτώση κατά 42 δισ. ευρώ, στα 1.793 δισ. ευρώ). Η κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων αυτών εταιρειών αντιστοιχεί σε περισσότερο από το 1/3 της συνολικής κεφαλαιοποίησης του δείκτη CAC 40, επίπεδο που αποτελεί ρεκόρ, με τις εταιρείες αυτές να καταλαμβάνουν τις 4 από τις 6 πρώτες θέσεις του δείκτη του Χρηματιστηρίου Παρισίων. Την ίδια στιγμή, αύξηση σημείωσε και το μερίδιο του τομέα της τεχνολογίας στον δείκτη CAC 40, το οποίο από οριακά επίπεδα πλέον ανέρχεται σε 9%. Αντίθετα, το βάρος των εταιρειών του πετρελαϊκού και του τραπεζικού τομέα στον δείκτη CAC 40 μειώθηκε από 7,4% σε 5,2% και από 15% σε 8% αντιστοίχως. Συνολικά, κατά το 2020 υπήρξαν σημαντικές αλλαγές στη σύνθεση του δείκτη CAC 40, με την αποχώρηση γνωστών εταιρειών, όπως η Accor και η TechnipFMC και την είσοδο νέων, όπως η Alstom, η Worldline και η Teleperformance.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov