Search

Search Icon

search

header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Κοινή Δήλωση Υπουργών Ενέργειας Γαλλίας – ΗΠΑ για την ενεργειακή τεχνολογία και πολιτική
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΓΑΛΛΙΑ
Ημερομηνία: 11/06/2021
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Παρισίων
Κείμενο:

Η Υπουργός Οικολογικής Μετάβασης της Γαλλίας κα Barbara Pompili και η Υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ κα Jennifer M. Granholm εξέδωσαν Κοινή Δήλωση στις 28 Μαΐου τ.έ. με την οποία επανέλαβαν την κοινή τους δέσμευση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την προσπάθεια επίτευξης των φιλόδοξων στόχων που ορίζονται στη συμφωνία των Παρισίων, ήτοι επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050.

Για την επίτευξη αυτού του κοινού στόχου, τα δύο Υπουργεία σκοπεύουν να αξιοποιήσουν όλες τις υπάρχουσες τεχνολογίες μηδενικών εκπομπών, ενώ ταυτόχρονα ενισχύουν την έρευνα για να επιταχύνουν την ανάπτυξη ενεργειακών τεχνολογιών, καινοτόμων λύσεων και συστημάτων μηδενικών εκπομπών. Η επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης θα επιτευχθεί μέσω της ενσωμάτωσης μεγαλύτερων μεριδίων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα, σε συνδυασμό με την πυρηνική ενέργεια, η οποία αποτελεί σημαντικό μέρος της σημερινής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και στις δύο χώρες. Η επίτευξη αυτού του κοινού στόχου θα απαιτήσει επίσης ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης σε όλο το φάσμα των πηγών ενέργειας και των συστημάτων μηδενικών εκπομπών.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύονται να συνεργαστούν για την ανάπτυξη νέων τεχνολογικών λύσεων παραγωγής μηδενικού άνθρακα, που εκτείνονται από την αποθήκευση και δέσμευση άνθρακα έως τις τεχνολογίες πυρηνικής ενέργειας (π.χ. μικρών σπονδυλωτών αντιδραστήρων, μικρο-αντιδραστήρων και άλλων προηγμένων αντιδραστήρων), με στόχο τη σύζευξη των λύσεων αυτών με βιομηχανικές εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής υδρογόνου και πόσιμου νερού, της ηλεκτροδότησης αγροτικών περιοχών κ.ά. Δεσμευόμενες να μετατρέψουν την απειλή που θέτει η κλιματική αλλαγή σε ευκαιρία αναζωογόνησης του ενεργειακού τομέα, οι δύο Υπουργοί αναμένουν η ενεργειακή αυτή μετάβαση να συμβάλει στη δημιουργία μακράς διάρκειας και υψηλών απολαβών θέσεων εργασίας, οι οποίες θα ενισχύσουν τις τοπικές κοινωνίες.

Σχετικά, η Γ/Υπουργός δήλωσε ότι προκειμένου να επιτευχθεί ο φιλόδοξος στόχος της Συμφωνίας των Παρισίων και να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, οι κορυφαίες οικονομίες του κόσμου πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις και τα τεχνολογικά τους πλεονεκτήματα για να αναπτύξουν καινοτόμες λύσεις μηδενικού άνθρακα. Σε αυτό το πλαίσιο, η Γαλλία και οι ΗΠΑ στοχεύουν να ενισχύσουν τη διεθνή δυναμική σε αυτά τα θέματα ενόψει και του επικείμενου COP26. Από την πλευρά της, η Α/Υπουργός Ενέργειας κα Granholm επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ και η Γαλλία, ως οι κορυφαίες χώρες καινοτομίας, αναλαμβάνουν δράση για τη μετάβαση προς μία οικονομία μηδενικών εκπομπών έως το 2050. Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων που μπορούν να εφαρμοσθούν σε όλο τον κόσμο, αξιοποιώντας όλες τις τεχνολογίες μηδενικών εκπομπών, όπως η πυρηνική, η ανανεώσιμη ενέργεια και οι τεχνολογίες δέσμευσης, χρήσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCUS).

Από πλευράς μας επισημαίνουμε ότι ο γαλλικός τύπος δεν σχολίασε ιδιαίτερα την Κοινή Δήλωση, εκτός από έναν πολύ περιορισμένο αριθμό ιστοσελίδων που εξειδικεύονται στον τομέα της ενέργειας, οι οποίες έσπευσαν να εκφράσουν την έκπληξή τους για την αναγνώριση, μέσω της Κοινής αυτής Δήλωσης, από τη Γ/Υπουργό Οικολογικής Μετάβασης της σημασίας της πυρηνικής ενέργειας για την ενεργειακή μετάβαση της χώρας. Σημειώνεται ότι με την υιοθέτηση του Νόμου για την Ενέργεια και το Κλίμα τον Σεπτέμβριο του 2019, η Γ/Κυβέρνηση δεσμεύτηκε στην ουδετερότητα του άνθρακα έως το 2050. Αυτή θα επιτευχθεί μέσω της μείωσης του μεριδίου της πυρηνικής ενέργειας στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε 50% έως το 2035 (από 70% που είναι σήμερα), ενώ σύμφωνα με την κα Pompili μετά το 2035, η χώρα θα πρέπει να επιλέξει μεταξύ της διατήρησης ενός σχετικά υψηλού ποσοστού πυρηνικής ενέργειας ή της περαιτέρω μείωσης αυτού για να επιτευχθεί ποσοστό 100% ανανεώσιμων πηγών ενέργειας το 2050.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov