Search

Search Icon

search

header

Slide1

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Εκτόξευση Πρώτου Τυνησιακού Δορυφόρου
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΤΥΝΗΣΙΑ
Ημερομηνία: 26/03/2021
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Τύνιδας
Κείμενο:

Καθώς η Τυνησία διανύει μια δύσκολη οικονομική και πολιτική συγκυρία, ένα αξιοσημείωτο γεγονός απασχόλησε την επικαιρότητα, δίνοντας μια αίσθηση εμπιστοσύνης στις δυνατότητες της χώρας. Συγκεκριμένα, στις 22/3, η Τυνησία εκτόξευσε και έθεσε σε τροχιά δορυφόρο, ο οποίος μάλιστα είναι 100% τυνησιακής κατασκευής.  Η Τυνησία είναι η πρώτη χώρα στο Μαγκρέμπ και η έκτη αφρικανική χώρα που κατασκεύασε εξ ολοκλήρου δικό της δορυφόρο, σύμφωνα με τον εξειδικευμένο ιστότοπο Space in Africa.

                Ο τυνησιακός δορυφόρος Challenge One εκτοξεύτηκε τη Δευτέρα από τη βάση του Μπαϊκονούρ στο νότιο-κεντρικό Καζακστάν από τον ρωσικό πύραυλο Soyuz-2.1,  που επίσης μετέφερε άλλους δορυφόρους. Με την ευκαιρία αυτή, ο Όμιλος Telnet, κατασκευαστής του Challenge One, διοργάνωσε τελετή στα κεντρικά του γραφεία στην Τύνιδα για να τη ζωντανή κάλυψη της εκδήλωσης παρουσία του Προέδρου της Τυνησίας κ. Kais Saied. Ο δορυφόρος μπήκε σε τροχιά στις 11:25 π.μ. (10:25 π.μ. GMT).

                Σύμφωνα με τον  Τυνήσιο Πρόεδρο, "το γεγονός αυτό αντικατοπτρίζει την επιθυμία της Τυνησίας και των νέων Τυνήσιων να υπερβούν τα όρια της γης". Επίσης, ο κ. Saied  ανέφερε ότι ο πραγματικός πλούτος της χώρας είναι η νεολαία και ότι η χώρα δεν έχει έλλειψη πόρων αλλά «εθνικής βούλησης».

                Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Telnet κ.Mohamed Frikha δήλωσε ότι ο πρώτος τυνησιακός δορυφόρος «είναι ο καρπός μιας ολόκληρης γενιάς πολιτισμού και γνώσης, καθώς και έργο 20 Τυνήσιων μηχανικών», προσθέτοντας ότι αυτό είναι μόνο το πρώτο βήμα προς το διάστημα που θα ακολουθήσουν και άλλα.

                Τεχνικώς, ο Challenge One είναι ένας μικρός δορυφόρος που ζυγίζει περίπου 3 κιλά και θα χρησιμοποιηθεί στην τεχνολογία Internet of Things. Έχει σχεδιαστεί και υλοποιηθεί αποκλειστικά από τις δεξιότητες Τυνησίων επιστημόνων, θα συμβάλει στην επικοινωνία και την βελτίωση πολλών τομέων, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας, των μεταφορών, της γεωργίας και της εφοδιαστικής και θα ενταχθεί σε ένα παγκόσμιο σύστημα ανάλυσης δεδομένων. Τα δεδομένα που συλλέγονται θα είναι προσβάσιμα σε πραγματικό χρόνο. Βασικός στόχος του σχεδίου είναι να καλύψει την αυξανόμενη ανάγκη για δορυφορική σύνδεση καθώς λιγότερο από 20% της επιφάνειας της γης καλύπτεται από το επίγειο δίκτυο διαδικτύου. Ο Challenge One επίσης καινοτομεί καθώς χρησιμοποιεί  στο διάστημα το LoRa, ένα επίγειο πρωτόκολλο μετάδοσης δεδομένων. Σύμφωνα με αναφορές στον εδώ Τύπο, η Τυνησία στοχεύει να θέσει σε τροχιά  και άλλους δορυφόρους εντός των επομένων 3 ετών.

                Σε ό,τι αφορά τους Τυνήσιους επιστήμονες που υλοποίησαν το έργο, τούτοι είναι μηχανικοί απόφοιτοι τυνησιακών ΑΕΙ, οι περισσότεροι μεταξύ 25 και 30 ετών. Η ομάδα Challenge One υποστηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό και από μηχανικούς που εργάζονται στο εξωτερικό, ένας εκ των οποίων συμμετείχε στην ομάδα της πρόσφατης αποστολής της NASA στον πλανήτη Άρη. Αρκετές χιλιάδες μηχανικοί εγκαταλείπουν κάθε χρόνο την Τυνησία για μια θέση εργασίας στο εξωτερικό. Πέρα από την τεχνολογική πρόοδο, η επιτυχία του προγράμματος γεννά αισιοδοξία για τις προοπτικές εγχώριας απασχόλησης για το εξειδικεθυμένο και επιστημονικό προσωπικό της χώρας.

                Η TelNet στοχεύει σε συνεργασία με άλλες αραβικές και αφρικανικές χώρες στη δημιουργία ενός "αστερισμού" περισσότερων από είκοσι δορυφόρων, εντός τριών ετών. Σύμφωνα με τον ιστότοπο Space in Africa, η αφρικανική διαστημική αγορά φθάνει σε αξία τα  7 δις δολάρια και είναι πιθανόν να αυξηθεί πάνω από 40 τοις εκατό τα επόμενα πέντε χρόνια. Ήδη έντεκα από τις 55 αφρικανικές χώρες έχουν ξεκινήσει προγράμματα για ανάπτυξη δορυφόρων και επί του παρόντος βρίσκονται σε τροχιά 43 αφρικανικοί δορυφόροι. 

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov