Search

Search Icon

search

header

Slide1

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Πρόβλεψη για ισχυρή ανάκαμψη της ελβετικής οικονομίας το 2021, μετά τη χαλάρωση των μέτρων κατά του κορωνοϊού - Οικονομικοί κίνδυνοι και πρόσθετα σενάρια.
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΕΛΒΕΤΙΑ
Ημερομηνία: 19/08/2021
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Βέρνης (Αρμοδιότητα και για Λιχτενστάιν)
Πηγή: Staatssekretariat für Wirtschaft SECO
Κείμενο:

Α.         Η Ομάδα Εμπειρογνωμόνων της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης προβλέπει για το 2021, στην τελευταία της πρόβλεψη, αύξηση του ελβετικού ΑΕΠ κατά +3,6%, σε πραγματικές τιμές (+4,0%, σε ονομαστικές). Το 2022 η ελβετική οικονομία αναμένεται, επίσης, να αναπτυχθεί με ρυθμό σημαντικά υψηλότερο του μέσου όρου.

Μετά τη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων κατά της πανδημίας, στις αρχές Μαρτίου τ.έ., η εγχώρια οικονομία ανακάμπτει ταχέως, όπως είχε προβλεφθεί, αφού υπέστη σημαντικές ζημιές κατά το χειμερινό εξάμηνο. Η βιομηχανική παραγωγή αυξάνεται σημαντικά, χάρη στην ισχυρή αναζωπύρωση της ζήτησης από τους βασικούς εμπορικούς εταίρους. Οι δείκτες υποδηλώνουν περαιτέρω αυξήσεις τόσο στον δευτερογενή τομέα, όσο και στις υπηρεσίες. Ως εκ τούτου, η Ομάδα Εμπειρογνωμόνων αναμένει ότι το ΑΕΠ της Ελβετίας θα καταγράψει σημαντική αύξηση το β΄ τρίμηνο τ.έ.

Υπό την προϋπόθεση ότι η προγραμματισμένη χαλάρωση των μέτρων θα μπορέσει να εφαρμοστεί όπως προβλέπεται, η οικονομική ανάκαμψη θα διευρύνεται με το πέρασμα του χρόνου. Ειδικότερα, τομείς της κατανάλωσης που ήταν σοβαρά περιορισμένοι για μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω της πανδημίας, όπως οι υπηρεσίες ξενίας και εστίασης και οι εκδηλώσεις, αναμένεται να καλύψουν σημαντικό μέρος της ζημίας που υπέστησαν.

Συνεπώς, η ελβετική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό σημαντικά ανώτερο του μέσου όρου, με την αύξηση του ελβετικού ΑΕΠ να ξεπερνά το προ κρίσης επίπεδο στο β΄ εξάμηνο του 2021. Κατά συνέπεια, οι επιχειρήσεις προβλέπεται να αυξήσουν τις επενδύσεις και το εργατικό δυναμικό τους. Η βραχυχρόνια απασχόληση αναμένεται να ελαττωθεί σταδιακά και η ανεργία να μειωθεί περαιτέρω. Το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να διαμορφωθεί σε 3,1% για το 2021.

Για το 2022, η Ομάδα Εμπειρογνωμόνων προβλέπει επίσης άνω του μέσου όρου αύξηση του ΑΕΠ κατά +3,3%, σε πραγματικές τιμές. Το εξωτερικό εμπόριο θα συνεχίσει να τονώνει την ανάπτυξη σημαντικά, υποστηριζόμενο από τη συνεχιζόμενη οικονομική ανάκαμψη στις μεγάλες οικονομίες. Ειδικότερα, το διεθνές εμπόριο υπηρεσιών, όπως ο τουρισμός, αναμένεται να επιταχυνθεί ιδιαίτερα. Στην εγχώρια οικονομία, η θετική δυναμική αναμένεται να επανέλθει σταδιακά στην κανονικότητα, μετά από την ισχυρή φετινή ανάκαμψη. Στην αγορά εργασίας η συνεχιζόμενη ανάκαμψη αναμένεται να έχει επίσης σημαντικό αντίκτυπο, με την απασχόληση να αυξάνεται κατά +1,5% και το ποσοστό ανεργίας να μειώνεται περαιτέρω σε 2,8%.

Β.         Λόγω της μεγάλης αβεβαιότητας, το Υφυπουργείο Οικονομικών Υποθέσεων (SECO) συμπλήρωσε τις προβλέψεις της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης με τρία σενάρια που παρουσιάζουν τις ενδεχόμενες οικονομικές επιπτώσεις σημαντικών κινδύνων για την οικονομία.

Σενάριο 1 ("Δευτερογενείς επιπτώσεις"): Ο κίνδυνος που απορρέει από τις ισχυρότερες οικονομικές δευτερογενείς επιπτώσεις της κρίσης, όπως πτωχεύσεις και απολύσεις σε μεγάλη κλίμακα, παραμένει και θα έκανε πολύ ασθενέστερη την ζήτηση στην εγχώρια αγορά. Οποιοδήποτε «πισωγύρισμα» στην εξέλιξη της πανδημίας (βλ. νέες μεταλλάξεις του ιού), θα επηρεάσει αρνητικά την οικονομία και θα καταστήσει την ανάκαμψή της υποτονική.

Σενάριο 2 ("Αποζημίωση"): Αντίθετα, η οικονομία θα μπορούσε να ανακάμψει πιο έντονα απ’ότι προβλέπει η Ομάδα Εμπειρογνωμόνων, τόσο στην Ελβετία, όσο και στις άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες. Ιδιαίτερα στην ιδιωτική κατανάλωση, σημαντικό ποσοστό των νοικοκυριών συσσώρευσαν πέρυσι σημαντικές πρόσθετες αποταμιεύσεις, οι οποίες θα μπορούσαν, τουλάχιστον εν μέρει, να χρησιμοποιηθούν για καταναλωτικές δαπάνες.

Σενάριο 3 ("Στασιμοπληθωρισμός"): Εάν η ζήτηση αναπτυχθεί έντονα, θα μπορούσε αυτό να οδηγήσει σε συμφόρηση της παραγωγικής ικανότητας και σε αύξηση πληθωριστικών πιέσεων. Σε περίπτωση που αυτό οδηγήσει σε επίμονες πιέσεις στις τιμές, με αύξηση των μακροπρόθεσμων επιτοκίων, είναι πιθανό να εμφανιστούν ανασχετικές επιδράσεις στην οικονομική ανάκαμψη. Οι κίνδυνοι που σχετίζονται με το κρατικό και το εταιρικό χρέος, καθώς και με διορθωτικές κινήσεις στις  χρηματοπιστωτικές αγορές, θα αυξάνονταν σημαντικά σε ένα τέτοιο σενάριο. Οι υφιστάμενοι κίνδυνοι στον ελβετικό τομέα ακινήτων θα γίνονταν επίσης σοβαρότεροι.

Μεσοπρόθεσμα, έχουν αυξηθεί και άλλοι κίνδυνοι για την Ελβετία, ως τόπο εγκατάστασης επιχειρήσεων. Η αβεβαιότητα στη σχέση της με την ΕΕ έχει αυξηθεί ιδιαίτερα, ενώ υφίσταται, επίσης, και κάποια αβεβαιότητα σε σχέση με τον πρόσφατα συμφωνηθέντα παγκόσμιο ελάχιστο συντελεστή φορολογίας εταιρειών.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov