Search

Search Icon

search

header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Νομοσχέδια για την αμοιβή των αγροτών και την πρόσβαση στη γεωργική γη
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΓΑΛΛΙΑ
Ημερομηνία: 02/07/2021
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Παρισίων
Κείμενο:

Α. Ο Νόμος για την αμοιβή των αγροτών, ο οποίος αποκαλείται 'EGAlim 2', εγκρίθηκε ομόφωνα από την Εθνοσυνέλευση σε πρώτη ανάγνωση στις 24 Ιουνίου 2021 και πρόκειται να εξετασθεί στη συνέχεια από τη Γερουσία. Σύμφωνα με τον κ. Grégory Besson-Moreau, ο οποίος είναι ο εισηγητής του Νόμου, ο προτεινόμενος νόμος συμπληρώνει τον νόμο της 30ης Οκτωβρίου 2018 για την ισορροπία των εμπορικών σχέσεων στον τομέα της γεωργίας και των τροφίμων και για υγιή, βιώσιμα και προσβάσιμα τρόφιμα σε όλους, γνωστός ως νόμος 'EGAlim'. Στόχος του νόμου είναι να εξασφαλίσει μία πιο δίκαιη αμοιβή για τους Γάλλους αγρότες, βάσει των συμπερασμάτων ειδικής εξεταστικής επιτροπής που συστήθηκε για την εξέταση των πρακτικών της μαζικής διανομής στις εμπορικές συναλλαγές της με τους προμηθευτές της (Σεπτέμβριος 2019), καθώς και των συμπερασμάτων από την παρακολούθηση της υλοποίησης των συστάσεων της επιτροπής αυτής, που κατατέθηκαν στις 24 Μαρτίου 2021.

Ο νέος Νόμος προβλέπει τα εξής βασικά εργαλεία για την εξασφάλιση δικαιότερων όρων αμοιβής των αγροτών:

  1. Υποχρέωση σύναψης γραπτών πολυετών συμβάσεων για την πώληση γεωργικών προϊόντων μεταξύ ενός παραγωγού και του πρώτου αγοραστή/μεταποιητή. Αυτές οι συμβάσεις πρέπει να έχουν διάρκεια τουλάχιστον τριών ετών. Προβλέπονται ρήτρες αναθεώρησης των τιμών ανάλογα με την εξέλιξη των δεικτών κόστους παραγωγής, καθώς και απαγόρευση επιβολής κυρώσεων σε παραγωγό που δεν συμμορφώνεται με τους όγκους που προβλέπονται στη σύμβαση σε περίπτωση εξαιρετικών καιρικών συνθηκών.
  2. Το κόστος των γεωργικών πρώτων υλών καθίσταται μη διαπραγματεύσιμο. Με τον τρόπο αυτό ενισχύεται η διαφάνεια σχετικά με το κόστος αγοράς γεωργικών πρώτων υλών, εισάγοντας διοικητικές κυρώσεις για μη συμμόρφωση. Επιπλέον, προκειμένου να εξισορροπηθούν οι εμπορικές σχέσεις, καθίσταται αυστηρότερο το πλαίσιο των εμπορικών διαπραγματεύσεων μεταξύ προμηθευτών και διανομέων και ενισχύεται η υποχρέωση του διανομέα να αιτιολογεί γραπτώς στον προμηθευτή ενδεχόμενη άρνηση των γενικών όρων πώλησης. Το μέτρο αυτό δεν θα εφαρμόζεται σε όλα τα προϊόντα, καθώς ορισμένα θα εξαιρούνται, όπως οι οίνοι ή τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά.
  3. Θέσπιση της ρήτρας της “σήραγγας τιμών” (tunnel de prix), η οποία θα εφαρμοστεί πειραματικά, για μια μέγιστη περίοδο 5 ετών, σε συμβάσεις πωλήσεων για γεωργικά προϊόντα, και η οποία περιλαμβάνει ελάχιστα και μέγιστα όρια εντός των οποίων η συμφωνηθείσα τιμή μπορεί να κυμαίνεται. Η ρήτρα αυτή θα εφαρμοστεί κυρίως στον τομέα του βοείου κρέατος. μιας σήραγγας τιμών.
  4. Σύσταση επιτροπής επίλυσης διαφορών στο γεωργικό εμπόριο, η οποία θα μπορεί να λάβει προληπτικά μέτρα κατά τη διαδικασία διαπραγμάτευσης των γεωργικών εμπορικών σχέσεων, καθώς και να επιβάλει χρηματικές ποινές.
  5. Αναγραφή βαθμολογίας σχετικά με την αμοιβή των αγροτών (“rémunéra-score”): σε πειραματικό επίπεδο, θα εξετασθεί για μία περίοδο 5 ετών, η παρουσίαση της επίδρασης των τιμών των γεωργικών προϊόντων και των τροφίμων στην αμοιβή των αγροτών. Σκοπός αυτής της “βαθμολογίας αμοιβών” είναι να ενημερώσει καλύτερα τους καταναλωτές και να ενθαρρύνει τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες να εγγυηθούν ένα δίκαιο μερίδιο της δημιουργούμενης αξίας στους αγρότες.
  6. Νέες απαιτήσεις για την επισήμανση των γεωργικών προϊόντων: προκειμένου να διασφαλιστεί η συμβατότητα μεταξύ του γαλλικού και του ευρωπαϊκού δικαίου, η υποχρέωση αναγραφής της χώρας προέλευσης για τα γεωργικά προϊόντα, τα τρόφιμα και τα θαλασσινά προϊόντα περιορίζεται στα προϊόντα για τα οποία υπάρχει αποδεδειγμένη σχέση μεταξύ ορισμένων ιδιοτήτων τους και της προέλευσής τους. Απαγορεύεται η συμπερίληψη γαλλικής σημαίας, χάρτη της Γαλλίας ή οποιουδήποτε συμβόλου αντιπροσωπευτικού της Γαλλίας στη συσκευασία τροφίμων όταν η προέλευση των βασικών συστατικών δεν είναι διαθέσιμη.
  7. Ρύθμιση διαφήμισης προωθητικών δράσεων: η διαφήμιση έξω από τα καταστήματα για προωθητικές ενέργειες που στοχεύουν στην πώληση υπερβάλλουσας παραγωγής τροφίμων (εκκαθάριση) ρυθμίζεται. Αυτές οι διαφημιστικές ενέργειες υπόκεινται σε έγκριση από τη διοικητική αρχή, μετά από διαβούλευση με τη σχετική διεπαγγελματική ένωση.

Β. Ο Νόμος για τη ρύθμιση της πρόσβασης στη γεωργική γη μέσω εταιρικών δομών εγκρίθηκε σε πρώτη ανάγνωση από τη Γαλλική Εθνοσυνέλευση στις 26 Μαΐου 2021. Σύμφωνα με τον κ. Jean-Bernard Sempastous, ο οποίος είναι ο εισηγητής του Νόμου, το νομοσχέδιο βασίζεται στην παρατήρηση ότι οι εταιρείες εκμεταλλεύονται σήμερα σχεδόν τα δύο τρίτα της ωφέλιμης γεωργικής έκτασης και ότι η γεωργική γη είναι σήμερα η πρώτη που επηρεάζεται από την υπερβάλλουσα δέσμευση γης, καθιστώντας την προστασία της απολύτως απαραίτητη, μεταξύ άλλων για τη διατήρηση της αγροτικής κυριαρχίας. Το νομοσχέδιο έχει δύο στόχους: α) καταπολέμηση της υπερβολικής συγκέντρωσης αγροκτημάτων και της αρπαγής γεωργικών εκτάσεων, και β) ενθάρρυνση της εγκατάστασης νέων αγροτών και της ενοποίησης των υφιστάμενων αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

Το νομοσχέδιο αποσκοπεί στην καλύτερη ρύθμιση της μεταβίβασης γης μέσω της απαίτησης απόκτησης διοικητικής άδειας για οποιαδήποτε συναλλαγή που αφορά μεταβιβάσεις τίτλων σε εταιρείες που κατέχουν ή εκμεταλλεύονται γεωργικές εκτάσεις. Εμπνευσμένο από τη νομοθεσία για τον έλεγχο των συγκεντρώσεων των επιχειρήσεων, το κείμενο προβλέπει ότι η νομαρχιακή αρχή μπορεί να αντιταχθεί σε οποιαδήποτε πράξη εφόσον υπερβαίνει ένα όριο επέκτασης που θεωρείται “υπερβολικό” και το οποίο ποικίλλει ανάλογα με την περιφέρεια, προκειμένου να αποφευχθούν περιπτώσεις υπερβολικής συγκέντρωσης ή αρπαγής γης. Σε περίπτωση άρνησης της νομαρχίας, ο εκδοχέας θα πρέπει να παραχωρήσει μια “αντισταθμιστική περιοχή” προς όφελος ενός αγρότη, προκειμένου να λάβει τη σχετική άδεια.

Σύμφωνα με τον κ. Sempastous, η υιοθέτηση του νόμου είναι κρίσιμης σημασίας για την επιβίωση του γαλλικού γεωργικού μοντέλου, το οποίο εξαρτάται άμεσα από την ανανέωση των γενεών, καθώς το 1/3 των αγροτών πρόκειται να συνταξιοδοτηθεί έως το 2023, ενώ μέσα σε 70 έτη έχει απομείνει μόνον το 1/5 των αγροτικών εκμεταλλεύσεων (περίπου 452.000 εκμεταλλεύσεις).

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov