Search

Facebook

Linkedin

Search Icon

search

header

Εγγραφή στο Newsletter

Εθνική στρατηγική για την επιτάχυνση της μετάβασης προς την κυκλική οικονομία
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΓΑΛΛΙΑ
Ημερομηνία: 15/09/2021
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Παρισίων
Κείμενο:

Την εθνική στρατηγική για την επιτάχυνση της μετάβασης προς την κυκλική οικονομία, υπό τον τίτλο “Ανακυκλωσιμότητα, ανακύκλωση και ενσωμάτωση υλικών” (Recyclabilité, recyclage et réincorporation des matériaux), παρουσίασαν τη Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου τ.έ., η Γαλλίδα Υπουργός Οικολογικής Μετάβασης κα Barbara Pompili και η Γ/Υφυπουργός Οικονομίας, Οικονομικών και Ανάκαμψης, αρμόδια για τη Βιομηχανία, κα Agnès Pannier-Runacher. Η στρατηγική αυτή, η οποία αποτέλεσε αντικείμενο πολυάριθμων διαβουλεύσεων, υλοποιείται από τη Γενική Γραμματεία Επενδύσεων στο πλαίσιο του 4ου Επενδυτικού Προγράμματος για το Μέλλον (PIA4) και του γ/σχεδίου ανάκαμψης “France Relance”.

Σύμφωνα με δελτίο τύπου που εξέδωσαν τα δύο Υπουργεία, κάθε έτος η Γαλλία καταναλώνει 800 εκ. τόνους υλικών, παράγοντας σχεδόν 350 εκ. τόνους απορριμμάτων, εκ των οποίων σχεδόν 120 εκ. τόνοι δεν ανακυκλώνονται. Παρά την πρόοδο που έχει ήδη επιτευχθεί, είναι απαραίτητο να ενταθούν οι προσπάθειες προκειμένου η οικονομία να καταστεί πλήρως κυκλική. Κάθε έτος, δεκάδες εκατομμύρια τόνοι ανακυκλώσιμων απορριμμάτων εξάγονται και ανακυκλώνονται αλλού εκτός Γαλλίας, λόγω της έλλειψης βιομηχανικών εγκαταστάσεων ικανών να μετατρέψουν όλα τα απόβλητα που παράγονται σε πρώτες ύλες για ανακύκλωση, καθώς και λόγω έλλειψης βιώσιμων λύσεων. Οι ελλείψεις αυτές έγιναν ακόμη πιο έντονες στο πλαίσιο της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης Covid-19, η οποία ανέδειξε την εξάρτηση της Γαλλίας για την προμήθεια πρώτων υλών από τις εισαγωγές, αλλά και την αδυναμία της όσον αφορά στην επεξεργασία αποβλήτων.

Η γ/κυβέρνηση, προκειμένου να ανταποκριθεί σε αυτές τις προκλήσεις αλλά και με στόχο να μειώσει την εξόρυξη φυσικών πόρων και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των προτύπων παραγωγής και κατανάλωσης, υιοθέτησε τη στρατηγική αυτή για την επιτάχυνση της ανακύκλωσης πέντε κυρίως υλικών που χρησιμοποιούνται ευρέως στην καθημερινότητα: πλαστικά, σύνθετα υλικά, υφάσματα, στρατηγικά μέταλλα και χαρτί και χαρτόνι.

Στο πλαίσιο αυτό, παράλληλα με τη χρηματοδοτική στήριξη ύψους 200 εκ. ευρώ που έχει ήδη κινητοποιηθεί ως μέρος της συνιστώσας της κυκλικής οικονομίας του σχεδίου France Relance κατά την περίοδο 2021-2022, οι δύο Υπουργοί ανακοίνωσαν πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 370 εκ. ευρώ, ιδίως από το Επενδυτικό Πρόγραμμα για το Μέλλον, προκειμένου να υποστηριχθεί η καινοτομία για την κυκλική οικονομία κατά την περίοδο 2021-2027. Η στήριξη αυτή αφορά:

  • Έρευνα & ανάπτυξη, για την ανάπτυξη πιο αποτελεσματικών λύσεων ανακύκλωσης για τα πέντε υλικά της στρατηγικής.
  • Κατάρτιση και ανάπτυξη δεξιοτήτων.
  • Βιομηχανική ανάπτυξη, ιδίως ανάπτυξη βιομηχανικών μονάδων ανακύκλωσης μπαταριών και προσαρμογή της βιομηχανίας για την ενσωμάτωση της ανακύκλωσης πρώτων υλών σε νέους κύκλους παραγωγής.

Η χρηματοδοτική στήριξη αφορά όλα τα στάδια της αλυσίδας αξίας ανακύκλωσης, από το σχεδιασμό του προϊόντος, τη συλλογή, διαλογή και αποσυναρμολόγηση των αποβλήτων, την προετοιμασία των πρώτων υλών για ανακύκλωση, ώστε να μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των βιομηχανικών τομέων που θα τις χρησιμοποιήσουν, έως και την ενσωμάτωση αυτών των πρώτων υλών ανακύκλωσης σε νέα προϊόντα.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει ήδη δημοσιευθεί από τον γ/Οργανισμό Οικολογικής Μετάβασης ADEME πρόσκληση για έργα υπό τον τίτλο “Καινοτόμες λύσεις για τη βελτίωση της ανακυκλωσιμότητας, της ανακύκλωσης και της ενσωμάτωσης υλικών”. Η πρόσκληση στοχεύει στην υποστήριξη έργων καινοτομίας στον τομέα των τεχνολογιών διαλογής υλικών, που αποτελεί ουσιαστικό βήμα για τη βελτίωση της ποιότητας των πρώτων υλών για ανακύκλωση, καθώς και στην υποστήριξη της καινοτομίας στον τομέα της ανακύκλωσης πλαστικών, ώστε να προκύψουν νέες λύσεις για περισσότερη και καλύτερη ανακύκλωση.

Η πρόσκληση αυτή είναι ανοιχτή έως τις 23 Ιουλίου 2022, ενώ αναμένονται να δημοσιευθούν και νέες προσκλήσεις το επόμενο διάστημα για την ανακύκλωση στρατηγικών μετάλλων (Σεπτέμβριος 2021), καθώς και για την ανακύκλωση υφασμάτων, σύνθετων υλών και χαρτονιού (το α΄ τρίμηνο του 2022).

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov