Search

Facebook

Linkedin

twitter - x

Search Icon

search

header

Εγγραφή στο Newsletter

AIIB – Πιθανή παύση χρηματοδοτήσεων επενδύσεων άνθρακα
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΚΙΝΑ
Ημερομηνία: 16/08/2021
Σχετικός σύνδεσμος: http://global.chinadaily.com.cn/a/202108/05/WS610b5a11a310efa1bd666dd9.html
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Σαγκάης
Κείμενο:

Η Asian Infrastructure Investment Bank – AIIB (https://www.aiib.org/en/index.html), η οποία αριθμεί 103 μέλη, μεταξύ  των οποίων και η χώρα μας, αναμένεται να αναθεωρήσει την Ενεργειακή της Στρατηγική, εντός του 2022, ώστε να μην είναι πλέον δυνατή η χρηματοδότηση ενεργειακών έργων που σχετίζονται με τον άνθρακα. Η υφιστάμενη Ενεργειακή Στρατηγική της ΑΙΙΒ δεν απαγορεύει την χρηματοδότηση παρόμοιων έργων, καθώς προβλέπει απλώς την συμβολή της Τράπεζας στη μείωση της έντασης άνθρακα στον τομέα της παροχής ενέργειας, μέσω περικοπών στην χρηματοδότηση συναφών επενδύσεων. Παρόλα αυτά η Τράπεζα δεν έχει μέχρι τώρα χρηματοδοτήσει καμία συναφή επένδυση και ούτε πρόκειται να πράξει κάτι ανάλογο, στο μέλλον, σύμφωνα με σχετικές δηλώσεις του Προέδρου της, κ. Jin.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Jin, η Τράπεζα δεσμεύεται να διοχετεύσει το 50% των συνολικών χρηματοδοτήσεών της, έως το 2025, σε φιλικές προς το κλίμα επενδύσεις όπως καθαρές τεχνολογίες, βελτίωση ενεργειακής απόδοσης κ.α., δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η ΑΙΙΒ, τόνισε ο κ. Jin, επέλεξε να ακολουθήσει μια «ολοκληρωμένη προσέγγιση» σε θέματα καταπολέμησης και προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, χρηματοδοτώντας επενδύσεις όπως συστήματα μαζικής μεταφοράς, προκειμένου να ελαττωθεί η κυκλοφορία ιδιωτικών οχημάτων.

Σύμφωνα με την Ετήσια Έκθεση 2020 της ΑΙΙΒ, η Τράπεζα κατά την πενταετία 2016-2020 έχει χρηματοδοτήσει 108 έργα, ύψους $ 22 δισ. Κατά την ίδια περίοδο, τα μέλη της, μεταξύ, αυξήθηκαν από 57, σε 103.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov