Search

Search Icon

search

header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Περαιτέρω άρση των μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων που είχαν εφαρμοστεί λόγω της πανδημίας
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΓΑΛΛΙΑ
Ημερομηνία: 01/09/2021
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Παρισίων
Κείμενο:

Σε συνέχεια της προσαρμογής των μέτρων στήριξης έκτακτης ανάγκης και της επανεστίασής τους προς τους τομείς που έχουν αποδυναμωθεί περισσότερο από την πανδημία, που ξεκίνησε ήδη από τον Μάιο τ.έ., η γ/Κυβέρνηση ανακοίνωσε στις 30 τρέχ. την περαιτέρω προσαρμογή της κρατικής στήριξης. Κατά το πέρας της χθεσινής συνάντησής τους με εκπροσώπους των τομέων που πλήττονται από την υγειονομική κρίση, ο Γ/Υπουργός Οικονομίας, Οικονομικών και Ανάκαμψης κ. Bruno Le Maire, η Υπουργός Εργασίας, Απασχόλησης και Ένταξης κα Elisabeth Borne, ο Υφυπουργός Οικολογικής Μετάβασης αρμόδιος για τις Μεταφορές κ. Jean-Baptiste Djebbari, ο Υφυπουργός Οικονομίας αρμόδιος για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις κ. Alain Griset, και ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τον Τουρισμό, τους Απόδημους και τη Γαλλοφωνία κ. Jean-Baptiste Lemoyne ανακοίνωσαν τη λήξη του δόγματος “ό,τι και αν κοστίσει”, διαβεβαιώνοντας, ωστόσο, ότι οι τομείς που πλήττονται περισσότερο από την υγειονομική κρίση δεν θα εγκαταλειφθούν.

Πιο συγκεκριμένα, τα μέτρα στήριξης προς τις επιχειρήσεις διαμορφώνονται πλέον ως εξής:

1. Ταμείο Αλληλεγγύης

Το Ταμείο Αλληλεγγύης θα καταργηθεί στις 30 Σεπτεμβρίου 2021, ήτοι ένα μήνα αργότερα απ' ότι προβλεπόταν αρχικώς. Αυτός ο μηχανισμός, που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2020 για την αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης, κατέστησε δυνατή την αποζημίωση 2 εκατομμυρίων επιχειρήσεων για ένα ποσό συνολικού ύψους 35 δισ. ευρώ.

Για να ανταποκριθεί στις δυσκολίες που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν ορισμένες εταιρείες, το ταμείο αλληλεγγύης διατηρείται για τον μήνα Σεπτέμβριο υπό τους ίδιους όρους όπως και για τον Αύγουστο, παρέχοντας δηλαδή μια αντιστάθμιση 20% των απωλειών κύκλου εργασιών, μόλις η εταιρεία δικαιολογήσει απώλεια τουλάχιστον 10% του κύκλου εργασιών της. Προκειμένου να ενθαρρυνθεί η δραστηριότητα, οι εταιρείες θα πρέπει να αποδείξουν ένα ελάχιστο επίπεδο κύκλου εργασιών 15% για να επωφεληθούν από το ταμείο αλληλεγγύης τον Σεπτέμβριο.

2. Υποστήριξη ‘πάγιου κόστους’ επιχειρήσεων

Από τον Οκτώβριο τ.έ., το σύστημα υποστήριξης παγίου κόστους, το οποίο παρέχει κάλυψη 90% των λειτουργικών ζημιών για εταιρείες με λιγότερους από 50 εργαζομένους και 70% για εταιρείες με περισσότερους από 50 εργαζομένους, θα καλύπτει όλες τις εταιρείες των τομέων S1 και S1bis (ξενοδοχεία, εστιατόρια, πολιτισμός, εταιρείες εκδηλώσεων, τουρισμός, αθλητικές αίθουσες, αερομεταφορές, καθώς και ευρύ φάσμα τομέων των οποίων η δραστηριότητα επηρεάζεται σε σημαντικό βαθμό από την λειτουργία των ανωτέρω) που καταγράφουν σημαντικές απώλειες στον κύκλο εργασιών, ανεξάρτητα από το μέγεθος τους.

3. Ενίσχυση μισθοδοσίας

Δεδομένης της εξομάλυνσης που παρατηρήθηκε στην αγορά εργασίας, οι ενισχύσεις πληρωμής για τους μήνες Ιούνιο έως Αύγουστο που αντιπροσώπευαν ενίσχυση 15% της μισθοδοσίας θα καταργηθούν στις 31 Αυγούστου 2021. Αυτή η ενίσχυση, η οποία σχεδιάστηκε για να ενθαρρύνει τους εργοδότες να επαναπροσλάβουν εργαζομένους, δεν φαίνεται πλέον απαραίτητη, καθώς παρατηρείται ότι πολλοί εργοδότες επιθυμούν να προβούν και σε νέες προσλήψεις.

4. Καταβολή κοινωνικών εισφορών

Από την 1η Αυγούστου 2021, τα νέα αιτήματα για απαλλαγές και βοήθεια για την καταβολή των κοινωνικών εισφορών που αφορούν τους μήνες μετά τον Αύγουστο του 2020 δεν υπόκεινται πλέον στο ανώτατο όριο των 1.800.000 ευρώ. Οι όροι αυτής της χαλάρωσης θα καθοριστούν τις επόμενες ημέρες.

5. Καθεστώς μερικής ανεργίας (μερικής δραστηριότητας)

Όσον αφορά τη μερική δραστηριότητα, το καθεστώς κοινού δικαίου για μερική δραστηριότητα (χρέωση 40% για την εταιρεία) θα εφαρμοστεί σε όλους τους τομείς από την 1η Σεπτεμβρίου 2021. Εταιρείες στους τομείς S1 και S1bis που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν υγειονομικούς περιορισμούς ή που καταγράφουν απώλεια κύκλου εργασιών άνω του 80% θα συνεχίσουν να επωφελούνται από μηδενική χρέωση.

Το πρόγραμμα μακροπρόθεσμης μερικής δραστηριότητας, με το υπόλοιπο 15% για την εταιρεία, παραμένει επίσης διαθέσιμο για την υποστήριξη εταιρειών που αντιμετωπίζουν διαρκή μείωση της δραστηριότητάς τους. Οι μηχανισμοί στήριξης (ταμείο αλληλεγγύης, μερική δραστηριότητα και απαλλαγή από κοινωνικές επιβαρύνσεις) των περιοχών όπου ορισμένες εταιρείες υπόκεινται ακόμη σε διοικητική απαγόρευση υποδοχής του κοινού, όπως συμβαίνει σήμερα στα υπερπόντια εδάφη, διατηρούνται χωρίς τροποποιήσεις.

6. Ειδικά τομεακά σχέδια δράσης

Τέλος, για τομείς που επηρεάζονται διαρθρωτικά από την υγειονομική κρίση, θα εκπονηθούν ειδικά σχέδια δράσης. Αυτό αφορά διοργανωτές επαγγελματικών εκδηλώσεων, ταξιδιωτικά γραφεία και φορείς που ασχολούνται με τον ορεινό τουρισμό. Πιο συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τον Τουρισμό κ. Jean-Baptiste Lemoyne, οι ταξιδιωτικοί πράκτορες θα μπορούν να επωφελούνται από ad hoc δάνεια, τα οποία θα τους επιτρέψουν να αντιμετωπίσουν τις μερικές επιστροφές ποσών που χορηγήθηκαν πέρυσι από επαγγελματίες στους πελάτες τους που δεν μπόρεσαν να πραγματοποιήσουν ένα προγραμματισμένο ταξίδι. Τα ad hoc δάνεια θα συμπληρώσουν ή θα αντικαταστήσουν τα εγγυημένα από το κράτος δάνεια. Επιπλέον, όσον αφορά στον ορεινό τουρισμό, θα εφαρμοστεί το σχέδιο “Avenir Montagne” που παρουσιάστηκε στα τέλη Μαΐου από τον Γ/Πρωθυπουργό και στοχεύει στην οικοδόμηση μιας πιο διαφοροποιημένης και πιο βιώσιμης προσφοράς ορεινού τουρισμού, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κινητοποίηση σχεδόν 1,8 δισ. ευρώ, με βάση τα δημόσια κονδύλια που θα αποδεσμευθούν.

Σημειώνεται ότι η γ/Κυβέρνηση έχει ορίσει ρήτρα επανεξέτασης των μέτρων μαζί με τους εκπροσώπους του τομέα για την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου τ.έ., η οποία θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις να κάνουν έναν απολογισμό της κατάστασης, και ιδίως της εφαρμογής του υγειονομικού πιστοποιητικού, το οποίο έχει γίνει υποχρεωτικό από τις 9 τρέχ. μηνός για την είσοδο σε εστιατόρια και καφέ, τα ταξίδια με τρένο και λεωφορεία μεγάλων αποστάσεων, καθώς και τις εσωτερικές πτήσεις.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov