Search

Search Icon

search

header

Slide1

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Τακτική αξιολόγηση Ελβετίας από ΔΝΤ (άρθρο IV): Έπαινος για τη διαχείριση της οικονομίας εν μέσω πανδημίας, πρόβλεψη για φετινή ανάπτυξη +3,5%, μακροπρόθεσμες προκλήσεις η μεταρρύθμιση της συνταξιοδότησης και η κλιματική αλλαγή.
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΕΛΒΕΤΙΑ
Ημερομηνία: 08/04/2021
Σχετικός σύνδεσμος: https://www.imf.org/en/News/Articles/2021/04/06/mcs040621-switzerland-staff-concluding-statement-of-the-2021-article-iv-mission
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Βέρνης (Αρμοδιότητα και για Λιχτενστάιν)
Πηγή: International Monetary Fund
Κείμενο:

Α.         Αντιπροσωπεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) διεξήγαγε την φετινή τακτική διαβούλευση με την Ελβετία, στο πλαίσιο του άρθρου IV του Ταμείου, από τις 17 Μαρτίου έως τις 7 Απριλίου 2021, μέσω τηλεδιάσκεψης, μετά την ακύρωση της αξιολόγησης του περασμένου έτους, λόγω της πανδημίας.

Σύμφωνα με το χθεσινό “Staff Concluding Statement”[1], το ΔΝΤ πιστεύει ότι η Ελβετία έχει μέχρι στιγμής διαχειριστεί καλά την πανδημία COVID-19, επιτυγχάνοντας ιδίως τον περιορισμό της μείωσης των οικονομικών επιδόσεων. Τα οικονομικά μέτρα θα πρέπει τώρα να προσανατολιστούν προς μια ισχυρή και βιώσιμη ανάκαμψη. Για το έτος 2021, το ΔΝΤ αναμένει αύξηση του ελβετικού ΑΕΠ κατά +3,5%, για το 2022 κατά +2,8%, σε ένα βελτιωμένο παγκόσμιο περιβάλλον με υψηλότερη ιδιωτική κατανάλωση και επενδύσεις. Προσδιορίζει, επίσης, δύο προκλήσεις που θα πρέπει μακροπρόθεσμα να αντιμετωπίσει η Ελβετία: τη μεταρρύθμιση της συνταξιοδότησης και την κλιματική αλλαγή.

Β.         Το 2020, κατά το ΔΝΤ, η ελβετική οικονομία συρρικνώθηκε κατά -2,9%, ποσοστό μικρότερο από εκείνο άλλων ευρωπαϊκών κρατών. Η ισχυρή δημοσιονομική θέση εκκίνησης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, οι ανταγωνιστικές εξαγωγικές βιομηχανίες, ο μεγάλος και καλά κεφαλαιοποιημένος χρηματοπιστωτικός τομέας, η χαμηλή εξάρτηση από τομείς «έντασης επαφής», το καλά εξοπλισμένο σύστημα υγείας και τα στοχευμένα μέτρα περιορισμού είχαν ως αποτέλεσμα να μετριασθούν οι επιπτώσεις της πανδημίας. Η άμεση λήψη στοχευμένων μέτρων έκτακτης ανάγκης, συνολικού ύψους άνω του 10% του ελβετικού ΑΕΠ, για τη στήριξη του εισοδήματος και των επιχειρήσεων ήταν επίσης καθοριστικά για τον περιορισμό της οικονομικής ύφεσης.

Πέραν της αβεβαιότητας που επικρατεί, γενικώς, αλλά και για την Ελβετία ειδικότερα, σε βραχυπρόθεσμη κλίμακα, με την εξέλιξη της πανδημίας και των αρνητικών επιπτώσεων αυτής στην παγκόσμια οικονομία, στο διεθνές εμπόριο και την επιτάχυνση της από‑παγκοσμιοποίησης, ξεχωριστή αναφορά γίνεται και για την ανάγκη προόδου στις συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, για να εξασφαλιστεί η συνεχής πρόσβαση στην αγορά της ΕΕ με ευνοϊκούς όρους. Αντιθέτως, απρόσμενες θετικές επιπτώσεις μπορεί να υπάρξουν φέτος από το πρόσφατο υπέρογκο πακέτο δημοσιονομικών μέτρων στις ΗΠΑ, από μία ταχύτερη, από το αναμενόμενο, οικονομική επανάκαμψη στην ΕΕ και από την πρόοδο στον εμβολιασμό του πληθυσμού.

Λαμβάνοντας υπ’όψιν τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα και τα υπάρχοντα περιθώρια άσκησης δημοσιονομικής πολιτικής, το ΔΝΤ συνιστά τη διατήρηση της στοχευμένης στήριξης της ζήτησης, έως ότου διασφαλιστεί η ανάκαμψη. Λαμβάνοντας υπόψη τις υποτονικές προοπτικές για τον πληθωρισμό, το ΔΝΤ συμβουλεύει, επιπλέον, να διατηρήσει η Ελβετία τη συνέχιση της επεκτατικής νομισματικής πολιτικής της. Σε περίπτωση μεγάλων εισροών κεφαλαίων στην Ελβετία και ισχυρής πίεσης για ανατίμηση του ελβετικού φράγκου, αυτό θα μπορούσε επίσης να περιλαμβάνει παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος.

Ο ελβετικός τραπεζικός τομέας εισήλθε στην κρίση Covid-19 με ισχυρά αποθέματα και μέχρι στιγμής υπέστη περιορισμένες απώλειες. Συνιστά επίσης τη συνεχή παρακολούθηση της εξέλιξης των τιμών των ακινήτων, την παρακολούθηση των μέτρων ελέγχου των κινδύνων και των αποσβέσεων που έχουν θεσπιστεί από τους παράγοντες της χρηματοπιστωτικής αγοράς και, εάν είναι απαραίτητο, τη λήψη μέτρων χωρίς καθυστέρηση.

Προκειμένου να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας, το Ταμείο πιστεύει ότι τα μέτρα στήριξης που σχετίζονται με την κρίση στην αγορά εργασίας πρέπει να διατηρηθούν, έως ότου επιτευχθεί ξανά μια συνεχής ανάκαμψη. Ταυτόχρονα, προειδοποιεί ότι η διατήρηση των μέτρων στήριξης για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να εμποδίσει τις απαραίτητες διαρθρωτικές προσαρμογές για την μετά-CoVid εποχή.

Γ.         Μακροπρόθεσμα, το ΔΝΤ συνιστά την υποστήριξη της ψηφιακής και βιώσιμης ανάπτυξης με αποτελεσματικά και στοχευμένα μέτρα. Για την επίτευξη των στόχων της νέας και φιλόδοξης κλιματικής στρατηγικής της Ελβετίας, οι απαιτούμενες επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στο ενεργειακό σύστημα, στις μεταφορές και στην ανακαίνιση κτιρίων, πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις συνέργειες με τρέχοντα προγράμματα και να εξασφαλίζουν υψηλή αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα των δαπανών.

Τέλος, το ΔΝΤ θεωρεί ότι η Ελβετία πρέπει να υιοθετήσει πιο εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις προκειμένου να εξασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση της συνταξιοδότησης, ιδίως ενόψει της αύξησης του προσδόκιμου ζωής. Συνιστά, επομένως και μεταξύ άλλων, τη σημαντική αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης και τη σύνδεσή της με το προσδόκιμο ζωής.

 

[1] https://www.imf.org/en/News/Articles/2021/04/06/mcs040621-switzerland-staff-concluding-statement-of-the-2021-article-iv-mission

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov