Search

Search Icon

search

header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Εγκαινίαση από το Γ/Υπουργείο Γεωργίας και Τροφίμων της “Αγροτικής Συνάντησης για τα ύδατα και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή”
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΓΑΛΛΙΑ
Ημερομηνία: 09/06/2021
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Παρισίων
Κείμενο:

Σε συνέχεια οδηγιών του Γάλλου Προέδρου κ. Emmanuel Macron, ο Γ/Υπουργός Γεωργίας και Τροφίμων κ. Julien Denormandie και η Υφυπουργός Οικολογικής Μετάβασης, αρμόδια για τη Βιοποικιλότητα κα Bérangère Abba, εγκαινίασαν την Παρασκευή 28.05.2021 την “Αγροτική Συνάντηση για τα ύδατα και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή” (Varenne agricole de l'eau et de l'adaptation climatique). Η πρωτοβουλία αυτή στοχεύει στην αποκατάσταση της σημασίας και των προοπτικών του γ/αγροτικού τομέα στην εποχή της κλιματικής αλλαγής, η οποία έχει άμεσες συνέπειες στους αγρότες. Η επανάληψη των επεισοδίων ξηρασίας, ή ακόμη πιο πρόσφατα του παγετού, καθιστά επιτακτική την ανάγκη για την εκπόνηση ενός σχεδίου δράσης που επιτρέπει τόσο την καλή διαχείριση των πόρων όσο και την ισόρροπη κατανομή τους, την καλύτερη προσαρμογή των αγροτικών εκμεταλλεύσεων στην κλιματική αλλαγή και την πιο αποτελεσματική παροχή υποστήριξης προς τον αγροτικό κόσμο.

Αυτή η διευρυμένη αγροτική συνάντηση στοχεύει στον εντοπισμό συγκεκριμένων λύσεων, σε συνεργασία με όλους τους ενδιαφερόμενους (αγρότες, ΜΚΟ, αιρετούς αξιωματούχους κ.λπ.), καθώς και την εκπόνηση ενός επιχειρησιακού οδικού χάρτη που θα επιτρέψει την προσαρμογή και προστασία των αγροτών έναντι των κινδύνων της κλιματικής αλλαγής, συμπληρωματικά προς τα μέτρα που εφαρμόζονται στο πλαίσιο του σχεδίου France Relance.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, οι Γ/Υπουργοί ανακοίνωσαν τη δημιουργία τριών θεματικών ομάδων εργασίας, το έργο των οποίων αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στις επόμενες ημέρες:

  1. Ανάπτυξη εργαλείων για την πρόβλεψη και την προστασία της γεωργίας ως μέρος της συνολικής πολιτικής για τη διαχείριση των κλιματικών κινδύνων.
  2. Ενίσχυση της ανθεκτικότητας της γεωργίας μέσα από μία ολοκληρωμένη προσέγγιση, που αφορά ιδίως στα εδάφη, στις ποικιλίες, σε πρακτικές καλλιέργειας και κτηνοτροφίας, σε αγρο-οικολογικές υποδομές και στην αποδοτικότητα της άρδευσης.
  3. Διαμόρφωση ενός κοινού και τεκμηριωμένου οράματος σχετικά με την πρόσβαση στους υδάτινους πόρους που μπορούν να κινητοποιηθούν μακροπρόθεσμα για τη γεωργία.

Των ομάδων εργασίας θα προΐστανται ειδικοί εμπειρογνώμονες που θα ορισθούν από τους ως άνω Υπουργούς, με την αποστολή να συγκροτήσουν τις ομάδες αυτές με την εθελοντική συμμετοχή ενδιαφερομένων μερών, να οργανώνουν το έργο και να διασφαλίσουν τη συμμόρφωση με το πλαίσιο που έχει καθορισθεί. Οι πρώτες συναντήσεις των ομάδων εργασίας θα ξεκινήσουν τον Ιούνιο τ.έ., με στόχο να πραγματοποιηθεί μία πρώτη αποτίμηση της προόδου το φθινόπωρο του 2021 και να παρουσιαστεί ένας συνολικός οδικός χάρτης τον Ιανουάριο του 2022.

Σύμφωνα με τον Γ/Υπουργό Γεωργίας και Τροφίμων κ. Julien Denormandie, η εξάρτηση της χώρας από τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής αποτελεί την κύρια πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπίσει για να ανακτήσει την επισιτιστική της κυριαρχία. Γι αυτό το λόγο, είναι επιτακτική ανάγκη να ληφθούν όλα τα μέτρα για την προφύλαξη της γεωργίας από τα καταστροφικά κλιματικά φαινόμενα και την εξασφάλιση της πρόσβασης στους υδάτινους πόρους για τη διατήρηση της γεωργίας. Για να μπορέσουν οι αγρότες να συνεχίσουν να παράγουν, πρέπει να τους δοθούν τα τεχνικά και οικονομικά μέσα για την ενίσχυση της ανθεκτικότητάς τους και αυτός ακριβώς είναι ο στόχος αυτής της πρωτοβουλίας.

Από την πλευρά της, η Υφυπουργός Οικολογικής Μετάβασης, αρμόδια για τη Βιοποικιλότητα, κα Bérangère Abba, δήλωσε ότι η πρόκληση, αλλά και κοινή ευθύνη όλων, είναι η υποστήριξη των αγροτών στις μεταβάσεις που διέρχονται, προστατεύοντας και διατηρώντας παράλληλα το περιβάλλον. Οι καταστάσεις έκτακτης ανάγκης που δημιουργούν οι κλιματικοί κίνδυνοι, είτε πρόκειται για παγετό ή για ξηρασία, έχουν γίνει πολύ συχνές και για αυτό θα πρέπει να σχεδιαστεί ένα πιο νηφάλιο και ισορροπημένο μοντέλο μεταξύ των διαθέσιμων πόρων, των αναγκών και των χρήσεων. Κλείνοντας, η Γ/Υφυπουργός τόνισε ότι το Υπουργείο Οικολογικής Μετάβασης, το οποίο είναι αρμόδιο για την πολιτική των υδάτων, βρίσκεται δίπλα στους αγρότες σε αυτή την κοινή προσπάθεια.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov