Search

Search Icon

search

header

Slide1

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Πρόσφατες Οικονομικές Εξελίξεις στην Τυνησία
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΤΥΝΗΣΙΑ
Ημερομηνία: 19/07/2021
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Τύνιδας
Κείμενο:

Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής της Τυνησίας (INS), το εμπορικό έλλειμμα της χώρας επιδεινώθηκε και έφτασε, στα τέλη Ιουνίου 2021, τα 7,536 δις τυνησιακά δηνάρια, έναντι 6,603 δις  δηναρίων κατά την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, οι εξαγωγές σημείωσαν αύξηση 25,5% έναντι μείωσης 20,6%, κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους 2020 και έφθασαν στο επίπεδο των 22, 826 δις δηναρίων έναντι 18,193 δις δηναρίων κατά την ίδια περίοδο του έτους 2020. Αντίστοιχα, οι εισαγωγές σημείωσαν αύξηση 22,4% έναντι πτώσης 24,2% κατά το πρώτο εξάμηνο του περασμένου έτους και ανήλθαν σε 30,362 δις δηνάρια έναντι 24,796 δις δηναρίων κατά την ίδια περίοδο του 2020.

Επίσης, σύμφωνα με το INS, o  πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 5,7% τον Ιούνιο του 2021, μετά από μια σταθερή πορεία στο 5% τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2021. H αύξηση οφείλεται στην επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης των τιμών των τροφίμων (7,2% έναντι 6% τον Μάιο), μεταφορών (3,4% έναντι 1,5%) και της ομάδας  «εστιατόρια, καφέ και ξενοδοχεία» (7% έναντι 5,8%).

Στις αρχές Ιουλίου, η Fitch Ratings υποβάθμισε την αξιολόγηση της τυνησιακής οικονομίας με βάση το δείκτη Issuer Default Rating (IDR) σε «B-» από «Β».  Η υποβάθμιση και η αρνητική προοπτική αντικατοπτρίζει αυξημένους κινδύνους δημοσιονομικής και εξωτερικής ρευστότητας στο πλαίσιο περαιτέρω καθυστερήσεων στη συμφωνία για ένα νέο πρόγραμμα με το ΔΝΤ, το οποίο είναι απαραίτητο για την πρόσβαση της χώρας σε διεθνείς δανειστές.  Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Fitch, το κατακερματισμένο πολιτικό τοπίο και η εδραιωμένη κοινωνική αντιπολίτευση περιορίζουν την ικανότητα της κυβέρνησης να λάβει ισχυρά μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης, περιπλέκοντας τις προσπάθειες για την εξασφάλιση του προγράμματος του ΔΝΤ. Ελλείψει ισχυρών μεταρρυθμίσεων, οι επίσημοι πιστωτές ενδέχεται να θεωρήσουν απαραίτητη την αναδιάρθρωση του χρέους προτού επεκταθεί η πρόσθετη υποστήριξη. Η κυβέρνηση πάντως, έχει δηλώσει ακράδαντα ότι δεν εξετάζει την αναδιάρθρωση του χρέους.

Σε αντίθεση με τις ανωτέρω αρνητικές εξελίξεις, στις 28 Ιουνίου 2021, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδωσε το πράσινο φως για την υπογραφή των αεροπορικών συμφωνιών με την Ουκρανία, την Αρμενία, την Τυνησία και το Κατάρ.  Οι  συμφωνίες αναμένεται να υπογραφούν το φθινόπωρο του 2021. Κάθε συμφωνία πρέπει στη συνέχεια να επικυρωθεί από όλα τα κράτη μέλη και το άλλο συμβαλλόμενο μέρος. Η εν λόγω εξέλιξη έχει βαρύνουσα σημασία για την Τυνησία καθώς αναμένεται να δώσει περαιτέρω ώθηση στο εμπόριο, τον τουρισμό, τις επενδύσεις και εν γένει να συμβάλλει στην  οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. 

Υπενθυμίζεται ότι οι διαπραγματεύσεις Ε.Ε. – Τυνησίας επί της συμφωνίας αεροπορικών υπηρεσιών  (Open Skies) ολοκληρώθηκαν στις 11.12.2017 με τη μονογραφή σχετικού κειμένου.  Σύμφωνα με το τότε ανακοινωθέν της εδώ Αντιπροσωπείας της Ε.Ε., η συμφωνία θα έχει ως αποτελέσματα τη βελτίωση της πρόσβασης των αεροπορικών εταιρειών στην αγορά, την καλύτερη συνδεσιμότητα καθώς και μεγαλύτερη δυνατότητα επιλογής και πιο ανταγωνιστικές τιμές για τους επιβάτες, οι οποίοι εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 800.000 εντός πενταετίας. Δυνητικά θα επιφέρει βελτίωση του τυνησιακού ΑΕΠ κατά 2,7% και θα αυξήσει την επιβατική κίνηση κατά 13%, συμβάλλοντας και στην αξιοποίηση επιπλέον αεροδρομίων στην Τυνησία. Στα πλεονεκτήματα της συμφωνίας αναφέρονται και η βελτίωση της αεροπορικής ασφάλειας, της προστασίας του περιβάλλοντος και η ενδυνάμωση των σχέσεων Ε.Ε. – Τυνησίας.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov