Search

Search Icon

search

header

Slide1

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Πρόσφατες Οικονομικές Εξελίξεις
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΙΑΠΩΝΙΑ
Ημερομηνία: 19/04/2021
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Τόκυο (Αρμοδιότητα και για Μικρονησία, Νησιά Μάρσαλ, Τουβαλού)
Κείμενο:

Η Ιαπωνική Κυβέρνηση ήρε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της πανδημίας, σε μια συγκυρία κατά την οποία τα κρούσματα αυξάνονταν. Όμως σύντομα υπήρξαν φόβοι ότι η χώρα είναι ουσιαστικά αντιμέτωπη με την προοπτική και τετάρτου κύματος της πανδημίας, Ήδη η Κυβέρνηση άρχισε και πάλι να λαμβάνει μέτρα.

Για την πορεία της οικονομίας πρέπει να συνεκτιμηθούν οι αναμενόμενες εκλογές μέχρι τον Οκτώβριο, ενόψει των οποίων οι δημοσκοπήσεις παρουσιάζουν τη δημοτικότητα του Πρωθυπουργού σε χαμηλά επίπεδα, αν και έχει πάψει να επιδεινώνεται. Υπάρχει έντονη κριτική για τον χειρισμό της πανδημίας και την καθυστέρηση του εμβολιαστικού προγράμματος, το οποίο πιθανότατα θα καλύψει τον πληθυσμό της χώρας εντός του πρώτου τριμήνου του 2022, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε νέα κύματα της πανδημίας με αρνητική επίπτωση στην ανάκαμψη της οικονομίας.

Η τράπεζα της Ιαπωνίας αποφάσισε να διατηρήσει τη χαλαρή νομισματική πολιτική για απεριόριστο ακόμη χρονικό διάστημα. Άλλωστε ο στόχος για επίτευξη πληθωρισμού 2% υπήρξε εδώ και πολλά χρόνια ουτοπία. Επιπλέον, λόγω της πανδημίας η Κυβέρνηση υποχρεώθηκε να αυξήσει υπέρμετρα το δανεισμό της. Ο ρόλος της Τράπεζας της Ιαπωνίας είναι πλέον η διατήρηση των χαμηλών επιτοκίων, ενώ το δημόσιο χρέος πλησιάζει επικίνδυνα στο επίπεδο του 300% του ΑΕΠ, μετά τα τεράστια πακέτα που χρησιμοποιήθηκαν για την αντιμετώπισης της κρίσης από την πανδημία. Η Κυβέρνηση αποφάσισε να δαπανήσει επιπλέον 2,17 τρις γιέν (16,8 δις ευρώ) από τα αποθεματικά κεφάλαια  του 2020 για την ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία. Ά:ξια λόγου είναι η τοποθέτηση της κας Junko Nakagawa, προέδρου και Δ/ντος Συμβούλου της Nomura Asset Management ως μέλους του ΔΣ της Τράπεζας της Ιαπωνίας, η οποία εκτιμάται ότι πρόσκειται στην υπάρχουσα πλειοψηφία υπέρ της διατήρησης της ποσοτικής χαλάρωσης.  

Ο ΔΤΚ το Φεβρουάριο σημείωσε πτώση -0,4% σε ετήσια βάση, σε σύγκριση με -0,6% τον Ιανουάριο. Εκτιμάται ότι στο 2ο εξάμηνο του 2021 ο ΔΤΚ θα περάσει και πάλι σε θετικά επίπεδα, υποβοηθούμενος και από την αύξηση των τιμών της ενέργειας, αν και υπάρχουν αρνητικοί παράγοντες όπως η πτώση των τηλεφωνικών χρώσεων, ενώ θα εξαρτηθεί και από τη χρονική στιγμή επαναφοράς του προγράμματος Go To Travel. 

Το ΑΕΠ στο 4ο τρίμηνο 2020 αυξήθηκε κατά 11.7%. Η ιδιωτική κατανάλωση έμεινε αμετάβλητη στο 2,2 % έναντι του προηγουμένου τριμήνου, κυρίως χάρη στην υψηλή ζήτηση για διαρκή καταναλωτικά αγαθά (π.χ. ηλεκτρικές συσκευές και υπολογιστές), λόγω της τάσης παραμονής στο σπίτι λόγω πανδημίας. Επίσης οι επενδύσεις σε κεφαλαιουχικά αγαθά αυξήθηκαν κατά 4,3% και οι δημόσιες επενδύσεις κατά 1,7%. 

H Βιομηχανική παραγωγή το Φεβρουάριο ήταν μειωμένη κατά -2,1% σε μηνιαία βάση, λόγω της πτώσης της παραγωγής αυτοκινήτων, εξ αιτίας της παγκόσμιας έλλειψης ημιαγωγών, αλλά και των επιπτώσεων του σεισμού στις 13/2/2021. Οι εξαγωγές το Φεβρουάριο 2021 έπεσαν κατά 4,5% σε ετήσια βάση, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 11.8%.

Η εκτίμηση για το 1ο τρίμηνο 2021 είναι για μείωση του ΑΕΠ κατά 5,8%. Για το 2ο τρίμηνο 2021 προβλέπεται ανάκαμψη με αύξηση ΑΕΠ κατά 5,8%, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει τέταρτο κύμα της πανδημίας. Για το σύνολο του ημερολογιακού έτους 2020 η μείωση του ΑΕΠ έφτασε το -4.8% και αποτελεί την πρώτη πτώση του από το 2009.

Οι ανοιξιάτικες ετήσιες συλλογικές διαπραγματεύσεις εργοδοτικών και εργατικών οργανώσεων κατέληξαν σε αυξήσεις μισθών κατά 1,81% έναντι 1,91% του προηγούμενου έτους. Στην πραγματικότητα όμως οι συλλογικές συμβάσεις αφορούν μικρό μέρος των εργαζομένων. Η ανεργία εντός του 2020 ξεπέρασε το 3%, αλλά υποχώρησε εκ νέου στο 2,9% στο 4ο τρίμηνο.  Ο συντελεστής νέων θέσεων εργασίας προς αιτήσεις για εργασία το Φεβρουάριο ήταν θετικός στο 1,09, έναντι 1,05 το 2020.

Οι τράπεζες μετά από πιέσεις της Κυβέρνησης θα υποχρεωθούν να μειώσουν τις διατραπεζικές προμήθειες, μετά από 40 χρόνια, στο πλαίσιο της πολιτικής αύξησης της αποδοτικότητας και της διαφάνειας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ο στόχος είναι να αρθούν τα αντικίνητρα για είσοδο επιχειρήσεων στο χρηματοοικονομικό κλάδου, λόγω του υψηλού κόστους των συναλλαγών. Αυτό όμως θα οδηγήσει σε πτώση των κερδών και σε δυσκολίες τις περιφερειακές τράπεζες που έχουν μειωμένη κερδοφορία.

Οι αφίξεις αλλοδαπών στη χώρα το Φεβρουάριο 2021 σημείωσαν πτώση κατά 99,3% σε ετήσια βάση και περιορίστηκαν σε μόλις 7.400 άτομα, λόγω των πολύ αυστηρών συνοριακών περιορισμών. Αντίστοιχα μόλις 24.800 Ιάπωνες ταξίδεψαν στο εξωτερικό, δηλαδή 98,1% λιγότερη σε σχέση με το Φεβρουάριο 2020. Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί αναμένεται να διατηρηθούν για πολλούς μήνες ακόμη.

Οι εξελίξεις είναι αρνητικές για τον τουρισμό, καθώς αποφασίστηκε η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων χωρίς θεατές από το εξωτερικό, ενώ παράλληλα ανεστάλη το πρόγραμμα στήριξης του εσωτερικού τουρισμού Go To Travel, χωρίς να προβλέπεται η σύντομη επαναφορά του.

Ο χρηματιστηριακός δείκτης ΝΙΚΚΕΙ 225 στο τέλος Μαρτίου έκλεισε στις 29.178 μονάδες, αυξημένος κατά 0,7% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Αρνητικές εξελίξεις που επηρέασαν την αγορά ήταν η περιστολή του προγράμματος εξαγοράς ETF από την Τράπεζα της Ιαπωνίας και η πυρκαγιά στο εργοστάσιο ημιαγωγών Renesas που ελέγχει το 35% της αγοράς, που οδήγησε σε έντονες πωλήσεις μετοχών στον κλάδο των αυτοκινήτων. Θετικός παράγοντας στην αγορά ήταν η άνοδος των διεθνών αγορών, λόγω των εξελίξεων στα θέματα εμβολιασμών και τα ενισχυμένα πακέτα στήριξης των οικονομιών

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov